Gjasi Zardes i Raul Ruidijaz (©Reuters, ©Shutterstock)
Gjasi Zardes i Raul Ruidijaz (©Reuters, ©Shutterstock)

Kolumbus VS Sijetl: Domaćin uzdrman zbog korone, gosti navikli na trofeje

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.12.20. | 23:35

Finale MLS kupa u SAD-u. Obračun dvojice odličnih strelaca Gjasija Zardesa i Raula Ruidijaza

Ko će do krune u SAD – Kolumbus ili Sijetl? Odluka pada u nedelju (02.30). Izazivač protiv tima koji zna kako se osvajaju trofeji. Revolucija "preko bare" ili nastavak imperije Saundersa koji igra četvrto finale u poslednjih pet godina.

Oba tima su stigla do borbe za trofej u MLS kupu na domaćem terenu. Kolumbus je izbacio Njujork Red buls (3:2), Nešvil (2:0 posle produžetka) i u polufinalu je pao Nju Ingland na MAPFRE stadionu golom Brazilca Artura u 59. minutu. Sijetl je do finala došao težim putem. Pogotovo je dramatično bilo na Lumen fildu u polufinalu, kada je eliminisan Minesota sa 3:2. Gosti iz Mineapolisa imali su prednost od 2:0 do 67. minuta, ali je onda usledio paklen finiš domaćina koji je pogocima Brajna, Perunca Ruidijaza i Šveđanina Svensona u poslednjim trenucima utakmice stigao do velikog finala. Pre toga Saunders je eliminisao Dalas (1:0) u polufinalu konferencije i FC Los Anđeles (3:1) u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Kolumbus najveće nade polaže u Gjasija Zardesa koji je postigao 12 pogodaka u 21 meču u 2020. godini. Veliko pojačanje za domaći tim je dolazak argentinskog veziste Lukasa Zelarajana iz Tigresa.

Sijetl ima poznatije igrače, dužu klupu. Najbolji strelac je Peruanac Raul Ruidijaz koji je ove sezone postigao 12 golova i imao četiri asistencije. Tu su i Urugvajac Nikolas Lodeiro sa sedam pogodaka i 10 asistencija, kao i Džordan Moris koji je 10 puta zatresao mrežu rivala, a bio je i paker osam golova svog tima. Saunders napada treću krunu u poslednjih pet godina.

Ove sezone finalisti MLS kupa odigrali su jedan meč, takođe u Kolumbusu. Nije bilo pobednika (1:1). Pogotke su postigli najbolji strelci oba tima, Zardes kod domaćina i Ruidijaz kod gostiju. Tradicija poslednjih godina je uz Kolumbus. Na poslednjih osam mečeva ima četiri trijumfa, uz dva poraza, dok su dve utakmice završene bez pobednika. Malu prednost dajemo gostima iz Sijetla jer će imati kompletan tim na raspolaganju.

Kolumbus u meč ulazi oslabljen neigranjem dvojice važnih igrača. Dva dana pre početka meča na testiranju je utvrđeno da su dvojica startera domaćeg tima Darlington Nagbe i Pedro Santos bili pozitivni na virus korona i iskuljučeni su za ovaj meč.

"Naravno da je to veliki gubitak, veliki je to udarac za nas. Ta dva momka su za nas bili ključni igrači“, rekao je trener Kolumbusa Kaleb Porter.

Santos je drugi strelac tima i najbolji asistent, dok je Nagbe važan šraf na sredini terena. I pored velikog hendikepa, Porter veruje u pobedu.

"Imamo sistem koji ne bi trebalo da se menja ako van tima jedan ili dva momka. Naš tim je vrlo dobro izbrušen u svakoj liniji tima i možemo da igramo u razlitičitim sistemima“, istakao je trener Kolumbusa.

Kapiten Sijetla Nikolas Lodeiro veruje u osvajanje novog pehara.

"Nemamo samo dobrih startnih 11, već imamo i dugu klupu, momke koji ulaze u drugom poluvremenu i daju nam energiju “, rekao je Lodeiro, Urugvajac koji je već četiri godine igrač Sijetla.

Pre Saundersa, iskusni napadač nosio je dres Boke Juniors, Korintijansa, Botafoga, Ajaksa, a počeo je karijeru u Nasionalu iz Montevidea. Na 131 u dresu Saundersa postigao je 33 gola.

MLS – FINALE (JEDAN MEČ)

Nedelja

02.30: (2,75) Kolumbus (3,10) Sijetl (2,70)

***kvote su podložne promenema


tagovi

Sijetl SaundersKolumbus KruMLSMLS liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara