Kilijan Embape i Usman Dembele (Reuters)
Kilijan Embape i Usman Dembele (Reuters)

Komarac u svetu aždaja i Barsa kao kolateralna šteta Embapeove „lojalnosti“ od 60.000.000 evra

Vreme čitanja: 4min | pon. 31.07.23. | 10:29

Najveći profiter bi na kraju mogao da bude Real Madrid

Do večeras u ponoć važi otkupna klauzula Usmana Dembelea u vrednosti od 50.000.000 evra. PSŽ će je aktivirati ne želeći da čeka duplo veću cenu od 1. avgsuta.

Večeras u ponoć ističe i rok koji je PSŽ dao Kilijanu Embapeu da produži ugovor na godinu dana. Neće ga produžiti i naplatiće 60.000.000 evra bonus za lojalnost koliko mu pripada ako 1. avgust dočeka na Parku prinčeva.

Izabrane vesti

Barselona će na kraju završiti kao kolateralna šteta Embapeove „lojalnosti“, odnosno njegove izdaje u Parizu. A da stvari budu gore po Katalonce, konačan profiter bi mogao da bude Real Madrid. Barsi će da pripadne samo 25.000.000 evra jer dogovor je da polovinu od obeštećenja podele Dembele i njegov agent Musa Sisoko.

Najmanji krivac u celoj situaciji je popularni Moskito (Komarac) u svetu aždaja na fudbalskoj pijaci. Prošlog leta mu je istekao ugovor u Barseloni, dve nedelje je bio slobodan igrač ali je na kraju uprkos pritisku agenta i pozivima drugih klubova izašao Kataloncima u susret, produžio ugovor i nije otišao za džabe. Ispoštovao je Barsu. Uradio je to najviše zbog pritiska trenera Ćavija ali i nekog osećanja griže savesti prema klubu koji ga je platio 140.000.000 evra kao zamenu za Nejmara ali mu se zbog povreda, dečjih bolesti i nediscipline nije odužio na pravi način. Ćavi ga je po dolasku preporodio, napravio koncept igre da Francuz bude među nosiocima i vratio mu poljuljano sampouzdanje.

Imao je Dembele i kod Ćavija probleme sa povredama ali je imao i utakmica u kojima ga je bilo milina gledati i u kojima je delovao prosto nezaustavljivo. Menadžer Sisoko ga je žestoko pritiskao prošlog leta da ode iz Barse i da zajedno naplate ogroman bonus za potpis ali je nesnađeni dečak razmišljao srcem i potpisao za Barselonu na dve godine. Sa duplo manjom platom nego do tada. Doduše, uz ovu klauzulu posle koje će se definitivno srušiti njegovi mostovi sa Barsom...

Kako se približavao 31. jul tako su u Kataloniji bili sve uvereniji da će Dembele ostati da pomenuta klauzula ne predstavlja nikakvu opasnost. Do pre nekoliko dana je sve izgledalo bezbrižno. Ali situacija sa Kilijanom Embapeom u Parizu je promenila situaciju.

PSŽ se našao u još gorim problemima od Barselone. Pritiskao je prvu zvezdu da produži ugovor ili da ode ali Embape se nije slomio. Odbio je i megaponudu iz Saudijske Arabaije i sve ukazuje na pakt sa Realom Madridom prema kojem će se sledećeg leta kao slobodan igrač preseliti u Madrid. Ili već ove, ali po Realovim uslovima koje bi PSŽ morao da prihvati.

Francuski šampion je izgubio prvu bitku, a polako gubi i rat. Dobro obavešteni insajderi javljaju da se PSŽ sprema na „uvredljivu“ ponudu iz Madrida. A to znači daleko ispod zahteva od 250.000.000 evra za obeštećenje koliko Sveci žele za svoju zvezdu u poslednjoj godini ugovora. Još nema naznaka koliko „uvredljivo“ to može da bude i šta će Real da ponudi. Ali podsećaju francuski i španski mediji da PSŽ pretprošlog leta nije hteo ni da zvanično odgovori na bilo koju od tri ponude Real Madrida i da je tada uvredio Florentina Pereza što im ovaj nije zaboravio. Sada vreme radi za Pereza.

Nije nemoguće da Kraljevski klub ponudi za Embapea oko 100.000.000 evra i dovede PSŽ pred svršen čin: Uzmi što ti se nudi ili ga izgubi za džabe. A taj gubitak je još veći ako se zna da Embapeu pored pomenutog bonusa od 60.000.000 evra, pripada i 72.000.000 evra na ime godišnje bruto plate u poslednjoj szeoni ugovora. PSŽ bi ostankom Embapea izgubio preko 130.000.000 evra za godinu dana i sledećeg leta ne bi dobio ni cent obeštećenja. Realu je svejedno da li će ovog leta platiti Svecima 100.000.000 za obeštećenje ili će sledećeg taj iznos preusmeriti na Embapeov račun kao bonus za potpis. Finansijska računica Real je ista, ali sportska baš i nije. Benzema ih je iznenadio i ne bi smeli da uđu u sezonu sa Hoseluom kao jedinim špicem. Zato u Parizu mogu da igraju rulet i da se natežu sa Realom znajući da je i Madriđanima neophodan Embape već ovog leta.

Ali dok čekaju konačan rasplet sa Embapeom, Parižani su rešili da dovedu zamenu u vidu Dembelea. Ponudili su mu duplo veću platu, a ko zna šta će još dobiti Musa Sisoko. Novi trener Luis Enrike nije imao milosti prema bivšem klubu i digao je obe ruke za dovođenje Komarca kada mu je klub ponudio tu opciju. Svako gleda sebe a Enrike zna da Embapea ne može da zameni baš bilo ko.

U Kataloniji i dalje tinja nada, ali baš tanka... Ćavi će danas pokušati da obavi još jedan razgovor sa igračem ali teško da će uspeti nešto da promeni. Musa Sisoko je već obavestio sedište La Lige da će do večeras u ponoć biti plaćena klauzula za njegovog klijenta. Barsa nije ni u situaciji da Francuzu ponudi nešto više od ovoga što ima sada. Najnovija vest je da Dembele neće ni danas putovati sa ostakom ekipe iz Dalasa u Las Vegas.

Polako se u Barseloni mire sa gubitkom Dembelea i gledaju u budućnost. Odlaskom Dembelea čija bruto plata je prošle sezone iznosila 23.000.000 evra, otvara se prostor od preko 20.000.000 evra u platnom budžetu što Barseloni otvara neka nova vrata. Želje poput Bernarda Silve ili Žoao Feliksa sada više nisu takao nerealne. Doduše, Barsa od transfera prema pravilima La Lige može da investira tek 40 odsto primljenog obeštećenja, što je u ovom slučaju oko 10.000.000 evra.


tagovi

Letnji prelazni rok 2023Usman DembeleKilijan Embape

Obaveštavaj me

PSŽ
Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara