Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

KOPA AMERIKA (GRUPA A): Argentina traži kraj suše, Urugvaj brani rekord, Čileanci sa starom gardom

Vreme čitanja: 10min | ned. 13.06.21. | 17:10

Gaučosi žele na tron Južne Amerike posle 28 godina, Suarez i Kavani čuvaju La Selest, a za dve preostale ulaznice za nokaut fazu bore se La Roha, Albirohi i La Verde

EURO 2020 nije jedini veliki turnir koji se igra ovog juna. Deset južnoameričkih selekcija boriće se u Brazilu za titulu na 47. izdanju kontinentalnog šampionata. Najstariji svetski međunarodni fudbalski turnir odložen je za godinu dana zbog pandemije Covid-19, a u međuvremenu je ostao bez dva učesnika. Katar i Australija, koji su dobili pozivnice, povukli su se u februaru, navodeći kao razlog fokus na kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Pored toga, događaj se neće igrati ni u jednoj od dve zemlje koje su prvobitno izabrane za domaćine. KONMEBOL je nedavno dodelio domaćinstvo Brazilu, pošto je u Argentini zabeležen porast zaraženih virusom korona, dok je Kolumbija otpala usled socijalnih nemira. Uprkos svemu tome, na terenu su neki od najboljih svetskih igrača, uključujući Lionela Mesija, Nejmara, Luisa Suareza i Artura Vidala.

Izabrane vesti

Mozzart Sport vam predstavlja svakog od učesnika šampionata Južne Amerike. U Grupi A se takmiče Argentina, Urugvaj, Čile, Paragvaj i Bolivija...

Lautaro Martinez (©Reuters)Lautaro Martinez (©Reuters)

ARGENTINA - SAD ILI NIKAD ZA MESIJA

Izgubivši u poslednjem trenutku domaćinstvo od rivala Brazila zbog širenja pandemije COVID-19, Argentina će ovog leta biti primorana da traži kraj svoje dugotrajne suše na stranom tlu. Uoči još jednog velikog turnira Kopa Amerike stvari izgledaju previše poznato za Gaučose, koji iako preplavljeni napadačkim talentom, ne mogu da se svrstaju u prvog favorita.

Na papiru Albiselesti su jedna od dve glavne fudbalske sile na kontinentu, ali Argentina nije uspela da osvoji Kopa Ameriku skoro 30 godina. Poslednji put to se desilo još 1993. godine. Međutim, pod upravom mladog selektora Lionela Skalonija Argentina je pokušala da odagna neuspehe iz prošlosti vraćajući se osnovama i izgradivši tim koji dopunjuje kvalitete Lionela Mesija, umesto ekipe koji previše zavisi od mega zvezde Barselone. Posle trećeg mesta na kontinentalnom šampionatu 2019. godine, Gaučosi će ovog puta ponovo težiti prvoj poziciji.

Očekuje se da Argentina prođe Grupu B bez poteškoća. Ipak, Skalonijevi puleni će imati mnogo teži zadatak od svojih komšija Brazila, jer će morati da se suoče sa jakim testovima protiv Urugvaja, Paragvaja i Čilea. Bolivija je autsajder, ali definitivno može da kazni svakoga ko joj ne ukaže poštovanje.

Argentina je trenutno u seriji od 13 utakmica bez poraza u svim nadmetanjima, tačnije od polufinala Kopa Amerike 2019, u kojem ju je sa 2:0 pobedio najveći rival Brazil. Ovu neverovatnu seriju uglavnom pripisuju Skaloniju, koji je impresionirao otkako je preuzeo kontrolu nad nacionalnim timom.

Bez obzira na sjajan niz, Argentina je i dalje uspela da privuče kritike onih koji dovode u pitanje stil igre. Na primer, Gaučosi su na protekla četiri susreta trijumfovali samo jednom, nad Peruom 2:0 u novembru 2020. Nedavno su remizirali protiv Čilea i Kolumbije, što znači da zapravo dolaze na ovaj turnir bez slavlja u 2021.

ARGENTINA OSVAJA KOPA AMERIKU - 3,80

Zvezda ekipe je, naravno, Lionel Mesi. Velika pogodnost Argentine je ta što ih predvodi nesumnjivo najbolji fudbaler na planeti, uprkos tome što se ponekad čini da sjaj superstara Barselone nije toliko blistav kada obuče dres sa državnim grbom. U tekućoj kampanji kvalifikacija za Svetsko prvenstvo Mesijevi golovi su doprineli osvajanju četiri boda, ali on toliko nudi timu u širem kontekstu.

Ipak, sa 34 godine Mesi je ušao u sumrak karijere i preostalo mu je malo prilika da zaista iskoristi svoj talenat za osvajanje velikih trofeja sa Argentinom. Na predtojećem turniru je u prilici da postane igrač sa najviše nastupa za Gaučose. Na cifri je od 144 utakmice, dok je trenutno u tom segmentu lider Havijer Maskerano sa 147.

Sve u svemu, sa 14 pehara prvaka Južne Amerike kraj svog imena, samo jednim manje od Urugvaja, Argentina se već odavno nametnula kao kontinentalni teškaš, ali ere inferiornosti su ono što navijači obično koriste da bi sudili timu. Celih 28 godina posta boli svakog navijača Gaučosa, koji se još sećaju da je Gabrijel Batistuta poslednji Argentinac koji je postigao pobedonosni pogodak u velikom finalu turnira 1993. godine.

SASTAV

Golmani: Franko Armani, Emilijano Martinez, Agustin Marčesin, Huan Muso

Odbrana: Gonzalo Montijel, Nikolas Otamendi, Herman Pesela, Lukas Martinez Kuarta, Nikolas Taljafiko, Lisandro Martinez, Markos Akunja, Kristijan Romero, Nauel Molina

Vezni red: Leandro Paredes, Anhel Di Marija, Gvido Rodrigez, Đovani Lo Selso, Eksekjel Palasio, Nikolas Gonzalez, Rodrigo De Paul, Alehandro Gomez, Anhel Korea, Nikolas Domingez

Napadači: Lionel Mesi, Lautaro Martinez, Hoakin Korea, Lukas Alario, Serhio Aguero

Edinson Kavani (©Reuters)Edinson Kavani (©Reuters)

URUGVAJ - SPOJ OBEĆAVAJUĆE BUDUĆNOSTI I SJAJNE PROŠLOSTI

Tačno decenija je prošla od poslednjeg osvajanja titule prvaka Južne Amerike, a opet Urugvaj je i dalje rekorder sa 15 pehara namenjenih pobedniku turnira. Uprkos 10 godina razlike, Urugvaj La Selest se nije bitno promenio u pogledu igračkog kadra i stručnog štaba. Selektor Oskar Tabarez ostao je na čelu selekcije nastavljajući svoju petnaestogodišnju vladavinu, dok su Dijego Godin, Luis Suarez, Edinson Kavani, Fernando Muslera i Martin Kaseres takođe i dalje ključni igrači na koje će reprezentacija da se oslanja.

Pa ipak, uprkos svojim tajnim metodama, Tabarez je budno pazio na budućnost i 74-godišnjak je uspeo da integriše nekoliko perspektivnih mladih momaka u svoju vojsku nacionalnih legendi. Hose Himenez iz Atletiko Madrida je spreman da nasledi kapitensku traku kada Godin konačno odluči da se povuče, dok su Federiko Valverde iz Real Madrida i Rodrigo Bentankur iz Juventusa dodali preko potrebne sigurnosti u centralni deo terena, gde je Urugvaju uvek nedostajalo dubine.

Spajajući obećavajuću budućnost tima sa njegovom sjajnom prošlošću,Tabarez veruje da njegovi izabranici imaju dovoljno znanja da se bore sa najvećim silama Zelenog kontinenta, Brazilom i Argentinom.

Urugvaj će započeti turnir u Grupi B najtežim mogućim testom protiv Argentine, što može da predstavlja vatreno krštenje za La Selest. Biće to, izvesno, spektakl za navijače, a potencijalna pobeda protiv Mesija i društva predstavljala bi ogroman moralni podsticaj za dalji tok takmičenja.

Iako se uvek čini greškom kritikovati Urugvaj, s obzirom na to da Tabarez stavlja ogroman akcenat na odbrambenu čvrstinu, vredi napomenuti da nebeskoplavi nisu pobedili nijednom u 2021. godini, i zapravo nisu uspeli da postignu gol na tri meča do sada. Naravno, druga strana medalje sugeriše da Urugvaj nije ni izgubio utakmicu u ovoj godini i na Kopa Ameriku je došao posle dva remija bez pogodaka sa Paragvajem i Venecuelom.

URUGVAJ OSVAJA KOPA AMERIKU - 9,00

Najviša očekivanja javnosti biće od Atletikovog Luisa Suareza, ili El Pistolera. Iskusni špic demonstrirao je ugriz, glad i neumornu odlučnost u poslednjoj trećini i najveća je pretnja iz tabora Urugvaja više od decenije. Sa 63 pogotka je najbolji strelac selekcije, ali bi El Pistolero mogao još mnogo toga da ponudi. Ipak, posle iscrpljujuće kampanje sa Jorgandžijama sa kojima je osvojio titulu prvaka Španije, bilo bi gotovo čudesno kada bi Suarez ovog leta odigrao svaki minut za Urugvaj. Srećom za La Selest, tim je blagosloven činjenicom da je njegov član Edinson Kavani, koji je imao solidnu sezonu u Mančester Junajtedu.

SASTAV

Golmani: Fernando Muslera, Martin Kampanja, Serhio Ročet

Odbrana: Dijego Godin, Hose Himenez, Sebastijan Koates, Ronald Arauho, Martin Kaseres, Matijas Vinja, Đovani Gonzalez, Kamilo Kandido

Vezni red: Matijas Vesino, Federiko Valverde, Fernando Goriaran, Rodrigo Bentankur, Najtan Nandez, Lukas Toreira, Nikolas De la Kruz, Brajan Rodrigez, Hjorhjan De Araskaeta

Napadači: Luis Suarez, Edinson Kavani, Maksi Gomez, Džonatan Rodrigez, Fakundo Tores, Brajan Okampo

Arturo Vidal (©Reuters)Arturo Vidal (©Reuters)

ČILE - (NE)REALNA OČEKIVANJA SELEKCIJE BEZ ZAMENA

Osvajanje dve titule prvaka Južne Amerike 2015. i 2016. nikada nisu delovale udaljenije nego sada, posle lošeg starta u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru. Ipak, La Roha na šampionat Kopa Amerike ulazi kao favorit iz senke, koji zajedno sa Urugvajem predstavlja jednu od retkih selekcija van "glavnih igrača" Brazila i Argentine, koji imaju kvalitet da pobede u takmičenju.

Istina, Čile nije onakav kakav je nekada bio, a to je uglavnom upravo zbog toga što mu je igrački kadar gotovo isti kao u vreme uspeha, pošto se u poslednjih pet godina vrlo malo promenio. Ustvari, šest igrača koji su pobedili Argentinu u finalu 2016. i dalje su glavni oslonci u ovom timu. Nacionalna legenda Aleksis Sančez i dalje vodi navalnu liniju, Gari Medel još šefuje odbranom, a kapiten Klaudio Bravo je na gol liniji.

To ne znači da pomenuti igrači nisu iz kategorije svetske klase, ali zajedno imaju 103 godine i Čile tek treba da iznedri generaciju mlađih igrača koji bi mogli dostojno da ih zamene. Jedan od onih koji nije previše zabrinut zbog ostarele selekcije Čilea je selektor Martin Lasarte, koji veruje da će stara garda imati sve što je potrebno da odigra poslednji ples na najistaknutijem međunarodnom turniru na kontinentu.

La Roha će na startu grupne faze da bude testirana protiv Argentine. Tu će se videti da li će Medel, Maurisio Isla i Euhenio Mena imati dovoljno energije da prate fantastični tandem Gaučosa Lionela Mesija i Lautara Martineza. Posle vatrenog krštenja Čile se suočava sa Bolivijom, Urugvajem i Paragvajem.

Uprkos tome što je igrao po sistemu toplo-hladno tokom poslednje godine, reprezentacija Čilea je jedna od onih koje nikada ne napuštaju teren bez ostavljenog poslednjeg atoma snage. Od poraza od Argentine u plasmanu za treće mesto na Kopa Amerika u julu 2019, La Roha je izgubila samo na tri od 11 utakmica.

ČILE OSVAJA KOPA AMERIKA - 13,0

Pogled na skorašnje duele otkriva da je Čile do sada pobedio u samo jednoj utakmici ove godine, odigravši nerešeno sa Argentinom i Bolivijom u kvalifikacijama za Mundijal. Zabeleživši samo jedan udarac u okvir gola protiv Gaučosa, remi je bio najbolji mogući rezultat za njega, međutim ranije ove nedelje su Lasarteovi momci bili daleko bolji od Bolivije i zaslužili su tri boda.

Aleksis Sančez, igrač koga su zemljaci prozvali El Ninjo Maravilja, najuspešniji je u istoriji Čilea. Ofanzivac Intera napuniće u decembru 33 godine, klupska forma mu je poslednjih sezona oslabila, ali je i pored toga najvažnija poluga nacionalnog tima. Kao najbolji strelac zemlje svih vremena (46) i igrač sa najviše nastupa u selekciji Čilea (138), Sančez je toliko popularan da je njemu u čast postavljena statua u njegovom rodnom gradu Tokopilja.

SASTAV

Golmani: Klaudio Bravo, Gabrijel Arijas, Gabrijel Kasteljon

Odbrana: Gari Medel, Maurisio Isla, Euhenio Mena, Giljermo Maripan, Sebastijan Vegas, Enco Roko, Fransisko Sijeralta

Vezni red: Arturo Vidal, Čarles Arangiz, Luis Himenez, Erik Pulgar, Sesar Pinares, Klaudio Baeza, Brajan Karasko, Pablo Galdames, Tomas Alarkon, Huan Leiva

Napadači: Alekis Sančez, Eduardo Vargas, Fabijan Oreljana, Felipe Mora, Žan Meneses, Karlos Palasios, Klemente Montes, Ben Brereton

Fabijan Balbuena (©Reuters)Fabijan Balbuena (©Reuters)

PARAGVAJ - VELIKI SNOVI PROSEČNOG TIMA

Paragvaj dolazi na Kopa Ameriku sa obnovljenim osećajem samopouzdanja stečenim poslednjih godina, sa očekivanjima da može da dogura daleko. Pre 10 godina Albirohi su igrali finale, a 2015. su bili polufinalisti, pa selektor Eduardo Beriso želi da veruje da može da ponovi nešto od ta dva ostvarenja.

Posle prilično solidnog, ali neuobičajenog starta u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo sa četiri remija iz šest duela, Paragvaj će pokušati da grupnu fazu započne pobedom. I to, u verovatno presudnom okršaju protiv Bolivije, jer se obe strane bore za poslednja dva mesta pošto su Argentina i Urugvaj kaparisali dve ulaznice za nokaut fazu.

Paragvaj je bez pobede na poslednje četiri utakmice u svim takmičenjima, a nedavno je izgubio od Brazila sa 2:0 u kvalifikacionoj akciji za Svetski kup. Iako se niz od četiri duela čini zabrinjavajućim, taj poraz je usledio posle vrednog remija sa Argentinom i Urugvajem, kao i nerešenog ishoda sa Bolivijom 2:2. To znači da Paragvaj u celini ne ulazi u uvodnu utakmicu u najgorem nizu forme, trenutno sedi na šestom mestu kvalifikacione grupe za Svetsko prvenstvo.

Uprkos tome što uz svoje ime ima samo dva međunarodna gola, ofanzivni vezista Njukasla Migel Almiron bi mogao da bude glavni čovek Paragvaja. Almiron je nastupio za svoju zemlju u izdanjima kontinentalnog šampionata 2016. i 2019. godine, ali 27-godišnjak je morao da sačeka do kraja 2019. godine na svoj prvi pogodak u dresu belo-crvenih, pošto je zatresao mrežu u pobedi nad Jordanom 4:2 u prijateljskoj utakmici. Posle odličnih izdanja u MLS-u za Atlanta Junajted Almiron je zaradio prelazak u Premijer ligu, u redove Svraka, ali nije imao baš lagan start u engleskom prvenstvu. U međuvremenu je postao mnogo važniji u igri Njukasla.

PARAGVAJ OSVAJA KOPA AMERIKA - 35,0

SASTAV

Golmani: Antoni Silva, Alfredo Agilar, Herardo Ortiz

Odbrana: Gustavo Gomez, Junior Alonso, Fabijan Balbuena, Santijago Arzamendija, Robert Rohas, Omar Alderete, Albert Espinola, David Martinez

Vezni red: Oskar Romero, Migel Almiron, Ričard Sančez, Matijas Viljasanti, Robert Piris Da Mota, Gaston Himenez, Anhel Kardozo, Horhe Morel, Andres Kubas, Brajan Ojeda

Napadači: Anhel Romero, Alehandro Gamara, Antonio Bareiro, Brajan Samudio, Gabrijel Avalos, Hulio Ensiso, Karlos Gonzalez

Huan Karlos Arse (©Reuters)Huan Karlos Arse (©Reuters)

BOLIVIJA - AUTSAJDER U KOJEM SVE POČIVA NA MORENU

Prošavši grupnu fazu samo jednom u sedam pokušaja od početka veka, Bolivija dolazi na ovogodišnje izdanje Kopa Amerike sa ciljem da dokaže. Solidan niz rezultata u kvalifikacijama za Mundijal mogao bi da joj da zamah. Međutim, s obzirom na to da je status Zelenih prilično nizak u trenutnoj klimi južnoameričkog fudbala, Bolivija će biti suprotstavljena očekivanjima, jer joj se predviđa rani završetak turnirskih obaveza.

U poslednja dva kola grupne faze Boliviju očekuju utakmice protiv Argentine i Urugvaja, a pre tih teških mečeva izabranici selektora Sesara Farijasa će pokušati da osvoje neki bod. Sve u svemu, veliki su autsajderi.

Na ovaj turnir Zeleni ulaze u pristojnoj formi uzimajući u obzir sopstvene standarde, pošto su nedavno odigrali dve kvalifikacione utakmice za Svetski kup. U prvoj utakmici, Farijasovi momci su se suprotstavili Venecueli, a Marselo Moreno je poveo ekipu do udobnih 3:1. Potom su gostovali Čileu, zaradivši zasluženi bod pošto je Moreno ponovo pogodio mrežu.

Nesumnjivo, zvezda ekipe je Marselo Moreno, koji je najbolji strelac reprezentacije u istoriji sa 25 golova u 83 međunarodna nastupa. Veruje se da je jedan od najboljih špiceva u istoriji nacije. Na Kopa Ameriku je došao u sjajnoj formi, postigavši šest golova u poslednjih šest nastupa.

BOLIVIJA OSVAJA KOPA AMERIKA - 150,0

SASTAV

Golmani: Karlos Lampe, Ruben Kordano, Havijer Rohas

Odbrana: Dijego Beharano, Hose Sagredo, Luis Hakin, Enrike Flores, Adrijan Husino, Oskar Ribera, Roberto Fernandez, Hairo Kinteros, Luis Rene Barboza

Vezni red: Huan Karlos Arse, Leonel Hustinijano, Dani Beharano, Ervin Savedra, Dijego Vajar, Henri Vaka, Ramiro Vaka, Ervin Sančez, Boris Sespedes, Moises Viljaroel

Napadači: Marselo Moreno, Hilbert Alvarez, Rodrigo Ramaljo, Džejson Čura, Haume Kueljar

KOPA AMERIKA (BRAZIL) – 1. KOLO

GRUPA A

Ponedeljak

23.00: (1,75) Argentina (3,50) Čile (5,10)

Utorak

02.00: (1,47) Paragvaj (4,10) Bolivija (7,75)

GRUPA B

Nedelja

23.00: (1,08) Brazil (11,0) Venecuela (28,0)

Ponedeljak

02.00: (1,95) Kolumbija (3,40) Ekvador (4,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa Amerika 2021Kopa Amerikareprezentacija Argentinereprezentacija Urugvajareprezentacija Čileareprezentacija Bolivijereprezentacija ParagvajaJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara