Radost fudbalera RB Bragantina (©Reuters)
Radost fudbalera RB Bragantina (©Reuters)

Kriza je iza Bragantina: Prvak Južne Amerike udario u zid, sledeći je Atletiko Gojaniense

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.10.21. | 22:20

Brazil 1: Tim iz Braganse prekinuo u prošlom kolu na gostovanju Verdau niz od šest duela bez pobede, a noćas na premijeri 26. runde na megdan mu stižu Zmajevi

Noćas startuje 26. kolo brazilske Serije A, a Bragantino će nastojati da se nadoveže na impresivnu pobedu proteklog vikenda izvojevanu protiv Palmeirasa kada na svom Nabi Abi Čedidu bude dočekao Atletiko Gojaniense (23.55). Oba kluba zajedno su 2019. godine promovisana u najjači rang takmičenja, a u trenutnom poretku razdvaja ih tek sedam bodova. Domaćini se nalaze bliže vodećim mestima i poziciji koja naredne sezone vodi u Kopa Libertadores, dok gosti čvrsto pripadaju središnjem delu tabele, ali se ipak nalaze na mestu koje im iduće godine obezbeđuje međunarodno učešće i Kopa Sudamerikanu.

Bragantinov niz od šest utakmica bez pobede u Brazileirau konačno se završio prošlog vikenda, pošto je u gostima uspeo da sa 4:2 savlada desetostrukog šampiona države i zvaničnog kontinentalnog prvaka Palmeiras. Masa Bruta je u prvih 40 minuta igre došla do prednosti od čak tri gola zahvaljujući Italu, Tomasu Kuelju i Arturu, pre nego što je Dudu u samom finišu prvog poluvremena smanjio rezultat i ostavi kakvu takvu nadu za domaćina. Ipak, ni gol Rafaela Veige iz 62. minuta nije pomogao Verdau da na kraju izbegne poraz koji je zapečatio Artur drugim golom na ovom susretu, a kojim je ekipa Maurisija Barbijerija osvojila tri boda na strani prvi put još od 24. avgusta. RB Bragantino je ovim trijumfom napredovao do petog mesta na tabeli, i nalazi se samo bod iza četvrtoplasirane Fortaleze, ali i sa utakmicom manje.

Izabrane vesti

23.55: (1,75) RB Bragantino (3,50) Atletiko GO (5,10)

Masa Bruta sada se priprema za sledeći susret na stadionu Nabi Abi Čedid protiv Atletiko Gojaniensea, protiv kojeg je već jednom slavila ove sezone, minimalnim rezultatom u prvom susretu odigranom krajem juna u Gojaniji. Bragantino je impresionirao u dosadašnjoj kampanji, postigavši 39 golova u 24 utakmice i samo je Flamengo u više navrata (43) pogađao mrežu protivnika. Ekipa Maurisija Barbijerija zatresla je mrežu u svakoj od poslednjih šest utakmica protiv Gojaniensea, pa je poprilično uverena da će i noćas ostvariti još jedan pozitivan rezultat.

Nada Atletiko Gojaniensea da obezbedi međunarodnu scenu i u sledećoj sezoni i dalje je živa, mada su Zmajevi prošlog vikenda izgubili bodove protiv Fluminensea pošto su odigrali nerešeno bez golova. Računajući tu utakmicu protiv Fluzaa, Dragao nije uspeo da postigne gol u tri od poslednja četiri meča i jedan je od samo četiri tima u Brazileirau koji su postigli 20 ili manje golova u diviziji. Gojaniense trenutno zauzima 11. mesto na tabeli, pet bodova iznad zone ispadanja i šest bodova iza Korintijansa na šestom i poslednjem mestu koje vodi u kvalifikacije za Kopa Libertadores. Ipak, i sa trenutne pozicije Zmajevi imaju mesto u drugom po jačini klupskom kontinentalnom takmičenju.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Tokom ove sezone, ekipa Eduarda Souze borila se za doslednost, pošto nije uspela da osvoji uzastopne bodove otkako je zabeležila uvodne pobede u prva dva meča protiv Korintijansa i Sao Paula krajem maja i početkom juna. Povratak na pobedničke staze neće biti lak, jer se Atletiko suočava sa Bragantinom kojeg je pobedio samo jednom u prethodnih pet susreta. Međutim, eventualnim slavljem u gostima Zmajevi bi mogli da se popnu među prvih osam na tabeli.

Šef stručnog štaba RB Bragantina verovatno će odlučiti da imenuje istu startnu postavu koja je prošlog vikenda pobedila Palmeiras. Domaćini će i dalje biti bez Raula zbog povrede kolena, Bruna Tubaraoa koji se oporavlja od uganuća skočnog zgloba, Leandrinja, Vitinja, Lukasa Evangeliste i Rafaela Luiza, a svi zbog povrede butnih mišića. Venecuelanski napadač Jan Urtado odsutan je zbog učešća za nacionalni tim u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, pa se očekuje da će Italo ponovo da predvodi navalu. Elinjo se nada da će uspeti da se vrati u početnu postavu, pošto je sredinom proteklog meseca počeo da se pojavljuje na klupi za rezerve, iako će Bruno Prašedes nastaviti da igra na poziciji "desetke", dok će Artur i Kueljo delovati po bokovima.

Što se tiče Gojaniensea, njegova jedina briga oko povrede i dalje je vezista Marlon Freitas, koji je proteklih devet meseci propustio zbog povrede stopala. Nekadašnji as bugarskog Ludogoreca Natanael mogao bi da se vrati u početnu postavu na poziciji levog beka umesto Igora Karijusa, pridruživši se Duduu, Vandersonu i Ederu u defanzivnoj četvorci. Paragvajski napadač Brajan Montenegro, koji je postigao samo jedan gol u sedam nastupa otkako se pridružio klubu na pozajmici iz Olimpije, nada se da će uspeti da se vrati među startnih 11 umesto Ze Roberta ili Žoaoa Paula.

Masa Bruta je u junu ostvarila tesnu pobedu od 1:0 u gostima protiv Zmajeva iz Gojanije, i oseća da bi mogla da obezbedi isti rezultat i na svom terenu. Ipak, pobeda bi pomogla obema stranama u njihovoj potrazi za plasmanom na međunarodna takmičenja.

BRAZIL 1 - 26. KOLO

Utorak

23.55: (1,75) RB Bragantino (3,50) Atletiko GO (5,10)

Sreda

02.30: (2,75) Baija (3,10) Palmeiras (2,70)

23.55: (1,50) Atletiko Mineiro (4,00) Santos (7,25)

23.55: (3,60) Šapekoense (3,20) Atletiko PR (2,15)

23.55: (1,35) Flamengo (4,90) Žuventud (9,50)

Četvrtak

01.30: (2,05) Fortaleza (3,30) Gremio (3,80)

02.30: (1,95) Korintijans (3,30) Fluminense (4,20)

02.30: (2,00) Internasional (3,40) Amerika Mineiro (3,90)

23.55: (2,25) Kujaba (3,00) Sport Resife (3,60)

23.55: (1,93) Sao Paulo (3,35) Seara (4,20)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1BragantinoAtletiko GojanenseBrazilska Serija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara