(©Reuters)
(©Reuters)

Krunisanje u Ljubljani: Nemci nikad nisu pobedili Portugal - Portugal nikad nije bio prvak Evrope

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.06.21. | 14:55

Ko je ima najbolji mladi tim u Evropi?

Portugalci prvi, ili Nemci treći put? Ko ima najbolji mladi tim u Evropi? Odgovor na ova pitanja dobićemo večeras oko 23 sata, pošto se spusti zavesa na 23. izdanje U21 kontinentalnog šampionata.

Bez obzira što su do finala došli ne primivši gol na četiri od pet utakmica, eliminisavši usput Engleze, Hrvate, Italijane i Špance, momci Ruija Žorža ipak nisu favoriti u finalu. Nemci su se "sporohodom" umuvali u drugu fazu (s pobedom i dva remija), potom su imali sreće u penal seriji sa Dancima, ali zato su odigrali veoma dobro u polufinalu protiv Holandije; nadigrali jednog od favorita i s dva gola buduće zvezde nemačkog fudbala Florijana Virca došli u priliku da po treći put u nizu igraju za titulu.

Izabrane vesti

Upravo činjenica da mlade Pancere i u trećem finalu vodi isti čovek - Štefan Kunc; da je i pre dve godine u sastavu bio jedan od najvažnijih igrača ovog sastava - Lukas Nmeča; da im na dodatnom iskustvu daju Arne Majer i Markus Šubert (momci koji su takođe igrali u prethodnom finalu), odnosno da pomenuti Virc trenutno spada u najbolje tinejdžere na planeti, upravo sve ovo stavlja Nemce u blagu pol poziciju.

U susretu protiv Holandije zbog povrede nije bilo jednog od talentovanijih nemačkih bekova, Džoše Vagnomana. Iz tog razloga Ridle Baku, momak što ga je Oliver Glazner u protekloj sezoni promovisao u krilo (i to vrlo dobro krilo - šest golova i devet asistencija u dresu Volfzburga) morao je da se vrati u poslednju liniju. Izgubili su Nemci tako na kreativnosti, nije da se nije osetilo, pa se u taboru Manšafta nadaju Vagnomanovom povratku u startnih 11.

Velika snaga nemačkog tima leži u tandemu u samom srcu terena: Niklas Dorš - Arne Majer. Prvi je zadužen da kreira, drugi da kvari. Majer je bio godinu dana u velikoj krizi, počeo je da igra otkako je otišao na pozajmicu u Arminiju, a Kunc ga je nagradio trakom i mestom u timu u svakoj utakmici od početka turnira.

NEMAČKA (put do finala)

Grupa A: Madarska 3:0, Holandija 1:1, Rumunija 0:0

Četvrtfinale: Danska 2:2, penalima 6:5

Polufinale: Holandija 2:1

NAJBOLJI STRELCI: Lukas Nmeča (3), Ridle Baku i Florijan Virc (2), Jonatan Burkart (1).

NAJBOLJI REZULTATI: Šampioni 2009. i 2017. godine

PRETHODNA FINALA

1982: Engleska - Nemacka 5:4, dvomeč

2009: Nemačka - Engleska 4:0

2017: Nemaka - Španija 1:0

2019: Španija - Nemačka 2:1

Razumljivo, svoje adute imaju i Portugalci. Istina je da su Špance izbacili autogolom, ali u celini njihova navala deluje najmoćnije sa golgeterom Milana Rafaelom Leaom, Danijem Motom, Barsinim Trinkaom, naslednikom Serža Konseisaa - Fransiskom. Portugal je u nizu 12 pobeda u ovom uzrastu (računajući i kvalifikacije), ispred je jedino Španija sa 15.

Takođe, momci selektora Žorža vraćaju se na stadion Stožice koji veoma dobro poznaju. U grupnoj fazi tu su tukli Švajcarce i Engleze, pa u četvrtfinalu Italiju, u onom spektakularnom meču. Prija im trava ljubljanskog stadiona, očito. S druge strane Nemci su igrali samo u Mađarskoj...

Mnogo bitnije o gore navedenog jeste uigranost ovog portugalskog sastava. Diogo Dalot, Lerite, Žedson Fernandes, Diogo Kosta, Keiroš, Žota (ne onaj iz Liverpula), Florentino i Rafael Leao bili su u timu koji je Portugaliji 2016. doneo titulu na U17 šampionatu. Dve godine kasnije nova titula (U19 prvenstvo) i opet nekoliko igrača iz današnjeg tima na okupu - Žoao Virhinija, Florentino, Žota, Diogo Kosta, Keiroš. A između ta dva trijumfa i poraz od Engleza u finalu još jednog U19 turnira sa sedmoricom momaka iz sadašnje ekipe.

Zanimljivo, u tom meču gol Portugalcima dao je Lukaas Nmeča, koji će tek kasnije promeniti reprezentaciju za koju nastupa.

Naposletku i to treće vezano u finale u konkurenciji igrača do 19 godina, poraz od Španije, a na terenu Tavares, Vitinja, Fabio Vijeira i Gonsalo Ramos. Kad se sve sabere Portugalci u današnje finale ulaze sa 14 igrača koji su makar jednom igrali u nekom Uefinom finalu.

Jasno je kao dan da im hemije neće nedostajati, odnosno da reč trema u njihovom rečniku ne postoji.

PORTUGAL (put do finala)

Grupa D: Hrvatska 1:0, Engleska 2:0, Švajcarska 3:0.

Četvrtfinale: Italija 5:3, posle produžetaka.

Polufinale: Španija 1:0.

NAJBOLJI STRELCI: Dani Mota (3), Fransisko Konseisao i Fransisko Trinkao (2), Vijeira, Žota, Keiroš, Ramos (1).

NAJBOLJI REZULTAT: Vicešampioni 1994. i 2015. godine.

PRETHODNA FINALA

1994: Italija - Portugal 1:0, posle produžetka

2015: Portugal - Švedska 0:0, penalima 4:5

NEMAČKA - PORTUGAL

(21.00, TV RTS)

Ljubljana.

Stadion: Stožice.

Sudija: Giorgi Kruašvili (Gruzija)

Nemacka (4-2-3-1): Damen - Vagnoman, Pajper, Šloterbek, Raum - Dorš, Majer - Baku, Virc, Beriša - Nmeča.

Portugal (4-4-2): Diogo Kosta - Dalot, Leite, Keiroš, Konte - Vitinja, Bragansa, Fabio Vijeira, Žedson Fernandes - Dani Mota, Rafael Leao.

PRETHODNI MEĐUSOBNI SUSRETI

2004 (grupna faza): Nemačka - Portugal 1:2

2006 (grupna faza): Nemačka - Portugal 0:1

2015 (polufinale): Portugal - Nemačka 5:0


tagovi

EURO U21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara