(Reuters)
(Reuters)

Laporta: Ne dam ostavku! Real Madrid 70 godina uživa pomoć sudija

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.02.24. | 11:13

„Već imamo 16 ili 18 timova u projektu evropske Superlige, krećemo od sezone 2025/26“, najavio predsednik Barselone

Dao je Ćavi Ernandes ostavku, a Đoan Laporta je ne da. Iako navijači smatraju kako nije (samo) do trenera, predsednik Barselone je uveren da i dalje dobro obavlja posao i da ga to kvalifikuje da sedi u fotelji, iz koje šalje poruke javnosti da je sve u redu, ali da su mu drugi krivi za rezultatske manjkavosti ove sezone.

Zbog toga ne planira da ostupi, već krivicu, između ostalog, prebacuje na čelnike Real Madrida i njihovo partnerstvo sa sudijama.

Izabrane vesti

Laporta je na udaru po mnogo osnova, ali i sam pokazuje spremnost da se bori. Malo za Barsu, malo više za poziciju.

„Nisam razmišljao o ostavci, ne, ne... Ključ Barselone mora da bude u stabilnosti. Sada više nego ikad. Biti predsednik Barselone, u trenucima maksimalnih poteškoća...“, precizira Laporta tokom gostovanja na katalonskom radio RAC 1.

U skoro jednočasovnom razgovoru sa voditeljom, dotakao se raznih tema, između ostalog najvećeg rivala i njihovog šurovanja sa arbitrima.

Nikada nismo praktikovali propagandu kao Real Madrid TV. Trebalo bi zbog toga da se uključi Sudijska komisija Fudbalskog saveza Španije ili krivna organizacija. Pogledajte šta se desičlo na utakmici Real – Almerija. Sramota! A onda Madriđani govore kako arbitri pomažu Barsi. Veoma smo ljuti“.

Mogli bi slično da kažu iz glavno grada, zbog „slučaja Negreira“, koji i dalje potresa La ligu, a u kome je Barsa optužena za bliskost sa sudijama pre 15 godina.

Taj slučaj je pohlepan za medije. Kupovina sudija nije dokazana. Verujem u pravdu. Advokat sam po profesiji i Barsa će sigurno biti oslobođen, jer je realnost takva da nikada nismo kupovali sudije i da ćemo zbog ove orkestrirane kampanje dobiti finansijsku nadoknadu kad se dokaže da smo nevini. U celoj priči, Real se ne ponaša dobro, koristi vežbu cinizma koja za nas nije prihvatljiva. Ne mogu oni mnogo da pričaju o moći koja je vladala nad sudijama. Pogledajte za koga su bile sudije, 70 godina su bili partneri kasniji direktori Reala“.

E, sad, dok se na teritoriji Španije gledaju kroz nišan, van granica države Real i Barselona bi da sarađuju, što potvrđuje projekat Superlige, koji je i dalje živ, jer je Evropski sud pravde u Luksemburu pre nekoliko measeci oborio dokaze UEFA. I tako su dva španska giganta, uz italijanski Juventus, dobili argumente da nastave dalje.

„Tražimo konkurenciju i održivost. Možda evropska Superliga počine sledeće sezone, a ako ne bude takko, razmislićemo osezoni 2025/26. Vreme je da to uradimo. Svaki klub bi samo od učešća dobio 100.000.000 evra, što je novac koji ne možeš da zaradiš ni osvajanjem Lige šampiona. Za sad su u Superligi: Barsa, Real, Inter, Milano, Napoli, Roma, Marselj, tri holandska tima, Briž i Anderleht. Ima nas 16 ili 18... Bolje bi bilo 16. Malo klubova je učestvovalo na prvom Kupu šampiona, davne 1955, a pogledajte u kakvo se takmičenje pretvorilo“.

Finansije diktiraju maltene sve i to je jedan od razloga što je Barsa zapela za projekat Superlige, jer je u ekonomskom smislu poslednjih godina na nizbrdici.

Budžetom je planirano da ostvarujemo profit bez prodaje imovine. Kada smo došli, imali smo 500.000.000 evra gubitaka, a 1.500.000.000 duga. Smanjili smo operativne troškove, prema La ligi, prethodne godine smo imali pozitivne brojke i ove godine ćemo imati slične rezultate. Odnos je takav da možemo da dovedemo jednog igrača, a prodamo drugog“, dodao je Laporta.

Što se tiče izbora trenera, iako mediji barataju različitim imenima, taj posao je prepustio direktoru Deku, da Portugalac odabere Ćavijevog naslednika.


tagovi

BarselonaĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara