Lester je Liverpulov problem, a ne Siti: Vardijevih 10/8 i povratak Iheanača! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.12.19. | 16:59

Sećate li se Ende Stivensa?

Bilo bi to tako “liverpulovski”. Tako tragično. I nije baš sasvim nemoguće da četa Jirgena Klopa i ove sezone ostane bez titule, iako trenutno ima čak 14 bodova u odnosu na jedinog konkurenta u trci. Ne zato što očekujemo nekakav brodolom Liverpula ili seriju Mančester Sitija od 20 i kusur pobeda. Ne, već zato što smo i sami grešnika koji su bili uvereni da samo Građani mogu da izazovu Redse. Jer sad je sasvim jasno: Lester je tim koga se treba plašiti. U 16. kolu Premijer lige uverljivih 4:1 protiv Aston Vile u Birmingemu i osma uzastopna pobeda Lisica, četvrta na gostovanjima, što im je uspelo samo još u sezoni 2015/2016 kad su, pogađate, i izveli ono čudo sa osvajanjem pehara za najboljeg u Engleskoj.

Ta je doduše sezona po mnogo čemu bila spefična. Maltene svi tradicionalni izazivači prolazili su kroz kakve tranzicije i Lesterov najopasniji konkurent bio je Totenhem, koji nije bio ni izbliza tako opasan kao ovaj sada Liverpul. Ali to ne menja činjenicu da Lester ove sezone igra i lepše no pre četiri godine. I sa priličnom lakoćom melje rivale. Aston Vila nije znala šta ju je snašlo. Niti na koju stranu da se okrene. Mada nije to ni tako lako. Lester bije sa svih strana.

Izabrane vesti

Džejms Medison se već neko vreme pokazuje kako igrač kakav je nedostajao Brendanu Rodžersu, dok je Džejmi Vardi već stvar tradicije. U Birmingemu dva komada, osma uzastopna premijerligaška na kojoj je postigao gol, bio je tu i onaj-het trik protiv Sautemptona, pa dolazimo do zapanjujuće brojke da je Lesterov centarfor na tih osam mečeva čak 10 puta tresao protivničke mreže!

Hoće ga gol, najblaže rečeno. A najbolje se to videlo i kad je u 20. minutu načeo Vilu, nakon što je obišao golmana Toma Hitona, spetljao se i šutirao tako da se lopta verovatno ne bi ni otkotrljala do gola. Međutim, Hiton je prethodno pokupio i saigrača, pa je Vardi dobio popravnu. A kad Lesteru daš gol fore – nema nazad.

Drugi utisak sa meča takođe je u vezi sa tim prvim Vardijevim golom, jer je Lesterovog asa sa golom spojio Keleči Iheanačo, koji je prethodno čuvaru proturio loptu kroz noge, pa onda nju proturio kroz još dvojicu Vilinih igrača. Potom je uspeo da se na centaršut Medisona i sam upiše u listu strelaca, pa možemo samo da primetimo da je ove sezone postigao gol na svakoj od četiri utakmice koju je igrao za Lester. A ova današnja mu je inače bila prva u startnoj postavi ekipe u Premijer ligi posle tačno 365 dana, odnosno cele godine! Možda se ipak ispostavi da onih 30.000.000 evra koliko je Lester još 2017. dao Sitiju za Iheanača nisu bačene pare. Pre dva gola je sa golom i asistencijom rešio Everton, sada i Vilu, a to su mu bile u jedine dve prvenstvene utakmice u sezoni.

Džek Griliš je u nadoknadi prvog poluvremena uspeo samo da na trenutak učini da utakmica izgleda neizvesno, ali je Medison već u 49. minutu u trepavicu gađao Džonija Evansa i tu je postalo jasno da se bodovi sele u Lester. Na kraju i drugi Vardijev gol, tada na pas Denisa Prata, tek da popravi ionako impozantnu gol razliku Lisica na poslednja četiri gostovanja. Rekosmo već, sve četiri pobede, uz gol razliku 17:1!

A u narednom kolu Norič kod kuće tu ne bi smelo da bude problema, pa – pazite sad – Mančester Siti na strani i Liverpul na domaćem terenu! Možda i period sezone u kome se sve lomi.

Kad već pomenusmo Norič, Kanarinci su danas imali gol prednosti u sudaru sa Šefild junajtedom, ali je onda pomahnitao desni bek gostujućeg tima Džordž Baldok i golom i asistencijom okrenuo utakmicu na vodenicu ekipe Krisa Vajdera.

Prvi gol je potpisao Enda Stivens koga bi navijači Partizana morali da se sete, pošto je bio član one generacije Šamroka koja je šokirala crno-bele. U stvari, baš je Enda Stivens, inače levi bek, jedini Šamrokov igrač koji je na osnovu pobede nad Partizanom sebi obezbedio vredan transfer. Prešao je tada u Aston Vilu i evo ga još u Engleskoj.

Na kraju, Sautempton je na Sent Džejms Parku propustio idealnu šansu da kapitalizuje pobede nad Noričom i Vorfordom i pobegne iz zone ispadanja, ali je Njukasl na krilima Džondža Šelvija – strelac je na već tri uzastopne utakmice u Premijer ligi – uspeo da se vrati iz pepela i na kraju slavi sa 2:1 zahvaljujući pogotku Federika Fernandeza u 87. minutu.

PREMIJER LIGA – 16. KOLO

Subota

Everton – Čelsi  3:1 (1:0)
/Rišarlison 5, Kalvert-Luin 49, 84 – Kovačić 52/

Totenhem - Barnli 5:0 (3:0)
/Kejn 4, 54, Moura 9, Son 32, Sisoko 74/

Votford - Kristal Palas 0:0

Bornmut - Liverpul 0:3 (0:2)
/Okslejd Čembrlejn 35, Keita 44, Salah 54/

Mančester Siti - Mančester junajted 1:2 (0:2)
/Otamendi 85 - Rašford 23, Marsijal 29/

Nedelja

Njukasl - Sauthempton 2:1 (0:0)
/Šelvi 68, Fernandez 87 - Ings 52/

Norič - Šefild junajted 1:2 (1:0)
/Teti 27 – Stivens 49, Baldok 52/

Aston Vila - Lester 1:3 (1:2)
/Griliš 45+2 – Vardi 20,75, Iheanačo 41, Evans 49/

 

Brajton – Vulverhempton  2:2 (2:2)
/Mopaj 34, Proper 36 – Žota 28, 44/

Ponedeljak
21.00: (3,60) Vest Hem (3,50) Arsenal (2,05)

Napomena: Kvote su podložne promenama

 

(FOTOL: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara