Slavlje Dinamovih igrača (AFP)
Slavlje Dinamovih igrača (AFP)

Liga Evrope: Dinamo sa „novom desetkom“ eksplodirao u Belgiji! Lacio očitao lekciju Lokomotivi (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.09.21. | 22:56

Leverkuzen ućutkao Seltik Park, Betis pokorio Budimpeštu, Vest Hem siguran protiv Rapida

Razočarao je zagrebački Dinamo protiv Vest Hema na otvaranju sezone u Ligi Evrope ali je zato večeras zablistao u Belgiji i deklasirao domaći Genk sa 3:0! U možda i ključnom meču u grupi...

Nedavna odluka trebera Krznara da doskora prvog centarfora ekipe Bruna Petkovića prekomanduje na poziciju „desetke“ i da ispred njega zaigra Duje Čop kao klasični napadač se pokazala kao pun pogodak. Modri su u novoj formaciji fudbalski prodisali, a Petkovićevi tehnički kvaliteti i realizatorski minusi su na pravi način izbalansirani.

Izabrane vesti

Dinamu je vođstvo posle 10 minuta igre doneo Luka Ivanušec posle sjajne akcije Ademija i Oršića. Usledila je serija šansi na obe strane, prvo se zatresla prečka Genkovog, pa potom i Dinamovog gola i potom je usledio prelomni momenat meča. Čop je iznudio penal u 45. minutu, a Petković bio siguran sa 11 metara. Sve Genkove nade je ugasio Munjoz koji je u 64. minutu skrivio penal i zaradio isključenje. Petković je opet bio siguran „sa kreča“.

Dinamo ima isti broj bodova kao Genk ali i ogromnu prednost u međusobnom skoru i revanš kod kuće. Slede dva meča sa bečkim Rapidom u kojima će hrvatski šampion kao favorit imati šansu da zakorači u evropsko proleće.

Favorit u grupi je Vest Hem koji je večeras zabeležio i drugu pobedu. Savladan je Rapid sa 2:0 iako su Čekićari zaslužili i ubedljiviji trijumf. Rajs i Douson su pogađali okvir gola u prvom poluvremenu, ovaj drugi imao još jednu odličnu šansu, da bi Rajs u 29. minutu napokon krunisao boilju igru domaćeg tima. Sjajna lopta Jarmolenka i idealan prijem i asistencija Antonija su omogućili mladom vezisti da pogodi prazan gol. U nadoknadi vremena je Benrama potvrdio pobedu.

Na krilima pobede u gradskom derbiju, Lacio je pružio još jednu sjajnu partiju i lako savladao moskovsku Lokomotivu 2:0, a mogao je da pobedi i većim rezultatom. Trener Sari nije mnogo menjao tim u odnosu na onaj koji je slavio u rimskom derbiju. Poštedu su od bitnih igrača dobili samo Sergej Milinković Savić i Lukas Leiva dok je Strakoša po standardnom običaju dobio prednost na golu u odnosu na Reinu u evropskim mečevima.

I kao protiv Rome, Lacio je furiozno otvorio meč. Luis Albert i Imobile su propustili sjajne šanse, da bi Toma Bašić u 13. minutu postigao prvenac u dresu Nebeskoplavih. Glavom je pogodio posle odlične akcije Andersona i Pedra.

Ubrzo je Imobile imao još jednu šansu ali je nastavio sa serijom promašaja iz gradskog derbija. Uzvratila je i Lokomotiva preko Smolova ali se Strakoša istakao. Potom je Lokomotivin golman čudesnom intervencijom spasao gol posle šuta Andersona, ali je sve uprskao u 38. minutu kada je očajno reagovao posle kornera i poklonio gol Patriku.

Lacijali su rasturili Ruse u prvom poluvremenu, ali je utisak pokvarila povreda Imobilea koji se uhvatio za koleno i ubrzo napustio igru. Nije delovalo naivno... U drugom poluvremenu je Pedro pogodio prečku, Milinković Savić propustio sjajnu šansu zbog nonšalancije pri šutu i Lacio je rutinski proveo meč kraju.

Lider u grupi je Galatasaraj koji je u „derbiju ultrasa“ odigrao nerešeno u gostima protiv Marselja (0:0) i u odličnoj je situaciji pred dvomeč sa Lokomotivom. Meč su više od fudbala obeležila divljanja huligana na obe strane i paljenje tribina. Meč je bio prekinut u prvom poluvremenu, a policija je uhapsila neke od izgrednika i smirila situaciju.

Dole na terenu nije bilo toliko zanimljivo. Marselj je u prvom delu igre imao više loptu u nogama, ali nije stvorio ozbiljne šanse. Jednu je imao Under i jednu im je poklonio Van Anholt koji je pogodio prečku svog gola. Domaćin je još jače napao u drugom poluvremenu, Under je imao dobru šansu, a štoper Saliba najbolju kada je glavom posle kornera u 60. minutu pogodio prečku. Turci su odoleli do kraja i osvojili zlata vredan bod.

Bajer Leverkuzen je u prvom kolu tesno savladao Ferencvaroš na svom terenu ali je zato večeras zablistao u Glazgovu i rasturio Seltik sa 4:0. Mlade nade Pjero Hinkapi (19) i Florijan Virc (18) su za nešto više od pola sata ubili nade domaćem timu. Perunacu je to bio prvi gol u dresu Farmaceuta, a nemački reprezentativac je nastavio sjajnu seriju i dao gol na petoj uzastopnoj utakmici.

U nastavku je Alario pogodio iz penala, a pojačanje Adli je raketom u poslednjem minutu meča stavio tačku posle lepog prodora Amirija.

Maksimalnih šest bodova u istoj grupi ima i Betis. Andalužani su večeras slavili u Budimpešti protiv Ferencvaroša sa 3:1. Sjajni Nabil Fekir je u 17. minutu maestralno primio loptu na petercu među petoricom domaćih igrača i zakucao volej u mrežu. Pesela je kardinalnom greškom vratio nadu domaćima i poklonio Uzuniju gol za izjednačenje, ali su Španci u drugom poluvremenu ipak slomili Fradi. Domaći fudbaler Vingo je u 74. minutu postigao autogol posle kornera Fekira da bi konačan rezultat postavio postavio Teljo posle kontre u nadoknadi vremena.

LIGA EVROPE – 2. KOLO

Četvrtak

GRUPA A

Lion - Brondbi 3:0 (0:0)

/Toko Ekambi 64, 71, Auar 86/

Sparta Prag - Rendžers 1:0 (1:0)

/Hancko 29/

GRUPA B

Real Sosijedad - Monako 1:1 (0:1)

/Merino 53 - Disasi 16/

Šturm - PSV Ajndhoven 1:4 (0:1)

/Stanković 55 - Sangare 32, Zahavi 51, Maks 74, Vertesen 78/

GRUPA C

Napoli - Spartak Moskva 2:3 (1:0)

/Elmas 1, Osimen 90+4 - Promes 55, 90, Ignjatov 81/

Legija - Lester 1:0 (1:0)

/Emreli 31/

GRUPA D

Fenerbahče - Olimpijakos 0:3 (0:1)

/Soareš 6, Masuras 63, 70/

Antverpen - Ajntraht Frankfurt 0:1 (0:0)

/Pasijensija 90+1pen/

GRUPA E

Marselj - Galatasaraj 0:0

Lacio - Lokomotiva M. 2:0 (2:0)

/Bašić 13, Patrik 38/

GRUPA F

Ludogorec - Crvena zvezda 0:1 (0:0)

/Kanga 64/

Braga - Midtjiland 3:1(0:1)

/Galeno 55 penal, 90+5, Orta 62 - Fereira 19/

GRUPA G

Ferencvaroš - Betis 1:3 (1:1)

/Uzuni 44 - Fekir 17, Vingo 76 autogol, Teljo 90+5/

Seltik - Leverkuzen 0:4 (0:2)

/Hinkapi 25, Virc 35, Alario 58 penal, Adli 90+5/

GRUPA H

Vest Hem - Rapid Beč 2:0 (1:0)

/Rajs 28, Benrama 90+4/

Genk - Dinamo Z. 0:3 (0:2)

/Ivanušec 10, Petković 45+3 penal/



tagovi

MidtjilandDinamo ZagrebRapid BečFerencvarošSeltik

Obaveštavaj me

Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara