Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

"Liga farmera" ima svog gazdu! Lionu ostaju mrvice, a za treće mesto će biti tuča

Vreme čitanja: 15min | pet. 21.08.20. | 08:13

Novinar TV Arena sport, novinar Miloš Milićević, koji već deset godina prenosi elitni rang francuskog fudbala analizirao je isti uoči početka sezone za čitaoce MOZZART Sporta

Narugali su se Lion i posebno Pari Sen Žermen u eliminacionoj fazi Lige šampiona čitavoj fudbalskoj Evropi koja je francusko prvenstvo u pežorativnom tonu nazivala “ligom farmera” (u originalu se mislilo na to da se u Francuskoj uzgajaju igrači za najjače lige, ali je na društvenim mrežama fraza dobila i drugačiju upotrebu), završivši među četiri najbolja tima Starog kontinenta. Istina, ima i do toga što su usled pandemije korona virusa, kao i svi ostali, Francuzi prekinuli prvenstvo, ali su za razliku od drugih članica “liga petica”, prema preporuci državnih organa, šampionat završili za zelenim stolom, te su finiš elitnog evropskog takmičenja dočekali odmorni.

A, kako su prvi podigli ručnu, prvi će je i spustiti i dodati gas za početak nove sezone. I to dobre tri nedelje pre Španaca i Engleza, odnosno gotovo mesec dana ranije od Nemaca i Italijana. Međutim, već na startu - problemi. U prvom kolu sedam utakmica. Meč Pari Sen Žermena otkazan je zbog finala Lige šampiona, očekivano. Kao i drugi, Lionov, jer je polufinalista elitnog evropskog takmičenja dobio zasluženi odmor. Problematičan je onaj treći između Marselja i Sent Etjena, odložen zbog prisustva korona virusa na Velodromu, gde su čak petorica fudbalera zaražena. A pomeranja utakmica bi moglo da bude još. Krajem juna je u Nantu bilo čak sedam slučajeva, u Nimu nedavno četiri, dok je u Monpeljeu u sredu pozitivan bio napadač Endi Delor. Ipak njihovi mečevi će se odigrati, a Francuzi se nadaju da će stvari krenuti na bolje – ne deluje tako – otud i dozvoljen pristup maskimalno 5.000 navijača na stadionima.

Izabrane vesti

No, da se vratimo fudbalu. Pari Sen Žermenu je titula prethodne sezone dodeljena za zelenim stolom, pošto je do prekida imao 12 bodova više od Marselja. Ove sezone, ukoliko prilike za to bude, zaslužiće je na terenu, bez ikakvih problema, u šta je uveren i sagovornik MOZZART Sporta Miloš Milićević, komentator TV Arena sport, na kojoj već deset godina prenosi mečeve Lige 1.

Sveci su još posle prekida ostali bez Tome Menijea koji je otišao u Dortmund, klub je napustio Edinson Kavani, a isto će učiniti i Tijago Silva i Erik Maksim Čupo-Moting. Biće neophodno popuniti rupe.

Nadam se da će klubovi kao što su Lion, Marselj i Lil, učiniti trku za šampiona zanimljivijom. Ali, postao šampion Evrope ili ne, Pari Sen Žermen niko neće moći da zaustavi u Francuskoj. Baš teško neko može da im pomrsi račune, posebno kada se radi o trci od 38 kola. Gotovo sam siguran da će dovesti jednog napadača kao alternativu Mauru Ikardiju, mada ne treba zaboraviti da i Kilijan Mbape takođe može da igra na poziciji “devetke”. Trebalo bi očekivati i jednog desnog beka. Tilo Kerer trenutno igra na tom mestu, mada je on po vokaciji štoper. Opet, gledali smo ga više puta kod Tomasa Tuhela kao alternativu na toj poziciji, a ne kao pravog desnog beka. Trebalo bi možda očekivati da se tu pojačaju. Ne očekujem neke bombe, svi su dosta strpljivi i gledaju kako će se razvijati situacija oko pandemije. Sve je to povezano, niko ne troši preveliki novac u ovom trenutku, ali da će Pari Sen Žermen popuniti neka mesta, pre svega odlaskom Kavanija, pa i Tijaga Silve, treba očekivati. Videćemo, imaju Kimpembea i Markinjosa, koji može da igra i kao zadnji vezni. Moguće da će doći jedan štoper ili čak univerzalac koji bi pokrenio i centralnog i desnog beka i da bi s takvim jednim fudbalerom zatvorili prelazni rok”, započinje Milićević za MOZZART Sport analizu predstojeće sezone Lige 1.

Eliminacija Juventusa, Mančester Sitija, a potom i hrabra, ravnopravna igra s Bajernom u većem delu meča daju pravo Lionu da se nada da ove sezone može da pomrsi konce šampionu. Rudi Garsija je dokazao da ume da se taktički postavi protiv većih ekipa, ne samo u eliminacionoj fazi Lige šampiona, već i u Kupu Francuske, kada je upravo od Parižana poražen tek posle jedanaesteraca.

Ne zaboravimo da je Garsija s Romom bio drugi, što je verovatno bio maksimum u tom trenutku, jer nije mogao da bude bolji od Juventusa, pogotovo ne kad se radi o maratonu od 38 kola. Naravno, kada trener odlazi iz nekog kluba, nikad to nije na slavan način, ostane neki utisak. Ne treba zaboraviti da je sa Marseljom stigao do finala Lige Evrope. Marselj je mnogo teška sredina za rad i mislim da je on izvukao maksimum iz te ekipe. Neki ga vole, neki ne, a nije nešto baš sjajno bio prihvaćen u Lionu, verovatno da mu se sada malo slika poboljšala”.

Dembele i Garsija (©Reuters) Dembele i Garsija (©Reuters)

Međutim, nema sumnje da će ambicije kluba krojiti i broj odlazaka nosilaca igre, kojih bi svakako moglo da bude posle odličnih partija na evropskoj sceni.

"Posle ove sezone kada su u Lisabonu stigli do polufinala, treba očekivati jak Lion. Uspeh u Ligi šampiona je dobra injekcija za njih, ali treba imati u vidu da prelazni rok traje nešto više od mesec dana, tako da će tu sigurno biti još nekih promena i u ekipama. Sigurno ne velikih, ali je ovo prilika za klubove kao što je Lion koji fabrikuju i mlade igrače iz svoje škole da zarade posle polufinala Lige šampiona, jer uprkos pandemiji, cena tih igrača skače”.

Garsija će se truditi da održi ekipu na okupu, ali će to biti vraški težak zadatak. Štaviše, već nakon poraza od Bajerna u polufinalu, sportski direktor i legenda kluba Žuninjo Pernambukano potvrdio je da će odlazaka biti.

U krajnju ruku, kada se malo bolje pogleda, moguće je da će Auar napustiti klub uz dobru ponudu i možda štoper Marselo, mada nisam siguran da će u Lionu, kada se radi o Marselu, previše žaliti za njim. Treba imati u vidu da Depaju na leto 2021. ističe ugovor, a tu je i Dembele kao treći. Neće sva trojica otići, gotovo sam siguran, ali između njih treba tražiti neki dobar transfer na kojem bi Lion zaradio. Opet, treba imati u vidu da će Lion kroz svoju školu ubaciti neke igrače, da je već Kakre pokazao kvalitet, a radi se o igraču koji ima 20 godina. Pretpostavljam da će mnogo više minuta dobiti i Rajan Šerki, on je 2003. godište, u sredu je postao najmlađi igrač u istoriji Lige šampiona. Takođe, mada ga nismo videli sada, Timo Kadever je stigao iz Avra još u januaru, ali ga je Lion vratio još šest meseci na pozajmicu. Vrlo interesanstan napadač, ima 24 godine, prošle sezone je bio jedan od najefikasnijih igrača u drugoj ligi. Dakle, imaće Lion šta da ponudi čak iako ode neko od ovih igrača. Treba imati u vidu da je to klub koji može sebi da priušti skupo pojačanje, ali pre svega mislim da će se osloniti na svoju školu, odakle kvalitetno može da popune i roster”.

Dakle, ako pretpostavimo da će Lion kao tim biti fokusiran isključivo na domaće prvenstvo – prethodnu sezonu završio na sedmoj poziciji – i biti glavni kadidat za direktan odlazak u Ligu šampiona uz Pari Sen Žermen, borba za treće mesto, poslednje koje vodi među elitu kontinentalnog fudbala, biće izuzetno zanimljiva, jer je broj kandidata poprilično veliki. Prethodne sezone su na pozicijama dva i tri završili Marselj, odnosno Ren.

Olimpik iz Marselja je klub gde je uvek mnogo teško funkcionisati. Navijači imaju velike želje, realnost je malo drugačija. Tokom leta nisu bili previše aktivni na tržištu, ali to možemo da podvedemo pod to što se dešava generalno kada se radi o transferima. Nemaju dugačku klupu, mnogo zavisi od toga da li će biti povređenih. Treba naglasiti da se vratio Florijan Tovan. oporavio se od povrede i deluje spremno. Doveli su Geja i Balerdija iz Dortmunda, dvojicu igrača koji bi mogli da im pomognu. Tu je i Alvaro Gonzales. Pravo je pitanje da li će imati snage da igraju na dva fronta. Mnogo se očekuje od Olimpika kao, u ovom trenutku (PSŽ igra finale Lige šampiona u nedelju) jedinog francuskog kluba koji je bio šampion Evrope. Pitanje je i da li će Dario Benedeto dobiti konkurenciju u špicu. To je donekle Valeri Žermen, ali da bi se igralo na dva, ili, sa kupom Francuske, na tri fronta, Viljasu-Boasu treba duža klupa. Imaju solidan sastav, ali prošle sezone je za njih bila drugačija situacija kada je za njih u fokusu bilo samo prvenstvo. Sada će morati to da bude finansijski konkretnije, jer će ovakva ekipa teško moći da izdrži na dva fronta”.

Najvrednija je na transfer tržištu, reklo bi se, bila Nica. Krenula je ambiciozno, uostalom kao i prethodnih godina, potrošila je 27.000.000 evra na petoricu igrača, a pride je na pozajmicu stigao i Roni Lopes iz Sevilje.

Nikada ne bih potcenio ekipu kao što je Nica. Nije idealno izgledala u pripremnim utakmicama, čak bih rekao i dosta bledo. Moraće u Nici da poslože kockice i poprave taj loš utisak sa priprema, a opet pripreme su jedno, kada počne sezona to je nešto potpuno drugo. Oni imaju i veliki budžet i mislim da su bili najaktivniji od francuskih klubova u prelaznom roku. Došli su igrači kao što je Morgan Šniderlan iz Evertona, Kamara iz Remsa, Brazilac Bambu iz Paranaensea, Lotomba iz Jang Bojsa koji je igrao protiv Zvezde. Oni mogu dosta toga sebi da priušte i ekipa je koja bi na duže staze mogla da se bori za Ligu šampiona. Kada se radi o ostalima, rekao bih da Lil standardno dobro posluje. Sada su doveli Dejvida iz Genta, oni tačno znaju šta rade i verujem da će opet biti u vrhu. Ren će verovatno uložiti nešto više novca nego prethodnih sezona. Doveli su Terijea iz Liona i sasvim je sigurno s obzirom da će igrati grupnu fazu Lige šampiona, da neće to biti jedino pravo pojačanje. Na duže stane, Ren sigurno može da parira najbogatijima u Francuskoj, s tim da ima nešto drugačiju filozofiju rada.”

Niko Kovač (©Reuters)Niko Kovač (©Reuters)

U pauzi između dve sezone, krupne promene dogodile su se u Monaku. Klupu Kneževa je od Roberta Morena preuzeo Niko Kovač, dok je mesto sportskog direktora pripalo Polu Mičelu iz Red Bul grupe. Politika je jasna – klub će se u naredno periodu vratiti receptu koji im je pre tri godine doneo titulu i napunio klupsku kasu, a to je dovođenje mladih igrača. Potezi na tržištu svedoče o tome. Danijelu Subašiću (35) i Dijegu Benalju (36) su se već zahvalili, Kamil Glik (32) je za 3.000.000 prešao u Benevento, dok su na Luj II stigli Aksel Disasi (22) i Entoni Musaba (19) za 15.500.000 evra.

Uvek imaju budžet, ako govorimo o novcu, u rangu su sa Lionom, naravno svi iza Pari Sen Žermena. Ono što se meni ne sviđa oko tih promena u klubu, u trenutku kada je otišao Vasiljev, a došao Petrov, neke stvari su se promenile. Neću da kažem na gore, ali su ranije stvari bile bolje. Vasiljev je tvorac onog Monaka koji je stigao do titule i polufinala Lige šampiona zahvaljujući transferima, a i klub je imao određenu stabilnost. Tačno se znalo ko se dovodi, kako se forsiraju određeni igrači. Niko Kovač je došao pomalo iznenada, zamenio je Morena, čoveka koji je bio na polovini priprema sa ekipom. Oni bi morali da u vrhu, jer imaju i finansijski i igrački potencijal”.

Ne treba zaboraviti da se u Monako sa pozajmice iz Partizana, od kojeg je i kupljen, vraća Strahinja Pavlović, kojem bi dolazak Kovača mogao da bude od velike koristi, ukoliko pogledamo kakvo su iskustvo sa hrvatskim stručnjakom prethodno imali Luka Jović, Filip Kostić, Mijat Gaćinović i Ante Rebić.

Monako već ima jednog talentovanog štopera, Benou Badijašila, za kojeg su se mnogi raspitivali. I Žemerson je ostao iako se i za njega pominjalo da će promeniti sredinu. U svakom slučaju, imaju dosta mlad, interesantan tim, ali pravo vreme za priču o potencijalu timova je kada se zavšri prelazni rok. Nisu Pavlovića dovodili da bi sedeo na klupi, s tim da će ovo za njega da bude ogromno iskustvo. Potpuno drugačiji sistem rada, slika fudbala. Ono što je za njega dobro, Monako je klub koji je poznat po nekom luksuzu, igraš u Monte Karlu, sve je na visokom nivou, a opet nemaju publiku. Imaju najmanju posetu u Ligi 1 i tako je godinama. Nema tog pritiska sa tribina, koji bi sigurno imao u Sent Etjenu, Lionu, Parizu. I možda je bolje što je tako, dok on pohvata konce, savlada jezik, uđe u potpuno drugačiju kulturu fudbala i života. Izabrao je dobru sredinu, dobro je i to što ima trenera sa kojim govori isti jezik, sada ostaje na njemu da pokaže svoj kvalitet i da se nametne, a neće mu biti nimalo lako”.

Najprijatnije iznenađenje prethodne sezone bila je ekipa Remsa. Kao šestoplasirani u prvenstvu, crveno-beli su posle 57 godina dobili priliku da se nađu na evropskoj sceni, a plasman u grupnu fazu Lige Evrope – ako ga ostvare kroz kvalifikacije – mogao bi mnogo da utiče na njihovu sezonu u Ligi 1, jer im klupa nije dovoljno dugačka za igranje na dva fronta. Pored toga, klub su već napustila dvojica standardnih članova odbrane, koja je bila njihov zaštitni znak prethodne takmičarske godine.

Rems nije klub koji je evropski reprezent. Istina, igrao je finale Kupa šampiona sredinom pedesetih godina prošlog veka. Ostali su bez Disasija, on je otišao u Monako (13.000.000 – najveći transfer u istoriji kluba) i to jeste problem. Takođe, Kamara je otišao u Nicu, ali opet, Rems je klub gde tačno znaju kako i šta treba raditi. Njihovi transferi nisu spektakularni, ali uvek iskoči neko. Ni sada nisu previše potrošili, desetak miliona, došli su Beriša i Donis. Rems je ekipa koja se prvenstveno zasniva na perfektnoj defanzivi i to je Predraga Rajkovića učinilo najboljim golmanom u Ligi 1, pa i ko nije čuo do sada za njega u Evropi, sada ga zna. Njihova filozofija se neće menjati, imaće dva fronta. Nisam siguran čak i ako uđu u Ligu Evrope, koliko će im fokus biti na Evropi. To dobro zvuči, ako se u nekom trenutku vrati publika imaće i dobru podršku i pun stadion, ali mislim da će gledati da što pre dođu do 40 bodova, da budu sigurni da su ostali u ligi, a sve preko toga što urade biće samo plus.”

Velika očekivanja će imati i navijači Sent Etjena, kluba sa najviše titula prvaka Francuske. Zeleni su prethodnih godina konstatno bili u gornjem delu tabele, uglavnom oko mesta koje vode u Evropu, da bi prošlu sezonu odigrali ispod svih očekivanja i završili na 17. poziciji. Ipak, naš sagovornik već ove očekuje da se vrate na staro.

Imaju Kloda Puela koji je poznat ne samo u Francuskoj, već i u čitavoj Evropi. Dakle, imaju odličnog trenera, karakterno teškog, ali nekoga ko je već ostvarivao rezultate. Tu je i Kazri, izuzetan igrač. Videćemo kakva će situacija biti i sa Buangom koji je došao prošle sezone i bio pravo otkrovenje i po broju golova i po načinu igre. Nisu previše promenili ekipu, jedino što više neće biti Loika Perana. Nažalost, njemu je utakmica sa Pari Sen Žermenom u finalu Kupa bila poslednja kada je povredio Mbapea. Stefan Rufije, legenda kluba, u nemilosti je Kloda Puela i ne verujem da ćemo ga gledati na golu, ali opet ne verujem da će tim biti u donjem delu tabele. Ekipa je uglavnom ostala na okupu, sa nekoliko mladih igrača kao što su Kamara, Fofana. Ponovo će, baš kao i najveći rival Lion, probati da isforsiraju mlade igrače, s tim da Lion ima najbolju formacijsku školu u Francuskoj, a možda i šire. Imaju šta da ponude, imaće šta da se vidi, ne verujem da će se boriti za opstanak, čak mislim da bi mogli da se bore za Evropu.

Fudbaleri Lansa na poslednjoj pripremnoj utakmici (©AFP)Fudbaleri Lansa na poslednjoj pripremnoj utakmici (©AFP)

Uprkos finansijskoj situaciji u svetu fudbala uslovljenom korona virusom, novajlije u Ligi 1, Lorijan i Lans, potrošili su sasvim solidnu svotu novca u dosadašnjem toku prelaznog roka – 13.500.000, odnosno 20.500.000 evra. Da li će se zadržati u eliti nezahvalno je prognozirati, jer, jednostavno, prvenstvo je takvo. Ipak, Lans je pokazao da ne želi nazad.

Mnogo mi je drago što su oba kluba ponovo u Ligi 1, jer to donekle i zaslužuju. Lans je nekadašnji šampion Francuske, mnogo igrača čak i sa ovih prostora je prošlo kroz taj klub i ono što sam već rekao, velika je šteta što neće moći da računaju na publiku, jer su i u Ligi 2 imali po 20.0000 – 30.000 navijača i fenomenalnu atmosferu. Jedna specifična sredina, baš kao i Sent Etjen, nije veliki grad, ali stadion je uvek pun. Koliko mogu, u ovom trenutku ne znam. Doveli su Fofanu, iz Nice je stigao Ganago koji je i enigma pomalo, ali za njih bi mogao da bude pojačanje. Iz Tuluza su doveli Korentana Žana, dakle, mogu da sastave dobru ekipu. Ali, kada pogledaš ekipe od osmog mesta pa naniže, svako može da se nađe u poslednja tri i ispadne i svako može da dođe do Lige Evrope. Čudna je francuska liga. To je prvenstvo gde ako ti loše krene na dnu si, vežeš nekoliko pobeda ideš gore. Znači taj domaći teren i mislim da će veliki hendikep dok se potpuno ne vrati publika biti činjenica da nemaš pune tribune u Lansu, Strazburu. To su neki klubovi gde publika 20-30 odsto čini ekipu boljom. Isto naravno važi i za Sent Etjen, Olimpik iz Marseja i oni će morati bez pomoći publike barem ovih prvih mesec-dva, kada je dozvoljeno maksimum 5.000 ljudi da jednostavno preguraju sve to. Tu su vrlo male razlike. Lans po istoriji koju ima u Francuskom fudbalu zaslužuje da bude tu gde je. Neće im biti lako, ali dovođenjem Fofane za 10.000.000 evra, što jeste iznenađenje, pokazali su ambiciju da prvu sezonu od povratka završe u sredini.

Valja istaći i transfer Pola Bernardonija, perspektivnog golmana koji je iz Bordoa završio u Anžeu za 7.500.000 evra. Delovalo je da možda može u veći klub, ali naš sagovornik ima obrazloženje zbog čega se 23-godišnji čuvar mreže odlučio na ovakav korak.

Možda je previše rano dobio šansu u Bordou. Bilo je tu i nekih kikseva i loših odbrana, ali ne treba zameriti, jer su greške golmana najvidljivije. Nije dobio pravu šansu, prvo su ga slali na pozajmicu u Ligu 2, posle je bio u Nimu. Takođe, treba reći da je Nim te sezone kada je ušao igrao verovatno i najofanzivniji fudbal, mnogo datih i primljenih golova. I to se osetilo. Jednostavno, Bernardoni ne može sam u toj situaciji previše da pomogne ekipi, ali definitivno da se radi o vrlo interesantnom golmanu, levonog, visok. Fizički izgleda čak i starije nego što jeste (23 godine) i sada posle dve sezone u Nimu, za njega je Anže korak napred. Anže je dosta dobra sredina, dosta kvalitetnih igrača je tu pronašlo sebe. I oni su čak u stanju da dosta pristojno plate transfer, njega su platili 7.500.000 evra. Ne treba zaboraviti da su imali Adelaida koji je otišao u Lion za 25.000.000 evra, te Turen, Toko-Ekambi. To je jedna sredina koja može da proizvede, forsira igrača i na kraju krajeva i dobro zaradi”

Velikih kupovina nije bilo previše, posebno jer Lion i posebno Pari Sen Žermen zbog obaveza u Ligi šampiona nisu ni bili aktivni. Štaviše, transfer Džonatana Dejvida iz Genta u Lil za 32.000.000 evra jedini je bombastičan, a mladi Kanađanin stiže kao direktna zamena za Viktora Osimena koji se u transferu vrednom 70.000.000 evra preselio u Napoli.

Rano je pričati o transferima u Ligi 1. Niko se nije previše trošio. Dobre poteze je pravio i Monpelje koji je doveo Mavididija. On je bio igrač Juventusa i neko na koga treba obratiti pažnju. Lil je doveo Dejvida koji je najveća bomba u Francuskoj, ali ako pričamo o transferima, mora da se sačeka kraj prelaznog roka, jer kako vreme bude odmicalo, biće i više igrača na tržištu, a klubovi će u finišu popunjavati tamo gde su im rupe. Pre svega, nadam se da če i naši igrači koji igraju u Francuskoj biti odlični, a tu smo uvek bili poznati po štoperima. Došao je Strahinja Pavlović, tu je i Stefan Mitrović kao kapiten Strazbura, Radovanović iz Lansa, Jovanović iz Bordoa, Rajković u Remsu. Naravno, uz Nemanju Radonjića iz Marselja i Mihaila Ristića iz Monpeljea. Nadam se da će svi imati dovoljno minuta i da će beležiti što više golova na svom kontu”, završio je iscrpnu analizu Lige 1 za čitaoce MOZZART Sporta novinar Miloš Milićević.

KVOTE ZA PRVAKA


FRANCUSKA 1 – 1. KOLO

Petak

19.00: (2,55) Bordo (2,75) Nant (3,30)

Subota

17.00: (2,75) Dižon (2,90) Anže (2,90)

21.00: (2,30) Lil (3,15) Ren (3,30)

Nedelja

13.00: (1,90) Monako (3,40) Rems (4,30)

15.00: (2,65) Lorijan (3,05) Strazbur (2,85)

15.00: (2,30) Nim (3,25) Brest (3,20)

17.00: (2,00) Nica (3,40) Lans (3,90)

Marselj - Sent Etjen *odloženo

Monpelje - Lion*odloženo

PSŽ - Mec *odloženo

*** kvote su podložne promenama

TABELA PRETHODNE SEZONE



tagovi

Pari Sen ŽermenLionMonakoStrahinja PavlovićMarseljSent EtjenNicaLil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara