Fudbaleri Anderlehta Madžid Ašimeru i Frensis Amuzu (©Reuters)
Fudbaleri Anderlehta Madžid Ašimeru i Frensis Amuzu (©Reuters)

Liga konferencije - takmičenje u kojem desetoplasirani tim u Belgiji ima polufinale na dlanu

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.04.23. | 10:40

Anderleht sa dva gola prednosti dolazi na noge oslabljenom AZ Alkmaru u revanš meču četvrtfinala koji je na programu u četvrtak od 18.45 časova

Kada nikako nije smeo, početkom proleća, AZ Alkmar je pao sa formom. Iskoristio je to Anderleht, savladao ga je sa 2:0 u Briselu, u prvom meču četvrtfinala Lige konferencije, pa nas ovog četvrtka od 18.45 časova u Holandiji u revanšu očekuje interesantna utakmica.

AZ se tokom dosadašnjeg toka Lige konferencije istakao kao jedan od najozbiljnijih kandidata za osvajanje trofeja. U grupi sa Dnjeprom 1, Apolonom i Vaduzom je imao pet pobeda, sa prve pozicije se plasirao u osminu finala, gde je potom dva puta sa po 2:1 savladao Lacio.

Izabrane vesti

Međutim, pobede nad Rimljanima kao da su imale negativan efekat na izabranike Paskala Jansena, u holandskoj Erediviziji su posle njih vezali tri utakmice bez pobede (porazi od Tventea i Sparte, te remi sa Herenvenom), a u Belgiji je Anderleht priredio veliko iznenađenje.

Da, Ljubičasti su istorijski veliki klub, imaju jedan trofej iz Kupa UEFA (1983) i dva u Kupu pobednika kupova (1976. i 1978), dva puta su igrali polufinale Kupa šampiona… Poslednjih godina ipak Anderleht ne uspeva da bude konkurentan ni u domaćem prvenstvu, uprkos ozbiljnim ulaganjima tek je 10. na tabeli i velika je verovatnoća da ga dogodine nećemo gledati na međunarodnoj sceni.

18.45: (1,70) AZ Alkmar (3,60) Anderleht (5,30) - prvi meč 0:2

Zato, u Ligi konferencije je premašio očekivanja. Zauzeo je drugo mesto u grupi iza Vest Hema, a ispred Silkeborga i FCSB-a. Plasman u baraž za osminu finala izborio je u poslednjem kolu, pobedom u Danskoj.

Bio je najtrofejniji belgijski klub autsajder protiv Ludogoreca, izgubio je u Bugarskoj sa 1:0, ali je u Briselu slavio sa 2:1 i potom prošao dalje posle penala. U četvrtfinalu je napravio senzaciju, posle 1:1 na svom Loto parku, kao gost je savladao Viljareal sa 1:0 pogotkom Islama Slimanija u 73. minutu i sada ga gledamo u četvrtfinalu.

Upravo je 34-godišnji Slimani najveće zimsko pojačanje Anderlehta. Raskinuo je alžirski napadač ugovor sa francuskim Brestom, došao kao slobodan igrač, a na 14 mečeva u ljubičastom dresu do sada je postigao osam golova. U proseku daje po pogodak na 101 minut.

Ipak, nije Alžirac bio taj koji je presudio AZ-u u prvom meču. Holanđani su malo bolje otvorili utakmicu, da bi posle desetak minuta domaćin preuzeo inicijativu. Ofanziva se isplatila i u 22. minutu je Drejer uputio centaršut, a bek iz Paname Majkl Muriljo se našao na pravom mestu i glavom sproveo loptu u mrežu. Anderleht je kontrolisao igru i posle gola, sve do sredine drugog poluvremena, kada je AZ napokon malo pritisao. Pretio je preko mađarskog reprezentativca Miloša Kerkeza, a taman kada je zaličilo da će Holanđani da se vrate rezultatski u meč, usledio je kontranapad koji je sjajno istrčao Frensis Amuzu, pre nego što je proigrao Madžida Ašimerua za konačnih 2:0. Posle tog gola sve lađe Holanđana su potonule.

Detalj sa prvog meča Anderlehta i AZ-a (©Reuters)Detalj sa prvog meča Anderlehta i AZ-a (©Reuters)

Mora da se napomene da je AZ bio oslabljen, zbog povrede krilnog napadača iz Švedske Jespera Karlsona. U igru je u Briselu ušao tek u poslednjih 15 minuta, a bolje bi bilo da nije, jer mu se situacija sa bolom nožnog mišića pogoršala.

Reč je o fudbaleru koji je ove sezone na 29 utakmica imao učinak od 10 golova i osam asistencija, od ogromnog je uticaja na igru tima iz Alkmara. Toliko je dobar da se zimus dovodio čak i u vezu sa Mančester Junajtedom. Medicinski tim AZ-a nije uspeo da oporavi Karlsona, pa prema Jansenovim rečima, nećemo ga gledati u revanšu.

Jesperov problem je uporan i situacija se nije popravila. Ne žalim zbog toga što sam ga uveo u igru u prvom meču sa Anderlehtom, preuzeli smo rizik. Sve je odrađeno uz konsultacije sa medicinskim timom, nismo bili neodgovorni. Jesper je važan igrač, ali verujem u one fudbalere koji će da se nađu na terenu“, poručio je Jansen.

Između dva evropska meča, današnji rivali su odigrali po jednu prvenstvenu utakmicu. AZ je kao gost savladao Fortunu sa 3:0, dok je Anderleht pretrpeo debakl na gostovanju lideru Genku sa 5:2. Vredi napomenuti da strateg Ljubičastih Brajan Rimer nije odmarao prvotimce, igrao je protiv Genka u najjačem sastavu, pa je verovatno pet primljenih golova malo uticalo negativno na samopouzdanje Slimanija, Jana Vertongena i saigrača...

Videćete isti Anderleht kao i prehodnih meseci. Zadržaćemo naš napadački stil i identitet bez obzira na to što imamo dva gola prednosti. Već smo postigli nege dobre stvari tim pristupom“, kazao je Rimer.

--------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOVpogodi jednu utakmicu sa tipom oba tima daju gol u prvom poluvremenu (1GG)

---------------

LIGA KONFERENCIJE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (1,70) AZ Alkmar (3,60) Anderleht (5,30) - prvi meč 0:2

18.45: (1,32) Fjorentina (5,10) Leh Poznanj (10,0) - prvi meč 4:1

21.00: (1,58) Nica (4,00) Bazel (5,90) - prvi meč 2:2

21.00: (1,63) Vest Hem (4,00) Gent (6,25) - prvi meč 1:1

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Islam SlimaniLiga konferencijeAZ AlkmarAnderlehtBelgija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara