Foto: Starsport
Foto: Starsport

Ljubav na prazan stomak, kao predjelo anarhiji

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.10.23. | 14:52

Pobeda Partizana nad Spartakom (3:0) ostala u senci događaja u režiji Igora Duljaja

Blickrig crno-belih protiv Spartaka koji je stao u 11 minuta i doneo devetu prvenstvenu pobedu u nizu lideru Mozzart Bet Superlige brzo će postati samo još jedan korak Partizana na sjajnom startu šampionata. Ipak, sama utakmica u Subotici mogla bi da ostane dugo upamćena kao sinonim jednog perioda Partizana.

Izabranici Igora Duljaja uspeli su da ignorišući sve što se dešava oko njih dopišu deveti uzastopni trijumf. Iz perspektive gledalaca koji su prenos gledali kraj malih ekrana, samo do poslednjeg zvižduka, bila je to još jedna utakmica u kojoj je Partizan uspeo da uprkos snažnom otporu rivala materijalizuje razliku u kvalitetu, ipak, izjava šefa stručnog štaba neposredno posle utakmice pokazala je i drugi stranu medalje.

Izabrane vesti

“Moram da kažem, PFK ne znači 'pomozite fudbalskom klubu', neka se ljuti ko hoće, ja ne mogu... Ovi momci treniraju, ja treba da razmišljam da li će nekoga da izbace iz stana, da li će da dobije platu... Treba da od njih da tražim šta, da im pričam šta? Da je zelena trava, da je plavo nebo, da cveta cveće u proleće. Ovi momci su junaci“, rekao je strateg Partizana i usmerio reflektore ka rukovodstvu na čelu sa generalnim direktorom milošem Vazurom, koje je makar do sada ostalo nemo, bez obrazloženja i reakcije.

Iskrenim reakcijama, na kakve je navikao crno-belu javnost od prvog dana trenerskog mandata, Duljaj je u Subotici očitao lekciju i igračima i rukovodstvu. Bez kalkulacija, ne uvijajući reči u ukrasnu foliju, trener Partizana je istakao alarmantnu situaciju i stao uz igrače ne mareći za eventualne posledice. Sa druge strane, pokazao je strateg crno-belih i autoritet, odnosno da uprkos razumevanju za nezadovoljstvo neće trpeti anarhiju u svojim redovima.

Da u Humskoj nije sve idealno jasno je sezonama unazad i Duljajev vapaj tek je potvrda očiglednog stanja. Iako je šef stručnog štaba crno-belih jedan od retkih iz kluba koji je progovorio o situaciji, čak i površni posmatači mogli su kroz pojedine događaje u skorijoj prošlosti da steknu realnu sliku stanja u jednom od dva naša najveća kluba. Sada je na terenu sve sjajno i to je zasluga šefa stručnog štaba. Ostalo...

Situacije koje su nekada bile nezamislive, prethodnih godina su stekle kontinuitet, pa su u prethodnom periodu, u jeku obaveza, iz Humske tajanstveno nestali Takuma Asano i Fuseni Dijabate, a pravilo da su finansijski problemi prvo uočljivi kroz ponašanje stranaca još jednom je potvrdio Kvinsi Menig. Iako je ostalo nepoznato šta je bio povod za nezadovoljstvo Holanđanina koje je potom iniciralo reakciju Igora Duljaja, još jednom je postalo jasno je da je iz perspektive većine inostranih igrača prvi uslov za normalno funkcionisanje čist finansijski status.

Iz te perspektive jasnije je i zašto je do vodećeg gola bila očigledna razlika u pristupu Svetozara Markovića, Nemanje Nikolića ili Mihajla Ilića, u odnosu na utisak koji su, na primer, ostavili Frenk Kanute i Aldo Kalulu. Ipak, suština bi u potpunosti bila promašena ukoliko bi fokus posle utakmice u Subotici bio usmeren na igrače, jer je jasno da priča o ljubavi i igranju za ideale pije vodu još samo u Srbiji, i to sa sve manjim uspehom, jer smo ovog leta bili svedoci i tužbe koja je u Humsku stigla od strane deteta kluba Nemanje Jovića, dok se danas širom sveta licitira da li će Matija Popović posle januarskog punoletstva otići u Barselonu, Borusiju Dortmund ili redove nekog trećeg evropskog giganta, jer Partizan nije imao kapacitet da ga ubedi da je sredina u kojoj treba da napravi prvi korak kao profesionalac.

Sve navedeno, ukazuje na potrebu za konkretnim koracima kako bi se crno-beli brod koji luta vratio na pravi kurs, ali i istovremeno nameće pitanje sposobnosti čelnih ljudi da isto realizuju.


tagovi

Igor DuljajKvinsi MenigAldo KaluluMateus Saldanja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara