Čavrić proslavlja gol sa saigračima (Foto: ©Reuters)
Čavrić proslavlja gol sa saigračima (Foto: ©Reuters)

LK: Aleksandar Čavrić sa dva komada doneo Slovanu istorijsku nokaut fazu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.11.22. | 20:40

Gent deklasirao Molde i oteo mu drugo mesto, AZ odbranio lidersku poziciju od Dnjipra 1, Slavija iz Praga ostala bez šesnaestine finala...

Započeo je Aleksandar Čavrić sezonu kao rezervista u Slovanu, ali kako je vreme prolazilo, srpski fudbaler postajao je sve standardniji u timu iz Bratislave. I teško će Vladimir Vajs moći u skorije vreme da ga vrati na klupu, posebno ne nakon večerašnje partije. Srpski napadač je u šestom kolu grupne faze Lige konferencije postigao dva gola i doneo slovačkom timu pobedu nad Žalgirisom koja ga je odvela u istorijsku osminu finala trećeg po kvalitetu evropskog takmičenja - 2:1 (2:0).

Nikada ranije otkako je uspostavljen novi sistem takmičenja u Evropi Slovan nije uspeo da se plasira u nokaut fazu. Dva puta završavao je na poslednjem mestu u Ligi Evrope, jednom bio trećeplasiran u istom takmičenju, a prošle sezone završio iza Kopenhagena i PAOK-a u novooformljenom Uefinom takmičenju. Ove godine, predvođen Aleksandrom Čavrićem, prvom puškom ekipe u Ligi Konferencije (četiri gola) u narednu rundu ide kao lider grupe.

Izabrane vesti

Čavrić je u dosadašnjoj karijeri postigao svega tri gola u evropskim takmičenjima (sve u Ligi konferencije). Večeras je u rasponu od tri minuta mrežu Žalgirisa zatresao dva puta. Prvo je istrčao kontru preko celog terena koju je sa pet metara rutinski završio, potom sačekao centaršut sa levog boka i sa druge stative uhvatio volej kojim je Slovanu trasirao put ka vrhu tabele. Žalgiris je već u 23. minutu bio u nokdaunu.

Uspeo je međutim na startu nastavka litvanski tim da se vrati i golom u ranoj fazi drugog poluvremena prepolovi zaostatak, ali se ispotavilo da je to bilo sve od domaćina. Žalgiris je u drugih 45 minuta ostao na tom jednom udarcu u okvir gola, a Slovan je ubrzo po primljenom golu preuzeo inicijativu i sprečio povratak Litvanaca. U finišu su gosti čak mogli da se vrate i na "plus dva", ali je Čakvetadze promašio penal u 89. minutu.

Bazel je svoj deo posla odradio, slavio je identičnim rezultatom protiv Pjunika u Jerevanu, ali kako nije dočekao poklon Žalgirisa, moraće u šesnaestinu finala Lige konferencije.

U Grupi E AZ Alkmar je odbranio lidersku poziciju od Dnjipra 1 pošto je isti tim savladao pred svojim navijačima – 2:1 (1:1). Klubu iz Ukrajine odgovarala je i pobeda sa minimalnom razlikom, ali je već od osmog minuta imao gol minusa. Ima, srećom, i trenutno najboljeg strelca takmičenja, Artema Dovbika, da je petim golom u Ligi konferencije vrati u život u finišu prvog dela. Ipak, iako je imao čitavo drugo poluvreme da režira preokret, Dnjipro 1 nije uspeo da dođe do gola koji bi ga poslao u osminu finala. Umesto toga, AZ je tri minuta pre kraja preko Pavlidisa ponovo poveo, obezbedivši navijačima mirnu završnicu.

Jedan od gubitnika kada su u pitanju utakmice odigrane u terminu od 18.45 je Molde. Norveški tim doživeo je debakl u Gentu i u poslednjem kolu ostao bez nokaut faze - 0:4 (0:0). Držao se Molde dobro u prvih 45 minuta, odolevao napadima belgijskog tima, ali kada je u 52. minutu Hjulsager probio branu gostiju usledila je kiša golova u mreži Karlstroma. Gent je dakle u poslednjem trenutku ugrabio drugu poziciju, a iz iste grupe kao lider ide Jurgorden koji je minimalnom pobedom nad Šamrokom otišao u osminu finala - 1:0.

Slavija je poput Moldea bez nokaut faze ostala u poslednjem kolu. Timu iz Praga je drugu poziciju garantovao trijumf nad Sivasom ili pak kiks Kluža protiv Balkanija. Međutim, nije se dogodilo ni jedno ni drugo. Sivas je u Češkoj izvukao remi (1:1) koji mu je obezbedio prvo mesto, što je Kluž iskoristio i minimalnim trijumfom pred svojim navijačima preskočio Slaviju.

Do sada su prošli sledeći timovi.

U osminu finala: Bašakšehir, Vest Hem, Viljareal, AZ Alkmar, Jurgorden, Sivas, Slovan

U šesnaestinu finala: Fjorentina, Dnjipro 1, Gent, Kluž, Bazel

LIGA KONFERENCIJE – 6. (POSLEDNJE) KOLO

Grupa A

Bašakšehir - Harts 3:1 (2:0)

/Ndajišime 4, Gurler 33, Ozčan 65 - Etkinson 90/

RFS - Fjorentina 0:3 (0:3)

/Barak 7, Kabral 45, Saponara 45+2/

Grupa E

AZ Alkmar - Djepar 2:1 (1:1)

/Odgor 8, Pavlidis 87 - Dovbik 40/

Apolon - Vaduz 1:0 (1:0)

/Roberž 32/

Grupa F

Jurgorden - Šamrok 1:0 (1:0)

/Erikson 19

Gent - Molde 4:0 (0:0)

/Hjulsager 52, Godo 62, Kums 80, Kujpers 89pen/

Grupa G

Slavija Prag - Sivas 1:1 (0:1)

/Gutas 65ag - Gradel 28pen/

Kluž - Balkani 1:0 (1:0)

/Boateng 17/

Grupa H

Pjunik - Bazel 1:2 (0:2)

/Juričić 72 - Maleš 17, Kade 29/

Žalgiris - Slovan Bratislava 1:2 (0:2)

/Kjereme 47 - Čavrić 15, 23/



tagovi

Liga konferencijeAleksandar ČavrićSlovan Bratislava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara