Marselo Bijesla (Reuters)
Marselo Bijesla (Reuters)

„Ludak“ u totalno ludoj fudbalskoj naciji: Bjelsa postaje selektor dvostrukog prvaka sveta

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.04.23. | 12:23

Ekscentrični argentinski stručnjak spreman je da se nakon 12 godina ponovo bavi selektorskim poslom

Nije se Dijego Alonso na prethodnom Mundijalu pokazao dostojnim naslednikom legendarnog Oskara Tabaresa na klupi reprezentacije Urugvaja. Podsetimo, popularni Učitelj je za 15 godina na klupi Nebeskoplavih postavio najviše standarde i zadao težak domaći zadatak čelnim ljudima Fudbalske asocijacije Urugvaja: kako pronaći čoveka ne samo bogatog trenerskog već i životnog iskustva za upražnjenu klupu Urusa?

Pomenuti Alonso nije bio takvog kalibra. U tek petoj deceniji života i sa manje od deset godina trenerskog staža preuzeo je jedan od najzahtevnijih poslova u južnoameričkom fudbalu i posle dobrih kvalifikacija doživeo krah u Kataru.

Izabrane vesti

Urugvaj je na neuobičajeno težak način izborio učešće na prethodnom Svetskom prvenstvu u Kataru i već je tu bilo jasno da ne ide sve po planu za šampiona sveta iz 1930. i 1950. Na samom Mundijalu usledilo je veliko razočaranje: neubedljivi remi protiv Južne Koreje, rutinski poraz od Portugala i pirova pobeda protiv Gane. Nedovoljno za prolazak grupe, dovoljno za veliko nezadovoljstvo probirljive urugvajske javnosti, naviknute na velike uspehe nacionalnog tima za vreme Tabaresovog mandata.

Otkaz za Dijega Alonsa bila je neizbežna posledica kraha u Dohi, i usledio je samo dan nakon eliminacije sa Svetskog prvenstva. Za razliku od prethodnog puta, čelni ljudi urugvajskog fudbala bili su strpljiviji u pronalaženju novog selektora. Ako su prethodnog puta ishitreno postavili Alonsa za selektora, ovog puta su dobro promislili, izvagali i pronašli konačno rešenje tek četiri meseca nakon Svetskog prvenstva.

Legendarni Marselo Bjelsa postigao je usmeni dogovor da postane novi selektor Urugvaja, a ozvaničenje saradnje očekuje se sledeće sedmice, javlja novinar argentinskog Tik sporta, Cezar Luis Merlo.

Bjelsa je bez posla od februara 2022. kada je napustio klupu Lidsa čiji je trener bio četiri godine. U drugoj sezoni na Eland roudu uveo je klub u Premijer ligu prvi put nakon 16 godina i sa njim došao do devetog mesta u elitnom rangu engleskog fubdala u sezoni 2020-21. Do problema je došlo sredinom prošle sezone kada je Lids zapao u krizu rezultata i u jednom trenutku bio u zoni ispadanja, što je Loka koštalo posla.

Najveće trenerske uspehe Bjelsa je ostvario na početku karijere kada je osvojio dve titule šampiona Argentine sa Njuels Old Bojsom 1991. i 1992. i igrao finale Kopa Libertaodoresa 1992. Baš iz tog razloga ukazana mu je najveća moguća čast kada je stadion crveno-crnih iz Rosarija nazvan po njemu decembra 2009. godine. Šest godina je Bjelsa proveo na mestu selektora Argentine od 1998. do 2004. Taj period obeležila je atraktivna igra Gaučosa koja nije krunisana vrhunskim rezultatima. Više uspeha imao je sa Olimpijskom reprezentacijom Argentine, sa kojom je osvojio zlatnu medalju u Atini 2004. Harizmatični stručnjak je kasnije pobrao broje simpatije na svim mestima u kojima je radio uključujući i Atletik Billbao sa kojim je igrao finale Lige Evrope 2012.

Poslednji selektorski posao Bjelsa je imao 2011. godine kada je napustio klupu Čilea, sa kojim je stigao do nokaut faze Svetskog prvenstva u Južnoj Africi godinu dana ranije.

U slučaju da preuzme kormilo nacionalnog tima Urugvaja, što je praktično pitanje dana, Bjelsin primarni zadatak bio bi uspeh na Mundijalu 2026. u SAD-u, Meksiku i Kanadi, a sam plasman ne bi smeo da bude doveden u pitanje, pogotovo zbog proširenja broja učesnika sa 32 na 48, što KONMEBOL federaciji garantuje šest mesta na Mundijalu uz jedno u Interkontinentalnom baražu.

Prve takmičarske utakmice Bjelsa bi sa Urusima imao u septembru protiv Čilea i Ekvadora na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026.

Seda glava na klupi Urugvaja, deluje kao oprobani recept. Oskar Tabares je imao polufinale Mundijala i titulu na Kopa Americi. Može li Ludak rodom iz Rosarija da ponovi ove uspehe i tako kruniše sve ono što je radio u prethodnih 35 godina jedne od najinteresantnijih trenerskih karijera u istoriji?

 

 

 


tagovi

reprezentacija UrugvajaMarselo Bijelsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara