Romelu Lukaku (Reuters)
Romelu Lukaku (Reuters)

Lukaku i Liga Evrope - idealan spoj! Ali moćna Slavija nije dala Romi prvo mesto (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.12.23. | 20:50

Mile Svilar i treći put sačuvao mrežu u Ligi Evrope, Bajer Leverkuzen autoritativno zapečatio neverovatnu grupnu fazu

Očekivani rasplet u 6. kolu Lige Evrope, bar kada su u pitanju grupe G i H. Uoči poslednje runde Roma i Slavija već su obezbedile drugu fazu, bilo je pitanje jedino ko će dalje sa prve, a ko sa druge pozicije. Vučica je svoju šansu vrebala u eventualnom porazu praškog velikana, ali Slavija italijanskom predstavniku nije ponudila ni tračak nade. Sa četiri gola u prvom poluvremenu raznela je nejaki švajcarski Servet, pa siguran trijumf nad Šerifom (2:0) nije mnogo značio Žozeu Murinju i njegovim pulenima koji će za osminu finala Lige Evrope morati da se bore sa nikim od trećeplasiranih timova iz Lige šampiona.

Ipak, i večeras se pokazalo da su Romelu Lukaku i Liga Evrope idealan spoj. Nastavio je Belgijanac neverovatnu seriju i šesti put uzastopno zatresao mrežu kod kuće u evropskoj B produkciji. Prilično rutinskim golom iz 11. minuta načeo je ekipu iz Tiraspolja i tako postao prvi igrač sa pomenutom serijom golova na domaćinstvima još od Kevina Gameira (2015-2018). Pritom, bio je to Lukakuov jubilarni 20. pogodak u Ligi Evrope (na samo 17 nastupa) čime je Big Rom prokrčio sebi put do top 10 liste strelaca. Brojke Lukakua iz Lige šampiona daleko su slabije - 18 pogodaka na 44 utakmice.

Izabrane vesti

I dok je Roma nakon pogotka Andree Belotija iz 32. minuta u nastavku meča uglavnom odrađivala posao pre nego što je golom momka iz Primavere Nikola Pisilija u završnici meča zapečatila trijumf, Slavija je nemilosrdno zatrpavala mrežu Serveta profilišući se kao jedna od najubojitijih timova grupne faze sa 17 postignutih pogodaka. Nakon pogodaka Dudere, Šranca i dva gola Hitila, Slavija je u drugom delu meča spustila gas i nije, što bi rekao Pep Gvardiola, ispoštovala protivnika nemoćnog da ublaži poraz eventualnim počasnim golom.

Pohvale idu i na račun Mileta Svilara koji je počeo sve utakmice Rome u Ligi Evrope ove sezone. Večeras je srpski golman i treći put sačuvao mrežu i ostao je na samo četiri primljena pogotka, a pritom je tokom grupne faze zabeležio 16 odbrana.

U Grupi H leteće Aspirindžije Ćabija Alonsa stavile su tačku na neverovatnu grupnu fazu u velikom stilu! Molde se na Baj areni proveo kao bos po trnju i evropska priča zapečaćena mu je sa pet pogodaka - 5:1. Mada čak i da su Norvežani nekim čudom iznenadili bundesligaša, ne bi im to bilo dovoljno za prolaz dalje budući da je Karabag u odlučujućoj utakmici pobedio Heken - 2:1.

Alonso je očekivao odmarao nosioce igre i počeo utakmicu bez Viktora Bonifejsa, Florijana Virca, Grantia Džake i Žeremija Frimponga, ali se to ni najmanje nije osetilo na fluidnost igre lidera nemačke elite, naprotiv. Hložek i Šik maltretirali su odbranu Moldea, po jednom se upisali u strelce, a gosti nisu imali rešenje ni na vazdušnu opasnost Levera, pa je tako mrežu zatresao i štoper Tapsoba. Uz jedan autogol i sjajan dalekometni hitac Petersena, pukla je petarda koji je norveški tim ublažio petnaestak minuta pre kraja.

Leverkuzen je jedini tim u Ligama petice koji ove sezone nije izgubio ni jedan meč računajući sva takmičenja!


Kada je reč o duelu Karabaga i Hekena, kapital nenadoknadiv za rivala azerbejdžanski tim stekao je u prvom poluvremenu zahvaljujući golu Leandra Andradea iz 44 sekunde, te prelepom pogotku Jasina Bencije u poslednjim trenucima prvog dela. Divan udarac u dalji ugao uputio je nekadašnji izdanak Lionove fudbalske škole i momak kojeg su svojevremeno zbog talenta nazivali naslednikom Karima Benzeme.

Razgoropadio se Heken u drugom delu, a zagrejao je goste crveni karton Marka Vešovića iz 56. minuta. Sevali su napadi gostiju, a Karabag je nekako preživljavao sve do duboke sudijske nadoknade. Tada je Husejnov zatresao svoju mrežu, ali se tim iz Bakua nije potresao. Čak i da je izgubila meč, ekipa za koju nastupa Marko Janković našla bi se u plej-ofu za osminu finala jer je Leverkuzen ostavio Molde na sedam bodova.

LIGA EVROPE, 6. KOLO

GRUPA G

Roma - Šerif 3:0 (2:0) /Lukaku 11, Beloti 32, Pisili 90+1/

Slavija Prag - Servet 4:0 (4:0)

/Dudera 15, Šranc 25, Hitil 30, 45+1/

GRUPA H

Bajer Leverkuzen - Molde 5:1 (3:0)

/Šik 6, Tapsoba 22, Elingsen 25AG, Hložek 60, Embamba 70 - Kitolano 76/

Karabag - Heken (2:0)

/Andrade 1, Bencija 45+4/



tagovi

RomaRomelu LukakuBajer LeverkuzenLiga Evrope

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara