Veljko Birmančević (©Reuters)
Veljko Birmančević (©Reuters)

Malme se podigao posle debakla, u Švedskoj kaparisao prolaz: Birmančević trijumf začinio golom (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.08.22. | 20:55

Dudelanž sa igračem manje izdržao nepunih sat vremena - 3:0

Izblamirao se Malme u kvalifikacijama za Ligu šampiona, usred Švedske ispao je od Žalgirisa i klupske glavešine povukle su prve rezove. Rastao se Malme sa Milošem Milojevićem, ali za kratak period dugoročno rešenje na klupi nije našao, a ni eliminisao probleme u igri. I dalje su tu, ali Malme makar ne brine za prolaz u narednu rundu, iako se protiv Dudelanža mučio sa igračem više – 3:0 (0:0).

Stvorili su se svi preduslovi da Malme izbegne novi debakl, ostao je Dudelanž sa desetoricom posle samo pola časa igre. Gosti nisu ni pomišljali da napadnu, postavili su barikade ispred gola, defanzivci su seli u krilo golmanu Lukasu Foksu, koji je uspeo da odbrani i penal. Ne i da za ustavi Isaka Telina. A, kada je ušao prvi, odbrana Luksemburžana totalno se raspala.

Izabrane vesti

Proradio je Malme u Švedskoj sa zakašnjenjem, osigurao se pred revanš. Granatirao je domaćin gol gostiju, kampovao u kaznenom prostoru i napadao u talasima. Rezultat svega toga su – tri gola prednosti. Posle niza kratkih dodavanja na desnom boku, Džozef Kejsi je utrčao iza leđa odbrane i spojio sa golom Isaka Telina. Šveđanin je iz peterca samo ćušnuo loptu u mrežu.

Do tog trena činilo se da je Lukas Foks začarao gol. Vadio je loptu ispod prečke, popravljao brljotine poslednje linije, ali i svoje. Skrivio je penal, a potom pročitao Ingea Bergeta, koga je u poslednjih dvadesetak minuta zamenio Veljko Birmančević. Izveo je Andreas Georgson i Isaka Telina u završnici, prušio šansu iskusnom Oli Toivonenu, a veteran mu se odužio golom.

Pogodio je privremeni trener Malmea sa izmenama, odabrao je prave džokere. Ola Toivonen je drugi put zatresao mrežu u ovim evropskim kvalifikacijama – prethodno precizan protiv Vikingura iz Rejkjavika – a golgeterski post prekinuo je Veljko Birmančević. Upisao se među strelce posle četiri utakmice.

Dobio je Birmančević pravovremeno loptu u prostor, stuštio se ka golu, a posao mu je olakšao Foks. Našao se na ničijoj zemlji, zaplivao je u prazno, moglo je srpsko krilo da na tenane odabere stranu i plasira loptu.

Fenerbahče i Malme dele istu sudbinu. Prerano su završili učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, šokirani su na svom bunjištu i u Ligi Evrope su pokazali da mogu drugačije. Šveđani pre svega na rezultatskom planu, a velikan iz Istanbula i kada je u pitanju igra. Fenerbahče je pregazio Slovačko na Bosforu – 3:0 (2:0).

Mogla je biti i veća razlika na semaforu, ali od nje je Žoržu Žezusu bitnije to što su pojačanja počela konkretno da doprinose. Doveo je Fenerbahče tokom leta Emrea Mora i Linkolna, golove nisu isporučili u dvomeču sa kijevskim Dinamom, međutim, u kvalifikacijama za drugo po snazi evropsko takmičenje demonstrirali su da bi i te kako mogli da budu produktivni.

Brazilac je pobedu potpisao sa dva gola i asistencijom, učestvovao je u svim akcijama koje su rezultirale pogocima. Kod prvog je u nedostatku boljih rešenja odložio loptu do Mora, koji je po zemlji provukao loptu iza leđa Engujena. Ubrzo je prvi put sevnula levica Linkolna – iz slobodnjaka. Pa, zatim iz igre u finišu. Ne zna se koji je lepši...

LIGA EVROPE – KVALIFIKACIJE, 1. KOLO (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

AEK Larnaka - Partizan 2:1 (1:1)

/Garsija 34, Miličević 70 - Menig 18/

Fenerbahče - Slovačko 3:0 (2:0)

/Mor 17, Linkoln 45+2, 81/

Malme - Dudelanž 3:0 (0:0)

/Telin 54, Toivonen 81, Birmančević 85/

20.15: (2,45) Maribor (3,05) Helsinki (3,15)

20.45: (5,70) Linfild (4,00) Cirih (1,60)

21.00: (1,42) Olimpijakos (4,50) Slovan (8,00)

21.00: (2,30) Šamrok (3,20) Škupi (3,25)

***kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu EvropeFenerbahčeSlovačkoMalme

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara