Roberto Mančini (Reuters)
Roberto Mančini (Reuters)

Mančini ne razmišlja o podmlađivanju Italije: Stari igrači imaju još mnogo toga da pruže

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.03.23. | 00:51

"Nemaju 36-37 godina, ovo je utakmica najvišeg nivoa i bili su nam potrebni igrači koji su navikli na ovu situaciju"

U Italiji nema sredine. Propustila je Svetska prvenstva u Rusiji i Kataru, a između dva Mundijala pokorila Evropu. Međutim, kvalifikacioni ciklus za kontinentalno prvenstvo na kojem bi u Nemačkoj 2024. trebalo da brani tron, selekcija Roberta Mančinija započela je loše, porazom od Engleske.

Više od samog poraza, javnost u Italiji zamera Mančiniju na odlukama koje donosi. Ne mogu navijači da se otmu utisku da se selektor Azura previše oslanja na starije igrače, one koji su mu doneli trofej prvaka Evrope 2020. godine, umesto da u vatru baci mlađe fudbalere i misli o podmlađivanju državnog tima. Ipak, Mančini se pravdao težinom koju je utakmica imala.

Izabrane vesti

"Naši igrači su i dalje u naponu snage, nisu na kraju karijera. Nemaju 36-37 godina, ovo je utakmica najvišeg nivoa i bili su nam potrebni igrači koji su navikli na ovu situaciju. Oni još uvek mogu da nam pruže mnogo", uverava Mančini.

Veliku pažnju javnosti privukla je i odluka Mančinija da u državni tim pozove Matea Retegija, Argentinca italijanskih korena, iako je do pre samo koju godinu govorio kako nikada neće dovoditi "strance" u reprezentaciju. Opet, odlučio je da pogazi svoju reč, pravdajući se kako je na Čizmi sve manje kvalitetnih špiceva. I ne samo da je pozvao Retegija, već ga je odmah bacio u vatru, iako je prethodno i sam rekao kako su mu potrebni igrači koji su navikli na mečeve kakav je bio jučerašnji sa Engleskom. Mada mu se rizik isplatio, pošto je Retegi već na debiju postigao gol.

"Mlad je, sa nama je tek tri ili četiri dana, ne zna ništa o evropskom fudbalu. Mučio se u prvom poluvremenu, nije lako igrati protiv odbrane Engleza, a ni saigrači mu nisu mnogo pomogli. Krilni igrači su morali da budu aktivniji. Ipak, bolje se kretao posle pauze i stigao je do gola. Igra u Argentini, biće mu potrebno vremena."

Osvrnuo se Mančini potom i na samu utakmicu. Veruje selektor Azura da je njegov tim zaslužio remi.

"Primili smo dva gola koja smo apsolutno mogli da izbegnemo, moramo da budemo koncentrisaniji kod prekida, posebno jer su Englezi dobri u vazduhu. Dominirali smo u drugom poluvremenu, nismo im dozvolili udarac ka golu. Prvo poluvreme je bilo izbalansiranije, imali smo poteškoća da gradimo igru iz poslednje linije. Na poluvremenu smo odlučili da nešto uradimo drugačije i bilo je bolje. Pokušali smo da izvučemo makar remi, verujem da bi to bio najpošteniji rezultat, ali do sada smo ih stalno pobeđivali tako da je statistički ovo moralo jednom da se dogodi", zaključio je Mančini.


tagovi

Roberto MančiniRoberto Manćinifudbalska reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara