Mane i Salah oči u oči, na talonu afrički tron: Treća sreća za Sisea ili potvrda dominacije Faraona

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.02.22. | 14:24

Asovi Liverpula na suprotnim krajevima terena u borbi za titulu na Kupu afričkih nacija

Spadaju u red najubitačnijih tandema u evropskom fudbalu, direktni su krivci za brojne uspehe Liverpula u prethodnim godinama. Ipak, večeras će Sadio Mane i Mohamed Salah na 90 i kusur minuta biti ljuti neprijatelji. U finalu Kupa afričkih nacija sastaju se Senegal i Egipat, a nema sumnje da će se reflektori stadiona u Jaundeu biti uprti u zvezde Premijer lige (20.00).

Dva potpuno različita puta imali su Senegal i Egipat na turniru u Kamerunu. Selekcija Alijua Sisea je u grupnoj fazi za rivale imala Zimbabve (1:0), Gvineju i Malavi (oba meča bez golova), a onda je redom eliminisala Zelenortska Ostrva (2:0), Ekvatorijalnu Gvineju (3:1) i u polufinalu Burkinu Fasu (3:1). Egipat je sa druge strane izgubio na premijeri od Nigerije (0:1), a potom minimalnim trijumfima u okršajima sa Gvinejom Bisau i Sudanom overio kartu za drugu fazu. U osmini finala je morao da se sukobi sa Obalom Slonovače (0:0, 4:5 penalima), u četvrtfinalu vodio veliku borbu sa Marokom (2:1) i na kraju preko domaćina turnira stigao do borbe za titulu (1:0).

Izabrane vesti

Ne samo da su Faraoni imali teže protivnike, već nijedan duel u nokaut fazi nisu uspeli da reše u regularnih 90 minuta. Od Obale Slonovače su bili bolji posle izvođenja jedanaesteraca, Maroku i Kamerunu su presudili u produžecima. Dakle, odigrali su celih 90 minuta više od drugog finaliste, a trošili su živce i u penal lutriji... Salah ipak napominje da umor neće biti faktor.

"Finale je. Niko neće razmišljati o tome da li je umoran. Ako pomislimo da smo umorni, pokušaćemo da se setimo egipatskog naroda i potruditi se da ga usrećimo. Treniramo dobro, oporavljamo se, dobro se hranimo, kvalitetno spavamo. Svi su srećni, spremni i uzbuđeni", najavljuje as Liverpula veliku borbu.

20.00: (2,35) Senegal (3,00) Egipat (3,70)

Jasno, Senegal je u velikom finalu favorit. Imao je lakši put, redom gazio protivnike kada mu je pretila eliminacija i suvereno ponovio uspeh sa minule kontinentalne smotre, kada je u borbi za tron bolji bio Alžir.

Nisu Lavovi Terange nikada uspeli da budu najbolji na kontinentu. Dva puta su gubili u finalima, a interesantno je da je u oba navrata akter bio Aliju Sise - 2002. u ulozi igrača, pre dve kao selektor. Nada se osporavani stručnjak da će biti treća sreća.

"Verujem da ovaj čovek zaslužuje sve jer je najkritikovaniji trener kojeg sam video u životu, ali nikada ne odustaje. Veruje sebi, veruje ovoj grupi. Ljudi sa strane ga kritikuju, ali on samo radi svoj posao. Želimo da pobedimo za njega i našu zemlju, jer to zaslužuje posle svega što je pretrpeo kao igrač i trener Senegala. Bila bi to velika nagrada za sve što je dao ovoj zemlji", izjavio je Mane.

Sa druge strane Egipat zna kako se postaje šampion Afrike - bio je to u sedam navrata. U svojim redovima ima i jednog od najboljih igrača na svetu, ali u finalu svoje izabranike neće voditi tvorac velikog uspeha Karlos Keiroš. Portugalski stručnjak je u sudaru sa Kamerunom zaradio isključenje i dva meča suspenzije, te neće biti kraj aut linije.

Trener Liverpula Jirgen Klop je uoči velikog finala pohvalio svoje pulene. Mane je dosad bio ubedljiviji sa tri postignuta gola i asistencijom. Salah ima više milja u nogama, ali i gol manje (i jednu asistenciju).

"Plasman u finale je veliki uspeh. Jedan će posle biti srećan, drugi i ne toliko. Teško je dogurati tako daleko na jednom turniru. Oni su velike zvezde i nose se sa ogromnim pritiskom. Obojica imaju šansu da naprave nešto veliko", rekao je nemački stručnjak.

Egipat i Senegal su se dosad u 12 navrata sastajali, a polovina duela pripala je Faraonima. Ipak, poslednji put slavili su davne 2006. godine. Lavovi Terange dobili su poslednja dva (2014. godine) i imaju ukupno četiri trijumfa.

NAJAVLJENE POSTAVE

EGIPAT (4-3-3): Mohamed Abo Gaba - Emam Šur, Mohamed Abdel Monem, Mahmud Hamdi, Ahmed Fatuh - Mohamed Elneni, Amr El Sulaja, Hamdi Fati - Omar Marmuš, Mohamed Salah, Mostafa Mohamed

SENEGAL (4-3-3): Eduar Mendi - Buna Sar, Abdu Dijalo, Kalidu Kulibali, Saliu Sis - Idrisa Gej, Nampali Mendi, Ismaila Sar - Sadio Mane, Famara Đađiju, Bamba Đeng

KUP AFRIČKIH NACIJA - FINALE

Nedelja

20.00: (2,35) Senegal (3,00) Egipat (3,70)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija SenegalaSenegalEgipatreprezentacija EgiptaKup afričkih nacijaSadio ManeMohamed SalahKarlos Keiroš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara