Marko Nikolić, © Reuters
Marko Nikolić, © Reuters

Marko Nikolić o srpskoj struci: Nije sve crno, vredimo više! Savo i Deki imaju moderne ideje

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.07.20. | 09:11

Nekadašnji Partizanov trener govorio i u početku mandata u Moskvi

Srbijo, ne brini za trenere. Takav glas iz Moskve u otadžbinu šalje Marko Nikolić, uveren da ovdašnja struka ima šta da ponudi međunarodnoj sceni.

Iako trenutno sa samo jednim predstavnikom u Ligama petice (Siniša Mihajlović na klupi Bolonje), trenerski esnaf iz naše zemlje ne samo da nije zamro, već nudi dokaze na raznim meridijanima kako štofa za velika dela ima. Primeri Vladimira Ivića u Makabiju (dve uzastopne titule), Veljka Paunovića na klupi omladinske reprezentacije (Orlići prvaci sveta na Novom Zelandu), Slaviše Jokanovića (za Makabijem učesnik Lige šampiona, a sa Fulamom Premijer lige), Dragana Stojkovića Piksija (bogat ugovor i kontinuirano dobri rezultati u Kini) i niz drugih stratega koji nisu na prvoj liniji fronta argumentovano ilustruju kako možemo da se nosimo sa Evropom i svetom.

Izabrane vesti

Nije sve crno“, ističe novi trener Lokomotive u intervjuu za Sportski žurnal, pa obrazlaže. „Splet okolnosti skrajnuo nas je sa velike scene. Najveći broj trenera dobio je šansu da se oproba na velikoj sceni. Radili su i rade Sale Stanojević, Slaviša Jokanović, Siniša Mihajlović u dobrim ligama, jakim klubovima. Ponekad je potrebno i zrnce sreće da situacija bude mnogo bolja. Siguran sam, imamo potencijal za mnogo veće domete. Srpska struka vredi mnogo više“.

Veruje Nikolić da je i Superliga, iz koje je potekao (Rad, Vojvodina, Partizan) plodno tle za razvoj mladih trenerskih naraštaja, kakvi su, primera radi, Dejan Stanković i Savo Milošević, suštinski novajlije u trenerskom poslu.

„Obojicu poznajem lično, čak smo i dobri drugari. Sticajem okolnosti, više sam se družio sa Dejanom, iako i Sava odlično poznajem. Rekorderi u kopačkama, velika imena srpskog fudbala i dobro je da rade kod nas. Raduje me da na početku trenerske karijere biraju saradnike u stručnom štabu sa stavom i znanjem. Niko se nije naučen rodio, imaju moderne i dobre ideje, a iskustvo moraju da steknu. Obojici je potrebna podrška, struku imaju, odlične polazne osnove takođe. Imaju i status i uticaj u klubovima, što je možda i najbitnije, uz jake karaktere. Čekaju ih izazovi u Evropi, uz jaku inteligenciju, oličenu u nastupima u sredstvima javnog informisanja, verujem da će Deki i Savo doneti nove, pozitivne vetrove, preko potrebne fudbalskoj Srbiji“.

Savo Milošević i Dejan Stanković, © MN PressSavo Milošević i Dejan Stanković, © MN Press

Nju je pre tri godine, posle osvajanja duple krune sa Partizanom, napustio i otisnuo se u inostranstvo. Dve i po sezone proveo je na klupi Videotona (titula u prvoj, kup u drugoj, uz plasman u Ligu Evrope), da bi pre nekoliko sedmica dobio posao iz snova i seo na klupu moskovske Lokomotive.

„Imao sam ponuda, mnogo razgovora, bilo je klubova u Evropi, dosta interesanata iz Kine i arapskog sveta. Hteo sam klub sa ambicijama u kontinentalnom takmičenju, po mogućstvu u Ligi šampiona. Posle kratkog razgovora sa poslovodstvom Lokomotiv e shvatio sam da me čeka lepa prilika u karijeri. Ruska liga, prema UEFA bodovanju, sada šesta u Evropi, odmah iza takozvanih Liga petica, sjajna je šansa za korak napred“.

Nasledio je legendarnog Jurija Sjomina, sa zadatkom da osigura plasman u Ligu šampiona. I zasad je na dobrom putu, jer je u četiri kola neporažen (po dve pobede i remija) i na, čini se, bezbednoj udaljenosti od glavnih konkurenata. Mada, protiv Krila Sovjetov je Sočija, na domaćem terenu, propuštena je lepa šansa da se prednost uveća.

„Nismo do kraja zadovoljni. Sa četiri boda i utakmicom više u odnosu na Krasnodar i šest isored CSKA i Rostova, imamo dobru poziciju pred finiš sezone. Znao sam i ranije da će svaka utakmica u Premijer ligi biti teška.   Nikako ne uspevamo da odblokiramo igru. Na terenu bismo totalno drugačije izgledali. Činjenica je da kontrolišemo igru, imamo posed lopte, međutim, realizacija nije na najvišem nivou. Jedino balansiranu partiju prižili smo protiv Rubina u Kazanju. Broj napada i posed lopte ispraćeni su sa dva brza gola i tri boda“.

Posle subotnjeg meča sa Sočijem, u kome su Lokomotivu pratili maleri (tri poništena gola i nerealizovan penal u osmom minutu nadoknade), Nikolić je rekao kako je protivnik VAR-a. Kad su se strasti slegle, pojasnio je:

Neću da pridajem veliki značaj, iznosim samo mišljenje o aktuelnoj situaciji. Smanjen je broj grešaka, pogotovo kod ofsajda, penala, crvenih kartona, suštinski fudbal je na dobitku. Na drugoj strani, radost je najlepša fudbalska emocija, ali direktno ugrožena VAR sistemom. Moja suštinska zamera je što je emocija postizanja gola, najlepši trenutak, odložena na neodređeno vreme. Dobra je stvar, uz bolju i bržu komunikaciju sve će biti bolje. Ljudi dolaze na stadion, navijači, igrači i treneri, da se raduju i uživaju, bez odlaganja“, dopunio je u razgovoru sa Žurnal Marko Nikolić, čiji tim u sredu od 19.30 u gradskom derbiju gostuje Spartaku.



tagovi

Marko NikolićSavo MiloševićDejan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara