Bukajo Saka (©Reuters)
Bukajo Saka (©Reuters)

Marš ka tituli preko bivšeg komandanta

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.04.24. | 13:49

Arsenal dočekuje Aston Vilu Unaja Emerija, posle čega može da se vrati na čelo Premijer lige

Mančester Siti je u subotu odradio posao protiv Lutona i popeo se na lidersku poziciju Premijer lige sa 73 osvojena boda. Sada čeka da vidi kako će konkurencija da prođe u aktuelnom 33. kolu. Arsenal ima posla sa Aston Vilom, a Liverpul je domaćin Kristal Palasu. Tobdžije i Crveni su dva koraka iza Građana sa 71 poenom.

Arsenal želi da se približi osvajanju titule prvaka Engleske posle 20 godina, i dočekuje Aston Vilu na stadionu Emirejts u ključnom ligaškom okršaju za oba tima, jer se i sastav iz Birmingema nadmeće za iznenađujući plasman u Ligi šampiona. Tobdžije su u utorak remizirale sa nemačkim Bajernom iz Minhena u prvom četvrtfinalnom susretu Lige šampiona, a Vilansi su dva dana kasnije trijumfovali u istoj fazi Lige konferencije protiv Lila.

Izabrane vesti

Prvi put od 2010. godine, kada je tim predvodio legendarni menadžer Arsen Venger, Tobdžije su se u utorak pojavile u četvrtfinalu evropske elite i nisu razočarale svoje navijače. Bukajo Saka je brzo doveo svoju ekipu u prednost protiv Bajerna, pre nego što su Bavarci preokrenuli tok golovima Serža Gnabrija i Harija Kejna. Konačnih 2:2 postavilo je belgijsko krilo Leandro Trosar. U Londonu su postignuta četiri gola, a u revanšu će morati ponovo da se počne od nule.

17.30: (1,35) Arsenal (5,30) Aston Vila (8,00)

Ali i Tobdžije moraju da se fokusiraju na svoje nastupe u domaćem takmičenju, jer je borba za titulu u punom jeku. Igrači Mikela Artete su u najboljoj formi na nivou cele lige. Izgubili su samo dva boda u poslednjih 10 utakmica posle remija bez golova na gosotvanju Mančester Sitiju i nisu poraženi od početka kalendarske godine.

Ujedno, tim iz severnog Londona ima čime da se oduži Aston Vili, jer je Arsenal u decembru izgubio na Vila Parku sa 1:0, a jedini gol na meču postigao je Džon Mekgin.

Kao i Tobdžije, Vilansi se i dalje bore na međunarodnom frontu. Aston Vila želi da obezbedi prvi veliki trofej od 1996. godine i napravila je još jedan važan korak ka osvajanju Lige konferencije u četvrtak kada je pobedila francuski Lil sa 2:1 u četvrtfinalnom okršaju na Vila Parku.

Puleni trenera Unaja Emerija, inače prethodnika Mikela Artete u Arsenalu, takođe imaju visoke ciljeve u prvenstvu. Nalaze se na četvrtom mestu na sedam kola do kraja, sa 60 osvojenih bodova, koliko ima i petoplasirani Totenhem.

Većina povređenih fudbalera vratila se u sastav Arsenala tokom nedelje, a samo je holandski defanzivac Timber van igre, ali se polako vraća punim treninzima posle povrede kolena. Sa druge strane, gostima će nedostajati nekoliko ključnih igrača. Na meču sigurno neće igrati Buendija, potom Mings, Kamara ili Remzi, a Daglas Luiz služi suspenziju zbog kartona.

15.00: (1,20) Liverpul (7,25) Kristal Palas (12,0)

U nedelju popodne Liverpul igra još jednu važnu utakmicu u Premijer ligi. Na Enfildu će od 15 časova izaći na megdan sa Kristal Palasom, koji ne proživljava najbolje mesece u sezoni. Borba za titulu je na vrhuncu i Crveni moraju da pobede, a s druge strane, Orlovi bi želeli da naprave još jedan korak ka opstanku u vrhunskom takmičenju.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Liverpul je poslednjih sedmica radio dobro, ali poslednja dva takmičarska meča nisu išla po zamisli trenera Jirgena Klopa. Prvo, u nedelju, Redsi su izgubili bodove na Old Trafordu, gde, iako su dominirali utakmicom, nisu mogli da budu dovoljno produktivni, da bi na kraju golom Mohameda Salaha iz penala izvukao bod. Utakmica je završena nerešenim rezultatom 2:2, a fudbaleri Liverpula su drugi put za mesec dana razočarani završili meč sa Mančester Junajtedom, pošto su sredinom marta izgubili na Old Trafordu u FA kupu.

Tokom nedelje u tim se vratio veliki broj povređenih igrača koji su bili spremni za četvrtfinalni meč Lige Evrope sa Atalantom u četvrtak. Međutim, susret nije prošao najbolje za Crvene, jer je protivnik iz Italije dominirao i izborio zasluženu pobedu od čak 3:0 usred Enfilda. To je ujedno bio i prvi takmičarski poraz Redsa kod kuće od 21. februara prošle godine, kada su poraženi od Real Madrida u osmini finala Lige šampiona.

Liverpul bi morao da se brzo oporavi od poraza, a meč sa Kristal Palasom bi mogao da bude idealan za to. Orlovi su pobedili samo u jednoj utakmici pod vođstvom novog trenera Olivera Glaznera, 24. februara protiv Barnlija koji se bori za osptanak. Od tada su pokupili samo dva boda iz pet mečeva posle nerešenih duela sa Lutonom i Notingemom, i polako su počeli da klize niz tabelu.

Pristalice londonskog tima moraju da budu srećne zbog relativno uspešnog početka sezone pod vođstvom trenera Roja Hodžsona, koji se početkom februara povukao sa klupe Orlova zbog ličnih problema. Kristal Palas je u najgoroj formi u celoj ligi.

Liverpulu će nedostajati samo dva povređena igrača, a to su Žoel Matip i Tijago. Glazner neće moći da koristi golmana Džonstona, tandem engleskih štopera Holdinga i Geija, kao i brazilskog vezistu Mateusa Franka.

PREMIJER LIGA – 33. KOLO

Subota

Njukasl - Totenhem 4:0 (2:0)

/Isak 30, 51, Gordon 32, Šer 87/

Brentford - Šefild Junajted 2:0 (0:0)

/Arblaster 64ag, Onjeka 90+3/

Barnli - Brajton 1:1 (0:0)

/Braunhil 74 - Murić 79ag/

Mančester Siti - Luton 5:1 (1:0)

/Hašioka 2ag, Kovačić 64, Haland 76pen, Doku 87, Gvardiol 90+3/

Notingem Forest - Vulverhempton 2:2 (1:1)

/Gibs-Vajt 45+1, Danilo 57 - Kunja 40, 62/

Bornmut - Mančester Junajted 2:2 (2:1)

/Solanke 16, Klajvert 36 - Fernandes 31, 65pen/

Nedelja

15.00: (1,20) Liverpul (7,25) Kristal Palas (12,0)

15.00: (2,40) Vest Hem (3,45) Fulam (2,90)

17.30: (1,35) Arsenal (5,30) Aston Vila (8,00)

Ponedeljak

21.00: (1,70) Čelsi (3,70) Everton (5,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLiverpulKristal PalasArsenalAston Vila

Obaveštavaj me

Liverpul
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara