Nemanja Matić (©AFP)
Nemanja Matić (©AFP)

Matićev doktorat u Lionu – od tima bez glave i repa do kandidata za Evropu

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.03.24. | 11:14

Francuska 1: Nekadašnji srpski reprezentativac tvorac preporoda sedmostrukog šampiona Galskih petlova. Sedam od osam pobeda otkad je stigao veteran na stadion Park Olimpik

Obično se kaže da jedna lasta ne čini proleće, ali u slučaju Liona se to pokazalo suprotno. Nemanja Matić je doneo nove vetrove na stadionu Park Olimpik, procvetalo je sve posle tmurnih meseci u redovima sedmostrukog šampiona Francuske kome je pretilo čak i ispadanje.

Nezadovoljan je bio iskusni as u Renu, brzo je napustio Bretanju posle letošnjeg iznenadnog odlaska iz Rome. Stigao je pre mesec i po u Lion koji je bio u borbi za opstanak, a sada je čak i kandidat za Evropu. Na osam utakmica u kojima je stameni vezista, nekadašnji as Benfike, Čelsija i Mančester Junjateda, nosio dres novog kluba, čak sedam pobeda. Samo je vicešampion Lans uspeo da dobije ekipu koja je trenutno u najboljoj formi u Ligi 1.

Izabrane vesti

Lion pod Matićevom dirigentskom palicom prima manje od gola po meču. Na osam mečeva samo šest pogodaka u mreži, od toga tri u porazu od Lansa na svom terenu (0:3).

21.00: (2,90) Tuluz (3,30) Lion (2,65)

Lakši put do Evrope je Kup Francuske, gde je Matićev klub stigao do polufinala u kome je veliki favorit protiv drugoligaša Valensijana. Francuski mediji pišu hvalospeve o igri Srbina. U prošlom kolu protiv Lorijana, Matić je imao statistički podatak za Ginisa. Od 83 dodavanja, nijedno nije bilo neuspešno.

Od prvog minuta na terenu Matić je pokazao smirenost i tehničku superiornost na sredini terena. Lionu je nedostajalo to u prvom delu sezone, kada je bio bez glave i repa, “šestica” koja će da poveže redove, da saigrače učini boljim. Nije slučajno momak sa Uba bio miljenik trofejnog stručnjaka Žozea Murinja koji ga je iz Benfike doveo u Čelsi, a kasnije ga vodio sa sobom u Mančester Junajted i Romu.

Lion je sada na 10. mestu, a šestoplasirana Nica beži devet bodova. Ostalo je još devet kola do kraja prvenstva Galskih petlova. Ako ovako nastavi, možda bi mogao da se umeša u prvih šest mesta i međunarodno takmičenje. Dobru seriju nekadašnji šampion Francuske želi da potvrdi i danas (21.00) kada gostuje Tuluzu, osvajaču Kupa ove zemlje prošle sezone. Domaćin ima dva boda manje od Liona, nije i dalje prebrinuo brige oko opstanka.

Tuluz je posle eliminacije iz Evrope od Benfike u Ligi Evrope u dobroj formi, ima tri pobede u prethoda četiri kola. Prvi strelac Liona Aleksandr Lakazet nije igrao prošle nedelje u Lorijanu, kao i protiv Lansa, ali sada bi mogao da se vrati u tim, kao i Alžirac Benrama i Mangala koji imaju lakše povrede.

U odsustvu nekadašnjeg napadača Arsenala ulogu najisturenijeg napadača imao je reprezentativac iz Gvinje Bisao Mama Balde koji je dao gol proteklog vikenda u Lorijanu. Lakazet je postigao 12 golova na 20 utakmica ove sezone. Za Tuluz neće igrati Marokanac Abukal, Danac Desler, Australijanac Genro i reprezentativac Malija Dijara.

U prvom delu sezone, kada Lionu nije išlo, razbio je Tuluz na svom terenu sa 3:0, a sva tri gola delo su Lakazeta. Tradicija je apsolutno na strani nekadašnjeg šampiona koji nije poražen od Tuluza na 15 poslednjih utakmica. Ima čak 13 pobeda.

Tuluz je dobio dva poslednja duela pred svojim navijačima, dok je Lion vezao tri trijumfa u gostima i želi nastavak serije i u četvrtom po veličini gradu u Francuskoj, posle Pariza, Marselja i Liona.

------------------------------

Sve utakmice francuske Lige 1 možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

FRANCUSKA 1 – 26. KOLO

Petak

21.00: (2,90) Tuluz (3,30) Lion (2,65)

Subota

17.00: (2,40) Nant (3,35) Strazbur (3,25)

21.00: (2,10) Lans (3,30) Nica (3,70)

Nedelja

13.00: (2,60) Brest (3,25) Lil (3,00)

15.00: (2,65) Klermon (3,20) Avr (2,95)

15.00: (1,40) Monako (5,00) Lorijen (9,00)

15.00: (1,60) Rems (4,00) Mec (6,50)

17.05: (2,65) Ren (3,45) Marselj (2,85)

20.45: (5,90) Monpelje (4,20) PSŽ (1,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Francuska 1FrancuskaFrancuska Liga 1Liga 1LionNemanja Matić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara