Kilijan Mbape skida medalju namenjenu poraženom u finalu Lige šampiona (©Reuters)
Kilijan Mbape skida medalju namenjenu poraženom u finalu Lige šampiona (©Reuters)

Mbape rekao upravi PSŽ da odlazi sledećeg leta!

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.09.20. | 11:05

Svetski šampion sa Francuskom izneo svoje namere i alarmirao najbogatije klubove Evrope

Svi alarmi su se oglasili, najviši nivo uzbune u fudbalskoj Evropi je na snazi – Kilijan Mbape je poručio upravi Pari Sen Žermena da odlazi narednog leta!

Senzacionalnu vest donosi ugledni britanski list Tajms, koji se gotovo nikada ne razbacuje informacijama bez pokrića. Mbape je za naredno leto najavio pravi blokbaster u kojem će verovatno svi evropski bogataši pokušati da se domognu verovatno najznačajnijeg potpisa današnjeg fudbala!

Izabrane vesti

Tajms navodi da postoje dva razloga zašto se Mbape odlučio za ovako radikalnu meru. Prvi leži u tome što PSŽ iznenađujuće još nije odgovorio na njegov zahtev da se pregovara o novom ugovoru koji ističe u julu 2022, dok je drugi taj što klub i dalje nije doveo nikakva bitna pojačanja za sezonu koja je već počela, a u kojoj je cilj da se ode korak više u Ligi šampiona i konačno osvoji Ušati pehar! PSŽ je prošlog meseca bio nadomak istorijskog uspeha za klub, ali je Bajern bio nepremostiva prepreka.

Nedugo zatim Mbape je u razgovoru za jednu francusku televiziju izjavio da PSŽ “mora da dovede još kvalitetnih pojačanja kako bi se napala kruna u Ligi šampiona“, a osvajač Lige 1 još nije reagovao na tržištu. Otkupljen je Mauro Ikardi od Intera za 50.000.000, a Serhio Riko od Sevilje za 6.000.000 evra, a jedino dosadašnje pojačanje PSŽ ovog leta je Alesandro Florenci koji je stigao iz Valensije na jednogodišnju pozajmicu vrednu milion evra, s pravom otkupa za još 9.000.000 evra.

Podsetimo, PSŽ su ovog leta napustili dugogodišnji kapiten Tijago Silva, koji je otišao u Čelsi, Dortmund je odveo Tomu Menijea takođe bez obeštećenja, a više tu nisu ni Edinson Kavani i Erik Maksim Čupo Moting. Doduše, Tomas Tuhel je već razgovarao sa Čupo Motingom i ponudio mu mogućnost ostanka, a ranije je PSŽ napravio iznenađujući potez kada je već otpisanom Lejvanu Kurzavi ipak dao novi ugovor.

Kilijan Mbape (©Reuters)Kilijan Mbape (©Reuters)

Ono što najviše zbunjuje sve u ovom momentu jeste zašto PSŽ još nije dao Mbapeu novi ugovor?! Mesecima se najavljivalo da je produžetak saradnje samo pitanje vremena. U prvoj varijanti govorilo se da će Mbape dobiti isti ugovor kao Nejmar i platu od 37.000.000 evra, da bi se onda u vreme kada je Real Madrid agresivno obletao oko Francuza pročulo da Sveci spremaju za svoju zvezdu basnoslovnih 50.000.000 evra godišnje! Čak se pisalo da pristaje i na "Real Madrid klauzulu" kojom bi se Blankosima praktično onemogućilo da direktno iz PSŽ kupe Mbapea. Sve je to ipak ostalo samo na nivou spekulacija, jer PSŽ i dalje ništa konkretno nije napravio po ovom pitanju... Mbape je, doduše, sam u julu najavio da ostaje "još godinu dana" i nije bilo tada jasno da li to znači samo još godinu dana ili nešto drugo. Izgleda da se mozaik polako slaže...

Svima je jasno da će, pod uslovom da je inicijalna vest tačna, Real Madrid narednog leta imati zicer da dovede Kilijana Mbapea! Niko ne tvrdi da će to biti tako lako jer se PSŽ sigurno neće predati unapred, ali Florentino Perez i Zinedin Zidan teško da će u daljoj budućnosti imati bolju šansu da dovedu Mbapea i verovatno probiju sve dosadašnje barijere na fudbalskom tržištu.

Možda je baš zato Real Madrid tako miran ovog leta i pokušava da prodajama nepotrebnih igrača nadoknadi veliki minus u kasi zbog prošlogodišnjeg kupoholičarskog naleta, kada je utrošeno preko 300.000.000 evra za pojačanja. Osim toga, Blankosi su još pre pandemije virusa korona i novonastale globalne krize ušli u posao oko megalomanske rekonstrukcije stadiona Santjago Bernabeu, zbog čega će Real utakmice igrati na zamenskom terenu Alfredo di Stefano, dok u nekom trenutku ne bude omogućeno navijačima da se vrate na tribine.

Osim madridskog Reala, svoju šansu pokušaće da iskoriste pre svih Liverpul, onda i Mančester junajted. Odavno se Redsi pominju kao moguća destinacija za Mbapea, a jedina prepreka na putu realizacije ovog transfera jeste najava Jirgena Klopa da će po isteku ugovora 2024. uzeti slobodno vreme od fudbala, kako bi shvatio da li je vreme za penziju ili ne. Mbapea će pored finansijskog i marketinškog dela zanimati i stabilan projekat kakav Liverpul sada jeste. Ali, niko ne zna šta će biti onog dana kada Klop ode, jer obično posle ovakvih uzleta kakav Liverpul ima sada slede godine rekonstrukcije i potrage za novim identitetom. U takvom momentu je godinama već Mančester junajted, koji je tek sada pod komandom Olea Gunara Solskjera počeo da liči na giganta kakav je nekad bio, ali je i dalje daleko od tih visina. Junajted se mesecima već muči sa Dortmundom oko dovođenja Džejdona Sanča i čini se da je ta bitka izgubljena, a mnogi veruju da Ed Vudvord ne bi imao pregovarački kapacitet da slomi PSŽ i uzme Mbapea.

Kilijan Mbape je trenutno u izolaciji pošto je nedavno dobio pozitivan test na virus korona, pa ga neće biti na terenu neko vreme. Pred nama su meseci neizvesnosti i preokreta, u to nema ni najmanje dileme...



tagovi

Kilijan EmbapeLetnji prelazni rok 2020

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara