Fudbaleri Antverpena slave gol protiv Totenhema (@Reuters)
Fudbaleri Antverpena slave gol protiv Totenhema (@Reuters)

Mbokani plaši bivši klub, Gent juri pobedu pred dolazak na Marakanu

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.11.20. | 09:59

Antverpen u četvrtak srušio Totenhem u Ligi Evrope, a sada želi da se vrati na čelo Župiler lige i to u Briselu protiv Anderlehta. Nema kraja agonije Zvezdinog rivala u grupnoj fazi međunarodnog takmičenja

Neizvesno u Župiler lige. Prvih 11 klubova na tabeli delilo je samo šest bodova pred ovo 11. kolo. Favorita nema, elitni šampionat Belgije je jedan od najzanimljivijih na Starom kontinentu. U nedelju (13.30) se u Briselu igra derbi kraljevskih klubova, Anderlehta i Antverpena.

Gosti su pre ovog kola bili lideri šampionata sa bodom više od šampiona Briža i Šarlroe, ali sada su tek četvrti pošto su Antverpen preskočili u subotu Šarlroa, Beršot i Briž. Prošle sezone, Antverpen je osvojio Kup Belgije, pre početka šampionata i Superkup ove zemlje, a ove četa hrvatskog stručnjaka Ivana Leka ide na titulu. Posle slabijeg starta, ekipa iz regiona Flandrije igra fantastično. Nanizala je četiri trijumfa, odnosno bez poraza je već šest kola u nacionalnom prvenstvu (pet trijumfa i remi). Da se radi o odličnom timu govori i pobeda u četvrtak protiv Totenhema u drugom kolu Lige Evrope sa 1:0. Doduše, menadžer Pevaca Žoze Murinjo nije izveo najjači sastav, ali to ne umanjuje uspeh belgijskog tima.

Izabrane vesti

Prva zvezda tima je iskusni napadač Diumersi Mbokani, koji je već treću sezonu u redovima Antverpena. U ovom šampionatu je postigao četiri gola. Tri puta se upisao u strelce u poslednje četiri utakmice Župiler lige. Nekada je 34-godišnji napadač nosio dres Anderlehta, pa će biti najveća opasnost po bivši klub. Partner Mbokaniju u špicu je još jedan veteran, Izraelac Lior Refaelov. Ova dvojica veterana su kreirali pobedu Antverepna protiv londonskog kluba pre tri dana. Mbokani je bio asistent, a Refaelov strelac.

Anderletht je godinama u krizi, a ovu sezonu je solidno počeo. Najpopularniji klub u Belgiji je samo jednom poražen u ovom prvenstvu, i to u Brižu od šampiona (0:3). Na kormilu tima je Vensan Kompani, nekadašnji as Mančester Sitija. Anderleht ove sezone na svom terenu imao samo dve pobede, uz tri nerešena ishoda. Antverpen nema remi na gostovanjima u ovom šampionatu. Ima tri pobede i dva poraza. Zanimljivo da je Antverpen na gostovanjima u seriji od tri pobede.

Anderleht ima dosta problema sa povredama. Povređeni su Kobu, Dimata, Mukairu, Sardelja, Trebel, a bolesni su Mikhaljičenko i Dauda. Nekoliko nedelja van ekipe je i Ognjen Vranješ, nekadašnji igrač Crvene zvezde i atinskog AEK-a. Zanimljivo, tim iz Brisela je ove sezone postigao najviše golova van 16 metara, čak pet, najviše u ligi.

Oba tima su u odličnim serijama. Antverpen je vezao četiri pobede u šampionatu Belgije što je najduži niz od 1989. godine. Anderleht nije poražen na poslednjih osam utakmica na svom terenu, što najduži niz od 2018. godine.

Vensan Kompani (@Reuters)Vensan Kompani (@Reuters)

Domaćin nema toliko poznate igrače, ekipa je mlada. U poslednje vreme u prvi plan je iskočio 21-godišnji Nemac Lukas Nmeča. On je postigao četiri gola u sezoni, a prošle nedelje u pobedi u gostima protiv Kortrajka dva puta je zatresao mrežu. Zanimljivo da poslednjih šest prvenstvenih utakmice ova dva tima domaćini nisu slavili. U prošlom šampionatu, Antverpen je pobedio u Briselu (2:1), dok je na svom terenu bilo bez pogodaka.

Domaćin će biti odmorniji, pošto ne igra međunarodna takmičenja, za razliku od fudbalera Antverpena, koji su u četvrtak dočekali Totenhem u drugom kolu Lige Evrope. Oba tima igraju na gol više. Anderleht je na četiri od pet utakmice odigrao 3+, dok je Antverpen na šest utakmica u nizu u šampionatu Belgije odigrao tip 4+.

Zvezdin rival Gent nalazi se u očajnoj formi, kako u šampionatu, tako i u Ligi Evrope gde je poražen na obe utakmice oid Libereca i Hofenhajma. Pre gostovanje na Maraknu u trećem kolu Grupe L drugorangiranog evropskog takmičenja, vicešampion Belgije gostuje Vasland Beverenu (20.45). Gent na svom terenu ima dva pobede i tri poraza. Ekipa je samo jednom slavila, uz tri poraza u poslednja četiri kola. Domaćin je pretposlednji na tabeli, pa je ovo šansa za Bizone da se trgnu i naprave dobru uvertiru pred dolazak u četvrtak (21.00) na noge raspoloženoj Crvenoj zvezdi na našem najvećem stadionu.

ŽUPILER PRO LIGA, 11. KOLO

Petak

Genk - Eupen 4:0 (1:0)

/Onaču 5, Desers 48, Bongonda 74, 82/

Subota

Beršot - Leven 4:2 (2:1)

/Tisudali 21, Suzuki 25, Sanusi 62, Holchauzer 65 - Mersije 16, Anri 82/

Šarlroa - Serkl Briž 3:0 (0:0)

/Golizadeh 53, Berahino 58, Nikolson 82/

Briž - Mehelen 2:2 (2:0)

/Vormer 13, Lang 28 - De Kamargo 42, Šofs 81/

Nedelja

13.30: (2,45) Anderleht (3,35) Antverpen (2,90)

18.15: (1,90) Standard (3,50) Ostende (4,10)

20.45: (6,00) Beveren (4,20) Gent (1,55)

Ponedeljak

20.45: (2,55) Varegem (3,35) Kortrijk (2,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Župiler Pro ligaBelgija 1BelgijaAnderlehtAntverpenGentStandard LiježOstende

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara