Mesi i Ronaldo (©Reuters)
Mesi i Ronaldo (©Reuters)

Mesi protiv Ronalda 36. put, okršaj na koji se čekalo više od dve i po godine

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.12.20. | 11:07

Večeras će se planeta okretati oko Nou Kampa

Uskraćeni su bili ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu za okršaj Lea Mesija i Kristijana Ronalda u Torinu, propuštena je prilika za fudbalski klasik, ali će to biti nadomešteno večeras od 21.00 kada Barselona dočekuje Juventus u okviru 6. kola grupne faze Lige šampiona. Sudar titana za prestiž i prvu poziciju u grupi.

Prošle su dve duge godine i nešto jače od sedam meseci od kada su se Kristijano Ronaldo i Leo Mesi našli na terenu jedan protiv drugog. Željno se iščekivao susret Stare dame i Blaugrane u Torinu, i novi okršaj dva najbolja fudbalera današnjice, ali je izostao jer je Ronaldo dobio pozitivan test na virus korona. Promenili su Argentinac i Portugalac poglede na fudbal, stvorilo se rivalstvo o kojem će se decenijama goviriti, osvojili su skoro sve što se osvojiti može, prigrabili zbirno 11 zlatnih lopti, a večeras će 36. put odmeriti snage.

Izabrane vesti

Izlazio je Mesi kao pobednik 16. puta, dok je Ronaldo bio uspešniji u 10 navrata. Argentinac je u međusobnim duelima 22 puta tresao mreže, a Portugalac 19. Ali Ronaldo nije uspeo da postigne gol u Ligi šampiona kada je Mesi sa druge strane terena.

Barselona i Juventus prebrinuli su brige oko prolaska dalje, očekivano su se prošetali grupom do nokaut faze Lige šampiona i jedino pitanje koje je ostalo otvoreno je ko će sa koje pozicije dalje. Katalonci u odločujući meč ulaze sa prednošću od tri boda, a u 2. kolu su u Torinu slavili sa 2:0 golovima Dembelea i Mesija, dok je VAR Alvaru Morati poništio čak tri gola. Barseloni igra i bod, u određenim kombinacijama i poraz, a Staroj dami je neophodna pobeda od tri gola razlike ili od dva, ali da rezultat bude veći od 2:0.

Kadrovski problemi u stopu prate Ronalda Kumana, pa tako ni za ovaj meč neće moći da izvede najjači sastav. Ipak, prema rečima Holanđanina, jedanaest igrača koji istrče na teren činiće vrlo jak tim. Sada već hronično, Barselona najviše problema ima da formira poslednju liniju tima. Đerar Pike i Serhio Roberto izgubljeni su za okršaj sa Juventusom, a očekuje se da štoperske pozicije pokriju Kleman Lengle i Oskar Mingueza, dok bi par bekova trebalo da čine Seržinjo Dest i Đordi Alba. Mark-Andre ter Štegen siguran je među stativama.

Na centru terena za dve pozicije u opticaju je trojka Serhio Buskets – Frenki de Jong – Miralem Pjanić. Bivši igrač Stare dame, Miralem Pjanić, nema preveliku minutažu u Primeri, ali je zato učestvovao u svih pet pobeda Barselone u Ligi šampiona. Kada se na to doda su Buskets i De Jong bili bledi u porazu Blaugrane od Kadiza, očekivano je da jedan od njih dvojice večeras bude parnjak Pjaniću.

Sigurno mesto u napadu čeka samo Lea Mesija. Sužen je izbor Kumanu pošto neće moći da računa na teže povređenog Ansu Fatija i Ousmana Dembelea. Kada se izuzme prva violina tima, Leo Mesi, za preostale tri pozicije figuriraju Pedri, Kutinjo, Antoan Grizman, Trinkao i Martin Brajtvajt, koji je u prethodne dve utakmice Lige šampiona mrežu protivnika zatresao tri puta. Kriće Ronald Kuman karte do poslednjeg časa.

Najavio je Andrea Pirlo vremešnog Đanluiđija Bufona među stativama na Nou Kampu umesto prvog golmana Vojćeha Ščensnog. U poslednjoj liniji tim Pirlo nema većih kadrovskih problema, pa bi Matijas de Liht, koji je sakupio ogroman broj minuta i izneo većinu utakmica, mogao da preskoči večerašnji meč i bude pošteđen novog napora. Na raspolaganju mu neće biti Đorđo Kjelini.

Defanzivnu liniju tima mogli bi da čine Danilo, Bonući i Aleks Sandro, dok bi po bokovima dejstvovali Kvadrado i Kjeza. Na centru bi trebalo da se nađe tandem Mekeni – Artur. Brazilac je tokom leta u Staru damu stigao upravo iz Barselone, ali u torinskom susretu nije dobio značajniju minutažu. Pozicije u napadu rezervisane su za najkonstantnije i najproduktivnije igrače – Kristijana Ronalda i Alvara Moratu, a nešto povučenije trebalo bi da se nađe Aron Remzi.

LIGA ŠAMPIONA - 6. KOLO

Utorak

21.00: (2.20) Barselona (3.45) Juventus (3.25)

21.00: (1.90) Dinamo Kijev (3.50) Ferencvaroš (4.20)



tagovi

Liga šampionaKristijano RonaldoLionel MesiJuventus

Obaveštavaj me

Barselona
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara