Leo Mesi (© Reuters)
Leo Mesi (© Reuters)

Mesi, veliki jesi, ali...

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.11.21. | 21:42

Da li baš ove godine?

Odavno nije bilo napetije. Kako god da se završilo, drugi najveći kandidat bi imao argumente da se opravdano ljuti. Samo što kao u pesmi, na vrhu može biti samo jedan, a Frans fudbal je odlučio da tokom 2021. niko nije bolje igrao fudbal nego – Lionel Mesi.

Sedmi put u karijeri Argentinac je dobio Zlatnu loptu, pobedivši u velikom finalu Roberta Levandovskog, koji mu je bio jedini pravi takmac za naslov na gala svečanosti u Parizu. Na kraju je as Pari Sen Žermena završio na podijumu sa trofejom koji je prethodni put zagrlio 2009, 2010, 2011, 2012, 2015. i 2019. Svaki put zasluženo, bez mrlje, trunke dileme, ali posle razočaravajuće sezone na klupskom planu i uspešne na reprezentativnom uvek će se naći druga strana da postavi pitanje da li je Mesi ponudio dovoljno dokaza da u 2021. opravda zvanje najboljeg.

Izabrane vesti

Argentinu je napokon doveo do pehara na velikom turniru, pošto je letos u Brazilu bio najbolji pojedinac tima koji je osvoji Kopa Amerika. I to je onaj detalj koji je verovatno presudio u trci za Levom, jer se Mesiju dugo spočitivalo kako nema uspeh sa reprezentacijom. Sad, kad ga je napokon ostvario, izostao je veliki otisak na klupskom planu, jer u Barseloni nije bio konkurent za titulu, iz Lige šampiona je rano ispao, u Pari Sen Žermenu još to nije to... Veliki igrač jeste, samo da li baš ove godine?

To pitanje verovatno titra na usnama navijača Bajerna i poklonika lika i dela Roberta Levandovskog. Pogotovo što je Poljak u poslednje dve sezone, po sveukupnim ocenama, najbolji na svetu, ali nema papir i(li) loptu da to pokaže. Ima golova. Čak 21 više baš od Mesija u kalendarskoj godini što mu je donelo novoustanovljeni trofej Frans fudbala namenjen najboljem strelcu. Jedino što je dosta zagovornika teze da je prema poljskom napadaču učinjena nepravda: lane je, usled pandemije virusa korona, dodela otkazana kad mu stvarno nije bilo premca, a ove kad je, ako ništa drugo bar u istoj ravni sa Leom, opet je nije dobio.

Prvi put posle 2010. Kristijano Ronaldo nije među trojicom najboljih u ovom izboru. Nejmar nije ni među deset, Kilijan Mbape je došao iz Monaka na Park prinčeva s namerom da bude najbolji na planeti, ali je završavao sedmi, četvrti, šesti i sad deveti...

Neko će se posle svega zapitati ima li smisla? Lionel Mesi neće ni trepnuti. Za njega je bitno da je kolekcija uvećana. I sa šest Zlatnih lopti je bio rekorder. Sad je granicu još više pomerio.

POREDAK U IZBORU FRANS FUDBALA ZA ZLATNU LOPTU 2021.

1. Lionel Mesi (Pari Sen Žermen) 613 glasova

2. Robert Levandovski (Bajern) 580

3. Žoržinjo (Čelsi) 460

4. Karim Benzema (Real Madrid) 239

5. Engolo Kante (Čelsi) 186

6. Kristijano Ronaldo (Mančester junajted) 178

7. Mohamed Salah (Liiverpul) 121

8. Kevin de Brujne (Mančester Siti) 73

9. Kilijan Mbape (PSŽ) 58

10. Đanluiđi Donaruma (PSŽ) 36

11. Erling Haland (Borusija) 33

12. Romelu Lukaku (Čelsi) 26

13. Đorđo Kjelini (Juventus) 26

14. Leonardo Bonuči (Juventus) 18

15. Rahim Sterling (Mančester Siti) 10

16. Nejmar (PSŽ) 9

17. Luis Suarez (Atletiko Madrid) 8

18. Simon Kjer (Milan) 8

19. Mejson Maunt (Čelsi) 7

20. Rijad Marez (Mančester Siti) 7

21. Bruno Fernandeš (Mančester junajted) 6

22. Lautaro Martinez (Inter) 6

23. Hari Kejn (Totenhem) 4

24. Pedri (Barselona) 3

25. Fil Foden (Mančester Siti) 2

26. Nikolo Barela (Inter) 1

27. Ruben Dijaš (Mančester Siti) 1

28. Đerar Moreno (Viljareal) 1

29. Luka Modrić (Real Madrid), bez glasa

30. Cezar Aspilikueta (Čelsi), bez glasa

PULETAS NAJBOLJA U KONKURENCIJI DAMA

Za najbolju fudbalerku planete u 2021. godini izabrana je 27-godišnja Alesija Putelas iz Barselone. Igra u veznom redu katalonskog kluba i španske reprezentacije, ali je i pored toga dala čak 37 golova, uz 23 asistencije.

Prošle sezone je osvojila duplu krunu u Španiji i Ligu šampiona. U finalu je bila strelac jednog od četiri gola u pobedi nad Čelsijem 4:0.

ČELSI NAJBOLJI KLUB

Prvi put ove godine biran je i najbolji klub sveta. Logično, nagrada je pripala osvajaču Lige šampiona - Čelsiju, inače četvrtoplasiranom u Premijer ligi prošle sezone.

 


tagovi

Lionel MesiRobert LevandovskiZlatna loptaFrans Fudbal

Obaveštavaj me

PSŽ
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara