Ratkov, Sremčević, Mijatović, Luković, Milošević (©Starsport/MNPress)
Ratkov, Sremčević, Mijatović, Luković, Milošević (©Starsport/MNPress)

Mladi napadači – najtraženija srpska „roba“ na evropskom fudbalskom tržištu

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.01.24. | 10:16

Ratkov, Luković, Milošević, Lazetić, Milovanović već stigli preko granice

Traženi su i dalje, i te kako, srpski fudbaleri na evropskom tržištu, samo u poslednje vreme – što mlađi, to vredniji. Pa, iako je Mihajlo Ilić iz Partizana spakovao kofere za selidbu u Bolonju, Strahinja Eraković lani dres Zvezde zamenio Zenitovim, a sjajne transfere napravio tandem vezista lučanske Mladosti Đorđe Gordić – Nikola Jojić, ubedljivo najtraženija „roba“ iz Mozzart Bet Superlige Srbije su – napadači.

Da li njihove kvalitete klubovi sa Istoka i Zapada najlakše prepoznaju ili su špicevi zaista najbolje što domaći klubovi prave poslednjih godina, tek talas momaka koji samo što su zagazili u seniorske vode, a već su otišli preko granice, nastavlja se i ove zime.

Izabrane vesti

Poslednji, za sada, koji je direktno iz Srbije otišao na Zapad i to kao tinejdžer, sa manje od 20 nastupa u elitnoj diviziji je Miloš Luković (18), koji će u narednim godinama nositi dres Strazbura, koji je francuska filijala Čelsija. Mnogima je u prvi mah sve izgledalo kao neka „novinarska patka“, ali eto, maleni IMT je prodao u ligu Petice igrača za više od 5.000.000 evra i pokazao da se srpska Superliga, kakva god da je po kvalitetu i kakvi god da su joj tereni, prati i dalje sa istom pažnjom na svim evropskim meridijanima.

A, Luković je sa svega 18 godina odigrao 19 utakmica u Mozzart Bet Superligi, postigao deset golova i stao na drugo mesto liste strelaca šampionata. Zajedno sa Borisavom Burmazom iz Voždovca, koji je takođe odleteo ove zime sa voždovačkog Krova i skrasio se u Rapidu iz Bukurešta (500.000 evra).

Pre samo pola godine desio se još jedan tako spektakularan transfer u srpskom fudbalu. Na maltene identičan način kao Luković, preko granice je otišao Petar Ratkov (20). Visoki napadač je eksplodirao u prolećnom delu sezone i to je bilo dovoljno da Red Bul Salcburg uplati TSC-u na račun 5.000.000 evra i odvede Ratkova u Austriju. Jedva da smo stigli da upoznamo momka, a on se oprostio, bar na neko vreme, od domaćeg fudbala.

Istim tim putem koliko sutra bi mogao da ode Jovan Mijatović (18). Mladi napadač Crvene zvezde je zasenio sve na Marakani u drugom delu jesenje polusezone, kada je najzad dobio priliku da se razmaše pored daleko skupljih kolega u napadu, kojima je bilo namenjeno da predvode ofanzivnu liniju srpskog prvaka. Ali, što bi rekla narodna izreka, pa Aleksandra Prijović, a nju citirao Piksi, nije kome je rečeno...

Mijatović je jesen završio sa osam golova, skočio je na treće mesto liste strelaca, a automatski se oko njega aktiviralo interesovanje Zenita, Fajenorda, Monpeljea, koji je poslao ponudu tešku 6.000.000 evra. Na Zvezdi je da odluči...

A, čeka se i konačna odluka kojem će se carstvu privoleti Uroš Sremčević (17). Snažni napadač Mladosti iz Lučana se nije toliko nadavao golova ove jeseni (četiri), koliko je sve oduševio kretnjama, čuvanjem lopte, otvaranjem prostora... Sve ono što čini jednog kompletnog napadača. Uostalom, generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić je rekao da takvog napadača u srpskom fudbalu nije video u poslednjih pet godina.

Zvezda je možda i favorit da dovede Sremčevića ove zime, a na njega su bacili oko i Olimpijakos, kao i Siti grupa, koja je iz Lučana već odvela vezistu Đorđa Gordića za 2.500.000 evra pre godinu dana.

Kad smo kod Crvene zvezde, mladi Marko Lazetić (19) je pre samo dve godine otišao u Milan u transferu vrednom 4.500.000 evra. Jesenas je bio na kaljenu u Fortuni Sitard i čeka priliku da se vrati među Rosonere, da pokaže šta može, verovatno preko još jedne pozajmice.

Marko MilovanovićMarko Milovanović

Partizan se poslednjih godina više profilisao da prave velike transfere od svojih defanzivaca (Milenković, Pavlović, sad Ilić), ali je pre dve i po godine prepustio Almeriji Marka Milovanovića (20), kršnog napadača, za 3.500.000 evra. Nije se ni on naigrao u španskom klubu, međutim, dobio je ponudu da pređe na pozajmicu u Rasing Santander, gde bi dobio više prostora da igra, tako da se čeka odluka Almerije.

Možda bi crno-beli bolje prošli da su imali više strpljenja sa Nikolom Štulićem (22), koji je pre godinu dana iz niškog Radničkog otišao u belgijski Šarlroa za 750.000 evra, što je jedan od najvećih transfera u istoriji kluba sa Čaira.

Sa one strane granice od jula prošle godine i Jovan Milošević (18), nekadašnji najbolji strelac omladinskog prvenstva Evrope. Vojvodina nije uspela da ga ubedi da ostane duži period na Karađorđu, tako da je bila primorana da ga pusti u Štutgart u transferu vrednom 1.200.000 evra. Bori se Milošević za svoje mesto pod suncem na „Mercedes benc areni“, skupio je četiri nastupa ove sezone, ali svega 24 minuta.

U Vojvodini svoj put sada krči Mihailo Ivanović (19), koji je već osetio čar igranja u inostranstvu. On je sezonu 2022/23 proveo na pozajmici u Sampdoriji, a po povratku je počeo da „krade“ minute pored ostalih špiceva Lala. Postigao je dva gola na 15 mečeva u Mozzart Bet Superligi, mada je malo puta bio starter.

Hrstić u dresu SpartakaHrstić u dresu Spartaka

Pre šest meseci istorijski transfer napravio je i Spartak. I opet je u pitanju mladi napadač. Srđana Hrstića (20) jedva da je domaća publika stigla da upozna, a on se već otisnuo u inostranstvo. Kupio ga je švedski Haken za 1.600.000 evra, za koji je postigao četiri gola na evropskoj sceni, uz nekoliko pogodaka na domaćoj sceni. Kada krajem marta krene nova sezona u Švedskoj, od Hrstića se očekuje da bude udarna igla Hakena.

Jeste prošlo od tada pet godina, ali transfer Filipa Stuparevića, tada sa 18 leta, u Votford za 2.500.000 evra i dalje je rekordna prodaja Voždovca.

Možda smo tanki sa bekovima, na oba boka, ali zato mladih i talentovanih napadača Srbija štancuje bez prestanka. I kao nekada Brazil, odmah ih „šalje“ preko granice...



tagovi

Nikola ŠtulićRadnički NišSrđan HrstićSpartak SuboticaMiloš LukovićIMTPetar RatkovTSC Bačka TopolaMarko LazetićJovan MijatovićFK Crvena zvezdaMarko MilovanovićFK PartizanUroš SremčevićMladost LučaniMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara