Dembele i Rafinja slave gol (©Reuters)
Dembele i Rafinja slave gol (©Reuters)

Može biti samo jedan; na Ćaviju je da odluči koji: Dembele ili Rafinja?

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.12.22. | 00:46

Trener Barselone na raskrsnici

Iako ju je plasirao madridski AS, tradicionalno naklonjen Realu, konstatacija da bi trener Barselone Ćavi uskoro mogao da se nađe pred izuzetno teškim izborom jednog od dvojice odličnih fudbalera i te kako ima smisla.

Naime, reč je o Usmanu Dembeleu i Rafinji, dokazanim desnim krilima koji nisu oduševljeni idejom da menjaju stranu, niti budu rezerva ovom drugom. Zbog toga će mladi strateg, vrlo verovatno, na leto morati da donese odluku: Francuz ili Brazilac, koga zadržati?

Izabrane vesti

Pomenuti list podseća na njihove izjave, Dembeleovu iz avgusta 2021: "Više volim da igram desno", i Rafinjinu s početka novembra ove godine: "Da, pitao sam Ćavija da ne igram po levoj strani", ističući da bivšem kapitenu neće biti nimalo lako da izabere. Upravo je Ćavi uspeo svojim poverenje da oživi karijeru 25-godišnjeg Francuza, ali je menadžer Rafinji njegov nekadašnji saigrač i veliki prijatelj, Deko. Portugalac je imao ogroman uticaj da njegov klijent izabere Barselonu, iako su ga hteli Čelsi, Bajern Minhen, Liverpul, Arsenal... Kako mu onda posle tek jedne sezone saopštiti da bi bilo dobro da potraži drugu sredinu za svog igrača?

Barselona je prošlog leta platila Lidsu za dolazak 26-godišnjeg Brazilca čak 58.000.000 evra i sigurno ga se neće tek tako odreći. Doduše, za Dembelea je 2017. na račun Borusije Dortmund uplaćeno 140.000.000 evra, pritom je klub godinama strpljivo tolerisao "dečačke bubice" Francuza, a potom ga i čekao da se oporavi od povrede. Pre nekoliko meseci delovalo je da bi Dembele mogao da promeni klub kao slobodan igrač, zbog toga su i započeti pregovori sa Dekom oko Rafinje, ali je Ćavi uspeo da ubedi i Dembelea i predsednika Đoana Laportu da pronađu zajednički jezik i obnove saradnju.

Ko god bude morao na klupu verovatno će tražiti rastanak, ali do njega će doći samo u slučaju adekvatne ponude. A, ona po očekivanjima Barselone sigurno neće biti mala.

Velike nade Ćavi polaže u reprezentativca Francuske, što pokazuje i minutaža iz dosadašnjeg dela aktuelne sezone. Dembele je u igri proveo 1.289 minuta, a Rafinja 865. Francuz je za to vreme dao pet i namestio sedam golova, a Brazilac dao dva i asistirao za četiri.

Rafinji u prilog ne ide i to što ga je Ćavi uglavnom izvodio iz igre pre kraja utakmice ili uvodio sa klupe. Samo jednom je odigrao ceo meč, mada i Dembele ne može da se pohvali zvanjem nezamenjivog. On je tek nešto više, tri puta, bio na terenu od početka do kraja utakmice.

Pokušavao je Ćavi u uvodnom delu sezone da ih koristi istovremeno u timu, malo jednog na levoj strani, malo drugog, ali osim protiv objektivno slabijih rivala od Barselone, to nije donelo željeni efekat. Ne u mečevima protiv Bajerna (0:2, 0:3), Intera (0:1, 3:3) ili Reala (1:3). Kako je vreme prolazilo, sve više postajalo je jasno da nema mesta za obojicu u startnoj postavi.

Iako je po dosadašnjoj minutaži u podređenom položaju, Rafinju bi u prvi plan mogao da izbaci slab učinak Dembelea na minulom Svetskom prvenstvu u Kataru. Francuz je bio očajan u finalnom okršaju sa Argentinom, pa ga je Didije Dešan zamenio još pre poluvremena. Bilo je primera u prošlosti kada je Dembele pokazao da psihološki nije jak kao s loptom u nogama, pa je pitanje kako će nedavna dešavanja uticati na njega. Očekivalo se da u odsustvu velikog broja povređenih igrača on bude među udarnim igrama Trikolora, ali dve asistencije - i to u prvom kolu grupne faze protiv Australije (4:1) i Poljske u osmini finala (3:1) - ne mogu biti dovoljne za prelaznu ocenu.

Ne može se reći da je Rafinja bio mnogo bolji, jer osim protiv Švajcarske nije pružio još neku partiju na visokom nivou, ali Brazilac kao alibi ima činjenicu da je podbacio ceo tim Brazila i razočarao eliminacijom u ćetvrtfinalu.

Svakako, i jedan i drugi su vezani za Barselonu ugovorima koji u Dembeleovom slučaju važi do leta 2024, a Rafinjin tri godine duže, te ne moraju da strepe da će biti oterani. Ipak, uloga rezerviste sigurno nije nešto čemu se nadaju, tako da će u nastavku sezone morati dobro da se potrude da ubede Ćavija da imaju kvalitet za prvi izbor desnog krila Barselone.


tagovi

BarselonaRafinjaOsman DembeleUsman Dembele

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara