Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Može li Mbape da postane najbolji fudbaler svih vremena?

Vreme čitanja: 6min | ned. 04.12.22. | 12:30

Mlada zvezda Francuske ponovo će imati ključeve napada nacionalnog tima u rukama protiv Poljske (nedelja, 16) u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru, na kojem su Galski petlovi među najvećim favoritima da odbrane tron

Još je izuzetno dug put pred Kilijanom Mbapeom, ali fenomenalni francuski napadač ide u pravom smeru da bi po svim parametrima, gledajući šampionate sveta, postao najbolji fudbaler svih vremena. Svi preduslovi su tu, agilni golgeter igra u sjajnoj formi i svoj drugi planetarni turnir, a njegova selekcija se pokazala kao jedan od najozbiljnijih favorita da odbrani tron, što niko nije uspeo da uradi već 60 godina. Za početak, Francuska će pokušati da što lakše eliminiše Poljsku, u osmini finala Mundijala u Kataru, koji je na programu ove nedelje od 16 časova na stadionu Al Tumama u Dohi.

Poslednji je Brazil uspeo da osvoji dva uzastopna Svetska prvenstva, 1958. i 1962. godine. Na njima, Pele je ušao u legendu golovima, postao je najmlađi igrač koji je bio tako efikasan i do dana današnjeg slovi za jednog od najboljih fudbalera svih vremena…

Izabrane vesti

Ništa tu nije slučajno. Prošlo je 60 godina od tada, niko do Mbapea nije uspeo da u mladosti bude toliko efikasan kao Pele. Sa tri pogotka u Kataru, jednim protiv Australije i dva protiv Danske, Mbape je stigao do svog sedmog gola na prvih 10 mečeva na svetskoj smotri. Niko od Pelea nije tako mlad uspeo u tome, a Mbape još nije ni proslavio 24. rođendan. Tek će to da učini 20. decembra, kada se Mundijal bude završio.

Hoće li Mbape da ostane do kraja na njemu? Kladionice, a među njima i Mozzart, prognoziraju da hoće. Posle odigrane grupne faze i dobijanja kompletnog kostura nokaut faze, Francuska slovi za trećeg najvećeg favorita (kvota 6,00), a ako verujete brojkama, najveće su šanse da gledamo finale Francuska – Brazil (7.00) ili Francuska – Argentina (7,50). Pri čemu su Galski petlovi u onoj težoj polovini kostura, čeka ih izuzetno nezgodan put ka tom meču za titulu na Lusailu.

16.00: (1,40) Francuska (4,90) Poljska (9,00)

Doduše, ne misli se pritom na Poljsku. Reč je o selekciji koja je u grupnoj fazi verovatno ostavila najslabiji utisak od svih 16 timova koji su se domogli osmine finala. Robert Levandovski i drugovi su se provukli nekako kroz grupu, ali da se ne očekuje nikakva senzacija pokazuju i kvote. Na to da će Poljaci da budu šampioni je najveća – 200. Daju im se manje šanse nego Južnoj Koreji ili Senegalu. Francuska je apsolutni favorit, a uprkos tome što je u Mozzartu najveća na svetu, kvota na njen trijumf je „samo“ 1,40. Posle Poljaka projektovani rivali su Engleska i Španija, ako ih neko ne eliminiše pre toga.

Treća utakmica u grupnoj fazi i poraz Francuske od Tunisa sa 1:0 apsolutno nije merilo realnog kvaliteta tima Didijea Dešana. Trofejni selektor je tada izmenio čak devetoricu prvotimaca, uključujući i Mbapea, pošto su Francuzi već obezbedili prvo mesto u grupi pobedama nad Australijom sa 4:1 i Danskom sa 2:1. Na ta dva meča, prvak je izgledao daleko moćnije i pokazao je da ga nisu poremetile ni brojne povrede (Ngolo Kante, Karim Benzema, Pol Pogba, Luka Ernandez...) zbog kojih nije u mogućnosti da u Kataru igra u najjačem sastavu.

Od prvog minuta je bilo jasno da je "pola tima" Kilijan Mbape. Probijao je po krilu, nameštao šanse, ubacivao se pravovremeno, konstantno tražio loptu… A opet, nije previše pokazao one dečije boljke koje mu često opraštaju u Pari Sen Žermenu, kada insistira na tome da se pita za sve i odbija da se podredi timu. Dešan mu, doduše, jeste dopustio da izvodi kornere i druge prekide protiv Australije, ali to je valjda više bilo da dokazao svom mladom napadaču da to jednostavno ne ume. Već protiv Danske lopta je išla Antoanu Grizmanu u ruke, a Mbape nijednim potezom nije pokazao da je nezadovoljan zbog toga…

Kilijan Mbape (©Reuters)Kilijan Mbape (©Reuters)

Mbape je u Rusiji postigao četiri pogotka, ali tada nije bio proglašen za najboljeg igrača turnira. Lovorike su pripale Luki Modriću, talentovani Francuz je morao da se zadovolji priznanjem najboljeg mladog fudbalera. Od tada su prošle četiri godine, a Mbape je doživeo i jedan ozbiljan šamar. Na Evropskom prvenstvu je promašio jedanaesterac posle kojeg je Francuska eliminisana, trebalo mu je malo vremena da povrati samopouzdanje kada obuče reprezentativni dres, ali i to je uspeo. U Kataru izgleda srećno. Po mišljenju legendarnog napadača Didijea Drogbe, Mbape je primetno napredovao u odnosu na prethodni turnir.

Po meni, kompletan napadač je onaj koji je jednako dobar u stvaranju šansi i postizanju golova. To je igrač koji je sposoban da okrene utakmicu jednom akcijom. Na Mundijalu se Kilijan Mbape izdvaja ispred svih ostalih napadača, jer je najbolji u svim tim kategorijama o kojima pričam. Ako stavite Mbapea na mesto centarfora, davaće golove, ali će i dalje da se vraća nazad po loptu i da traži prostor da proigrava saigrače. To smo viđali često tokom prva dva meča Francuske u Kataru. Može da kazni defanzivce kada ostane u situacijama jedan na jedan zbog svoje brzine, ali mislim da je zbog PSŽ-a napredovao i u drugim segmentima. Drugačija mu je uloga u klubu, to ga je nateralo da se ne oslanja samo na jedan svoj kvalitet. Tako sam i ja napredovao kada sam došao u Čelsi, Žoze Murinjo mi je tražio da igram nešto sa čime se nikada pre nisam susreo u Marselju“, napisao je Drogba u svojoj kolumni za BBC.

Pohvale je na Mbapeov račun „sipao“ i njegov saigrač Grizman, koji je i sam naglasio da je njegov kolega iz napada sada zreliji nego što je bio.

Kilijan nije isti igrač i čovek kao 2018. godine. Sada je mnogo veći deo ekipe. Mnogo priča i prilično je zabavan. Svestan je toga da mediji, navijači, pa čak i njegovi saigrači prate svaki njegov potez, ali ne dopušta da ga to sputa“, rekao je Grizman.

Kilijan Mbape protiv Danske (©Reuters)Kilijan Mbape protiv Danske (©Reuters)

U ovom momentu Mbape je na deobi prve pozicije na listi strelaca. Tri pogotka postigli su još Lionel Mesi, Markus Rašford, Kodi Gakpo, Ener Valensija i Alvaro Morata. Osim Valensije, svi ostali su još na turniru, ali po Mozzartu Francuz je i dalje najveći favorit da dobije Zlatnu kopačku. Kvota je 3,50.

I Mbapeu i Grizmanu će ovo da bude prvi susret sa Poljskom. Zapravo, nijedan Galski petao sa Katara nikada nije igrao protiv Poljaka, pošto su se ove dve selekcije poslednji put sastale 2011. godine u prijateljskom meču. Francuzi su tada slavili sa 1:0, a svih 90 minuta u redovima Poljske odigrali su dva najbolja fudbalera te selekcije u Kataru, Robert Levandovski i golman Vojčeh Ščensni.

Bio je to treći susret ova dva tima od 2000. godine i drugi koji je završen „minimalcem“ Francuza. Oni su 2004. odigrali 0:0. Ako se vratimo još malo u nazad, dolazimo do toga da je na poslednjih pet njihovih susreta došla igra UG0-2. Danas je na tu igru kvota 2,08.

Još je dug put pred Mbapeom da bi došao do ranga najvećih legendi planeternih šampionata. Onu najtežu barijeru je probio još sa 19 godina, osvojio je titulu, ali Pele ih ima tri. Za najboljim strelcem svih vremena Miroslavom Kloseom zaostaje još 10 golova, Nemac ih je postigao 17. Klose je takođe rekorder po tome što je u periodu od 2002. do 2014. godine osvojio čak četiri medalje – jedno zlato, jedno srebro i dve bronze. Mbape u Kataru neće oboriti nijedan bitan rekord, to je već sada jasno. Ipak, ima priliku da napravi krupan korak ka njima. Ako uspe da opravda poverenje kladionica i celokupne javnosti, a Francuska dogura do same završnice... Tada će već biti mnogo aktuelnija tema: Hoće li Kilijan Mbape da postane najbolji fudbaler svih vremena?

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Holandija - SAD 3:1 (2:0)

/Depaj 10, Blind 45+1, Damfris 81 - Rajt 76/

Argentina - Australija 2:1 (1:0)

/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Nedelja

16.00: (1,40) Francuska (4,90) Poljska (9,00)

20.00: (1,60) Engleska (3,80) Senegal (7,25)

Ponedeljak

16.00: (3,80) Japan (3,15) Hrvatska (2,25)

20.00: (1,32) Brazil (5,40) Južna Koreja (12,0)

Utorak

16.00: (7,00) Maroko (3,60) Španija (1,65)

20.00: (2,00) Portugalija (3,40) Švajcarska (4,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija PoljskeKilijan EmbapeSvetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022Didije DrogbaAntoan Grizman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara