Fati iz vremena dok je igrao u Romi (Reuters)
Fati iz vremena dok je igrao u Romi (Reuters)

Mutna slika afričkog fudbala: Stekli smo dobro taktičko znanje, ali nismo više lepi za gledanje

Vreme čitanja: 2min | pet. 25.11.22. | 14:14

"Daleko smo od onih timova koje smo poznavali u prošlosti, Nigerije iz 1994. i 1998, Senegala iz 2002, čak i Gane iz 2010", kritikuje bivši senegalski reprezentativac selekcije sa Crnog kontineta

U prvom kolu Svetskog kupa, reprezentacije sa prostora Afrike zabeležile su tri poraza i dva remija. Maroko i Tunis su igrali bez golova protiv Hrvatske, odnosno Danske, Kamerun je izgubio 1:0 od Švajcarske, Senegal je poklekao 2:0 od Holandije, a jedino su reprezentativci Gane uspeli da zatresu mrežu rivala. Dva puta. Ipak, nisu izbegli poraz od Portugalije (2:3).

Ovakav učinak afričkih selekcija rastužio je Rikarda Fatija, nekadašnjeg prvotimca između ostalog Rome i epizodistu u reprezentaciji Senegala, zemlje odakle je poreklom po očevoj strani.

Izabrane vesti

"Daleko smo od onih timova koje smo poznavali u prošlosti, Nigerije sa šampionata 1994. i 1998, Senegala iz 2002, čak i Gane iz 2010, koji su nam priređivali 'ludilo' sa uzbudljivim igračima poput Okoče ili Dijufa. Afričke selekcije su svakako stekle dobro taktičko znanje, zbog velikog broja igrača u najvećim klubovima. Ali s druge strane, gube spontanost, dribling... Mora da sa kaže da 'naši' mečevi nisu lepi za gledanje", napisao na tviteru je Fati.

I donekle je u pravu.

Uprkos tome što su bili debitanti na Mundijalima, nigerjski Superorlovi su pobedama nad Grčkom (3:0), porazom od Argentine (1:2), i trijumfom nad Bugarskom (2:0) doleteli do osimine finala u kome ih je jedva zaustavila Italija posle produžetaka (1:2).

Četiri godine kasnije, tada kao olimpijski šampioni, napravili su još veće čudo. U nezaboravnom meču su pobedili Španiju (3:2), zatim Bugarsku (1:0), a u duelu bez rezultatskog značaja za njih izgubili su od Paragvaja (3:1). Ipak opet su zastali u osmini finala. Ubeljivo su izgubili od Danske (4:1).

Korak dalje od Nigerijaca stigli su Senegalci 2002. Prvo su šokirali branioce titule, Francusku (1:0), odigrali su nerešeno sa Danskom (1:1), zatim i sa Urugvajem (3:3). U četvrtfinalu su, posle produžetaka, preskočili Švedsku (2:1), da bi na sličan način, posle 120 minuta, izgubili od Turske (0:1).

Gana je pohod ka četvrtfinalu 2010. počela pobedom nad Srbijom (1:0), igrala je nerešeno sa Australijom (1:1), a u poslednjem meču u grupi izgubila je od Nemačke (0:1). Taj poraz ipak nije uticao na Crne zvezde Afrike koje su zasijale u osmini finala. Pobedile su SAD posle produžetka (2:1).

U četvrtfinalu se Gana, predvođena s klupe Milovanom Rajevcem, protiv Urugvaja izborila za istorijsku šansu jedne afričke nacije da se plasira u polufinale Mundijala. U poslednjim trenucima drugog produžetka Luis Suarez je s gol linije rukom sprečio pogodak Stivena Apije. Dobio je Urugvajac crveni karton, a Asamoa Đan ogromnu priliku da s bele tačke uvede saigrače i sebe u Kuću besmrtnih. Stigao je ipak samo do "gornjeg dela štoka" (pogodio je prečku), a 15-ak minuta kasnije reprezentativce Gane je u penal seriji s vrata "otresao" urugvajski golman Frenando Muslera, odbranivši udarce Džona Mensaha i Dominika Adije.


tagovi

MundijalKatar2022Milovan Rajevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara