Navijači Sankt Paulija (©Reuters)
Navijači Sankt Paulija (©Reuters)

U Bundesligi će se ponovo slušati AC/DC: Živopisni Pirati se vratili među najbolje (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.05.24. | 16:30

Sankt Pauli posle 13 godina ponovo u najjačem rangu nemačkog fudbala

Već neko vreme se naslućivalo, a od danas je i zvanično: Sankt Pauli je ponovo bundesligaš! Pobedom nad fenjerašem Cvajte Osnabrikom sa 3:1, Pirati iz Hamburga kolo pre kraja sezone osigurali su jedno od prva dva mesta i zajedno sa Kilom će od leta igrati u višem rangu.

To znači da će posle 13 godina Bundesligom ponovo odzvanjati taktovi pesme "Paklena zvona" (Hells bells) poznate rok grupe AC/DC, koja se na stadionu Milerntor pušta kao uvertira utakmicama.

Izabrane vesti

"Ja sam strašna grmljavina, kiša što pljušti

Zgrabiću te poput uragana kad se stušti

Nebo para bljesak, moje munje sjaj

Ti jesi mlad, ali dolazi ti kraj".

Stihovi pomenute pesme zvuče zastrašujuće, međutim, videćemo koliko će legija stranaca pod komandom Fabijana Hircelera, zaista moći da parira najboljim nemačkim klubovima. Na kolo pre kraja drugoligaškog karavana St. Pauli ima 19 pobeda, devet remija i pet poraza.


Ekipa je sastavljena od velikog broja internacionalaca, a najbolji igrač je nekadašnje Kelnovo dete i bivši mladi reprezentativac Nemačke, 28-godišnji Marcel Hartel. Iako igra u veznom redu dao je 17 golova. Na klupi sedi 31-godišnji Nemac rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, kojem je Emre Džan predvideo veliku trenersku karijeru. Njih dvojica nekada su zajedno nastupali za B tim Bajern Minhena, ali su im se putevi brzo razdvojili. Džan je postao jedan od najboljih veznih igrača svog vremena, dok je Hirceler već sa 23 godine prestao da igra na profesionalnom nivou i paralelno sa nastupima u nekoliko niželigaša posvetio se trenerskom poslu.

Pre Sankt Paulija sedeo je na klupi, i istovremeno igrao za, bavarskog niželigaša Pipinsrida, a 2018. ga je angažovao FS Nemačke za pomoćnika u selekcijama do 20 i do 18 godina. Hirceler je u Hamburg stigao 2020. kao pomoćnik Timu Šulcu, čije je mesto zauzeo već u decembru iste godine kao prelazno rešenje dok klub ne pronađe novog šefa stručnog štaba. Ipak, uspeo je da se nametne dobrim rezultatima i sa 29 godina postoa najmlađi trener nekog nemačkog drugoligaša.

Biće zanimljivo pratiti razvoj mladog stratega, ali će Pirati često biti u centru pažnje i zbog svojih navijača, politički veoma aktivnih. Reč je o grupi levičara, koja se zalaže za prava homoseksualaca - čije zastave često i ističe na svojoj tribini - a odlikuje se živopisnim koreografijama i konstantnim navijanjem.

Promocija u viši rang došla je tri dana pre proslave 114. rođendana Sankt Paulija. Nisu se Pirati dosad naigrali u konkurenciji najboljih nemačkih klubova, ali veruju na Milerntor stadionu da bi od sledećeg leta to moglo da se promeni i da je pred klubom iz Hamburga lepa budućnost.



tagovi

Sankt PauliBundesliga 2Cvajta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara