Marko Roze (©Reuters)
Marko Roze (©Reuters)

Na koliko još katastrofalnih poraza ima pravo Marko Roze?

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.02.22. | 17:51

Ako se navijači pitaju, mnogo kredita je istrošio...

Došao je da bi unapredio igru Borusije iz Dortmunda. Došao je da uspostavi stil karakterističan za Milionere, da stabilizuje ekipu i pripremi je makar za ravnopravnu borbu sa Bajernom iz Minhena, međutim ništa od toga nije uradio za prvih osam meseci na Vestfalenu. Štaviše, Marko Roze ubrzanim tempom troši kredite i iz nedelje u nedelju stavlja sebe u dosta nezavidan položaj.

Krenulo je porazom od najvećeg rivala u borbi za trofej Superkupa, nastavilo se izgubljenim bodovima u Frajburgu i Menhengladbahu, zatim neprijatnim i teškim neuspesima u Ligi šampiona protiv Ajaksa (0:4 i 1:3) i lisabonskog Sportinga (1:3), i taman kad je posle pauze očekivalo da stvari krenu nabolje - smanjen je bio zaostatak u odnosu na Bajern - došla je sramna eliminacija iz DFB kupa od drugoligaša Sankt Paulija - 1:2. Pomislili su navijači da gore ne može, a onda se proteklog vikenda dogodio Leverkuzen (2:5). Petarda kakva se nije dogodila od decembra prošle godine.

Izabrane vesti

Tada je Štutgart gostovao u Dortmundu, isporučio pet komada u Birkijevu mrežu i smenio Lusijana Favra. Za sada uprava Milionera ne planira da poseže za tako radikalnim potezima (ipak je za Rozeovo dovođenje iz Gladbaha potrošeno 5.000.000 evra na ime obeštećenja; on i dalje uživa status jednog od najboljih nemačkih trenera), međutim tamošnji mediji s pravom se pitaju koliko će još 45-godišnjem stručnjaku biti tolerisano da gubi kao što je od Bajera ili Ajaksa.

Ako se navijači budu pitali ne dugo. Jer u nedelju se sa tribina jasno moglo čuti: "Rose out"!

"Uvek je tako kada se gubi. Svaku utakmicu i svaki poraz shvatam lično. Nismo dosledni. Šta mislim o mentalitetu mojih igrača? Da nisu šampioni ne bi igrali u Bundesligi, u ovom klubu. Statistika nam jasno pokazuje da nije problem u stavu. Fali nam kontinuitet. Moramo da nastavimo da radimo i tokom leta, da optimizujemo određene stvari", poručio je smireno Roze koji je očito ubeđen da će "preživeti" na klupi do starta iduće sezone.

Borusija može da se opristi od trke s Bajernom posle novom poraza. Šampion je odmakao na plus devet i takvu razliku neće ispustiti. Na Rozeu je da odbrani drugo mesto koje nakon trijumfu na Vestfalenu može da napadne Leverkuzen.

Ozvaničeni dolazak Niklasa Zulea (stiže na leto) obradovao je armiju navijača, ali samog Rozea koji muku muči s odbranom. Jer Borusija je u 21 utakmici primila čak 36 golova. To je više od, recimo, Augzburga, koji je trenutno na mestu što vodi u baraž. Uprava kluba užurbano radi na još jednom štoperu, takođe reprezentativnog kalibra. Radi se o Niku Šloterbeku iz Frajburga, za kog je, doduše, zagrizao i Bajern.

Ako bi Borusija dobila tu trku od leta više ne bi bilo izgovora za poraze poput gore nabrojanih.

Ono što će ostati kao briga jeste status Erlinga Halanda, koji se i dalje ne izjašnjava po pitanju svoje budućnosti. A od njega mnogo toga zavisi. Primera radi, kad bi njegovih 16 pogodak bilo izuzeto iz rezultata Dortmunda taj bi tim imao 11 bodova manje i nalazio bi se na deobi šeste pozicije sa Kelnom.

Dok krepe na jednoj strani počeće da curi na drugoj...

Sudbina Dortmunda već godinama unazad.


tagovi

Marko Roze

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara