Najbolje što Srbija ima

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.11.22. | 14:36

Utisak je da je Dragan Stojković pogodio i nije ostavio prostor za spekulacije i kritičare

Imali smo odličnu atmosferu posle istorijske pobede nad Portugalijom, potom su Orlovi podgrejali euforiju blistavim izdanjima u Ligi Nacija, a na tom kursu Dragan Stojković je ostao i prilikom sastavljanja spiska za Mundijal u Kataru. Uvek će biti forumaških rasprava, spekulacija, različitih pogleda na fudbal, ali utisak je da je Dragan Stojković pogodio u centar meta i izabrao ono što svaki selektor treba da radi – najboljih i najtakmičarskijih 26 igrača za veliki turnir. I zbog toga je zaslužio još jedan veliki plus.

Bili smo svedoci prethodnih godina, pa i decenija, da se dobra klima uoči Mundijala ili Prvenstva Evrope, pokvari nerezonskim, nerazumnim ili odlukama donetim pod pritiscima sa strane. Očigledno je da Dragan Stojković, kao svedok brojnih neispričanih anegdota, nije progutao slilčan mamac. Prvo je naciju držao u neizvesnosti, nije dozvolio da pritisak procuri pre vremena, o čemu svedoči da su se pojedini reprezentativci kod novinara raspitivali o njihovom statusu. Konačan spisak nisu znali ni u srpskim klubovima.

Izabrane vesti

Čisto podsećanje. Temelje dobre atmosfere pred Mundijal u Nemačkoj 2006. godine zaljuljalo je pozivanje sina tadašnjeg selektora Ilije Petkovića. Sličnu atmosferu kao danas imali smo pred turnir u Africi, mada je bilo jasno da Tomislav Karadžić i Radomir Antić više nisu ista firma. Da ne govorimo o dešavanjima uoči Rusije kada je na tankom ledu bio Branislav Ivanović, ražalovani kapiten koji je u očima Mladena Krstajića bio viđen za sklanjanje. Sada je situacija drugačija, čak se može konstatovati da je Piksijev izbor najpošteniji spisak igrača u istoriji srpskog fudbala.

Selektor Srbije je dobar deo posla obavio tokom prethodnih 20 meseci na klupi Orlova. Oformio je grupu od 20 igrača koji su izneli najveći teret, i koji će u Kataru biti protagonisti.

Najviše se, uoči čekanja Piksijevog spiska, spekulisalo o broju i raspodeli karata kada je u pitanju štoperska linija. Tu će prvi izbor biti trojka Milenković – Veljković – Pavlović, uz bitnu ulogu najiskusnijeg heroja kvalifikacija Stefana Mitrovića. Za preostala dva mesta aplicirali su Srđan Babić, Strahinja Eraković, Erhan Mašović i Matija Nastasić.

Na kraju se Stojković odlučio za Zvezdinog pitomca i kapitena Almerije. Sigurno će biti komentara da je popularni Čupa dobio malu protekciju usled zategnutih odnosa na relaciji FSS – Crvena zvezda, i da Dragan Stojković nije želeo da kopa nove borbene rovove. I da u tome ima istine, Piksi nije preskočio nekog koga nije smeo.

ERAKOVIĆ ČETIRI GODINE MLAĐI OD MAŠOVIĆA, BABIĆ U ANDALUZIJI POSTAO OTPORAN NA PRITISAK

Otpao je četiri godine stariji Erhan Mašović, momak koji se stablizovao u Bohumu, čak je odigrao dve utakmice u Ligi Nacije. Međutim, preskočio je poslednja tri meča, što je olakšalo posao Draganu Stojkoviću da se odluči za potencijal Strahinje Erakovića. Gledajući status u evropskom fudbalu, kao i nekoliko nepravdi načinjenih prema njemu, Matija Nastasić je zaslužio poziv za Katar. Uz jedno „ali“. Kao u većem delu karijere mirni momak iz Valjeva kuburi sa povredama. Ove sezone je odigrao samo četiri meča u Primeri. Bila bi velika kocka za Stojkovića da je pozvao rovitog igrača i pao kao Svetislav Pešić, koji je na Eurobasketu zanemario stanje Nemanje Nedovića.

Pod nacionalnu zastavu je pozvan Srđan Babić. Za sve što je uradio tokom prethodne i ove sezone još jedan Zlatni Orlić zaslužuje pohvale. Tokom mandata u Crvenoj zvezdi bolovao je od ravnodušnosti i melanholije, pokazao da nije otporan na najviši pritisak. Očigledno mu je vazduh u Andaluziji prijao.

Malo iznenađenje predstavljala je činjenica da je Stojković odustao od navike da na spisak stavlja trojicu levih bekova. Ceh su platili Mihailo Ristić i Aleksa Terzić.

GRIMALDO I BARSELONA GURNULI RISTIĆA VAN SPISKA, GRUJIĆ I RAČIĆ ZA SPECIJALNE OPERACIJE

Sigurni smo da bi Mihailo Ristić bio na spisku da nije postao žrtva dešavanja na fudbalskoj pijaci tokom letnjeg prelaznog roka. Benfika ga je dovela kao zamenu za Aleksa Grimalda, čiji transfer u Barselonu je bio izvestan. Na kraju je Grimaldo ostao na Lužu i limitirao minutažu Mihailu Ristiću. Otpao je i Aleksa Terzić, alternativa kapitenu Viole Kristijanu Biragiju. To znači da će ispomoć Filipu Kostiću na levoj strani, u formaciji sa trojicom štopera, pružati Filip Mladenović. Možda u nekoj varijanti i Nemanja Radonjić, koji je projektovan kao ispomoć Darku Lazoviću i Andriji Živković.

Manverom sa bekovima Dragan Stojković je dobio priliku da dobije na visini u veznom redu. Srce veznog reda činiće Gudelj i Lukić, uz novu snagu Ivana Ilića. Ali bi značajnu ulogu mogli da imaju Marko Grujić i Uroš Račić. Posebno u trenucima kda Orlovi budu branili dobar rezultat i kada bi Grujić i Račić u skoku mogli da osvajaju druge lopte. Može se reći da je Grujić uhvatio poslednji let za Katar, uzimajući u obzir činjenicu da je dugo bio rovit, igrao mečeve sa bolovima. Ali kao jedan od retkih predstavnika Srbije u Ligi šampiona zaslužio je poziv.

O više od 75 posto Piksijevog spiska iluzorno je raspravljati. Srbiju će predstavljati 19 članova pet najjačih liga Evrope, ubedljivo najviše u istoriji. Neki od njih su rekorderi poput Aleksandra Mitrovića, Dušan Tadić je perosinifikacija liderstva i fudbalskog majstorstva, Sergej Milinković Savić je fenomen. Ni kod golmana nije ostavljeno mnogo prostora, mada će u budućnosti srpski selektori koristiti usluge Mileta Svilara.

UROŠEVIĆ, KATAI I STEFAN MITROVIĆ...

Kada god se prave reprezentativni spiskovi, stvara se idealno minsko polje za rasprave u polarizovanoj Srbiji, odnosno za navijače večitih rivala. Iskreno, osim Erakovića u ovom trenutku niko nije bio ozbiljna opcija. Levi bek Partizana Slobodan Urošević, rođen 1994. godine, sa trenutnom formom nametnuo se kao opcija za budućnost. Posebno ako se Piksi ili nek drugi selektor vrate na formaciju sa četvoricom u poslednjoj liniji.

Aleksandar Katai je nesumnjivo najbolja Zvezdina desetka u ovom veku, lucidni majstor u blagom padu karijere. I normalno je što je, primera radi, Filip Đuričić proklamovan u alternativu Dušana Tadića jer godinama igra fudbal na najvišem nivou.

Mladi Stefan Mitrović je ukraden Kanađanima. Pred njim je budućnost i brisan prostor da ima važnu ulogu narednih godina.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiKatar2022Strahinja ErakovićErhan MašovićSrđan BabićMatija NastasićDušan TadićStrahinja PavlovićNemanja RadonjićMarko GrujićUroš Račić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara