Natho, Toni i Baloteli (Star Sport, Reuters)
Natho, Toni i Baloteli (Star Sport, Reuters)

Najbolji penaldžija Evrope igra u Premijer ligi i ima procente kojima su blizu jedino Natho i Baloteli

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.10.22. | 14:48

Ajvan Toni vezao 22 neodbranjiva jedanaesterca, u dosadašnjoj karijeri promašio samo jedan penal iz 27 pokušaja

Pričao je svojevremeno Džo Hart kako bi bio spreman da stavi svoj život na kocku u opkladi da Mario Baloteli tokom karijere nikada neće promašiti jedanaesterac. I zaista je Supermario godinama delovao kao nerešiv rebus za golmane širom Evrope. Od 2006. godine kada je debitovao za Inter vezao je Italijan 23 neodbranjiva penala, ali je jedanaesterac protiv Napolijevog Pepea Reine pokazao da je dobro što se Hart nije kladio.

Šalu na stranu, Baloteli je - iako njegova karijera već duže vreme nije ozbiljna - i dalje jedan od sinonima za savršenstvo sa bele tačke. Sa ukupno 45 realizovanih penala iz 50 pokušaja, ima vrhunski 90 procenata uspešnosti. Malo ko ima takve brojke.

Izabrane vesti

Međutim, posle 22 vezana pogotka sa bele tačke, odnosno 8/8 u Premijer ligi (pokušava da stigne Dimitra Berbatova i Jaju Turea sa po 11 vezanih), jedan napadač upao je u oči evropske javnosti. Pisalo se nedavno o interesovanju Mančester junajteda za Ajvana Tonija, ali dok ne bude vreme za viši stepenik u karijeri, perspektivni engleski špic u Brentfordu gradi reputaciju jednog od opasnijih golgetera englekse elite. Pomažu naravno i pogoci sa 11 metara, a ko krenemo od prvi seniorskih koraka, videćemo da je Toni promašio samo jedan od 27 izvedenih penala. To je neverovatnih 96,3 posto uspešnosti, a imao bi besprekoran učinak da oktobra 2018. godine dok je nastupao za Piterboro u trećem rangu ostrvskog fudbala nije zaustavio golman Barnslija Adam Dejvis. Od tada, Toni ne promašuje.

Njegovom procentu, najbliži je upravo Mario Baloteli, pa Partizanova uzdanica Bibars Natho. Računajući i penal serije u kup utakmicama protiv Vojvodine u Nišu i Crvene zvezde na Marakani, Izraelac sa srpskim pasošem je u seriji od 24 uzastopna pogotka sa bele tačke otkako je došao u Partizan. Poslednji put je sa kreča bio neprecizan pre punih pet godina dok je nastupao za moskovski CSKA. Na nivou čitave karijere, Natho je izveo 64 penala i 57 pretvorio u golove što znači da ima 89,06 posto uspešnosti.

Odmah za Nathom ide Eden Azar sa učinkom 49/57 (85,96%), a zatim Čelsijev Žoržinjo. Karakterističnim sitnim koracima i skakutanjem do lopte kojim najčešće zbunjuje golmana, Italo-Brazilac je od 47 penala unovčio čak 40 za procenat 85,11. Gotovo istovetan postotak ima Hari Kejn strelac 57 pogodaka sa kreča, ali ujedno i autor deset nedovoljno preciznih penala (85,07).

Priznanje se mora odati Kristijanu Ronaldu koji je na 174 izvedena penala u karijeri održao izuzetno visokih 83,33 posto uspešnosti. Čak 145 golova u klupskoj i reprezentativnoj karijeri postigao je portugalac iz kaznenih udaraca sa 11 metara. Nije mogla ova lista bez Zlatana Ibrahimovića koji je u preko 20 godina dugoj karijeri izveo 101 penal i postigao 84 gola (83,17%).

Za kraj, da pomenemo i Lionela Mesija koji sa bele tačke ipak nije na nivou Ronalda. Argentinac je izveo 135 penala od kojih 30 nije pretvorio u golove (77,78%).


tagovi

Ajvan Toni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara