Fudbaleri Gvangdžoua su pre dve godine igrali u Ligi šampiona (©Reuters)
Fudbaleri Gvangdžoua su pre dve godine igrali u Ligi šampiona (©Reuters)

Najskuplji i najtrofejniji kineski klub stremi ka trećoj ligi

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.09.23. | 10:56

Dvostruki prvak Azije Gvangdžou dočekuje meč 21. kola kineskog drugog ranga sa Hejlongđangom (ponedeljak, 13.30) sa serijom od četiri poraza u poslednjih pet kola, od zone ispadanja je udaljen samo četiri poena

Gvangdžou, nekada Evergrande, a sada samo FK, jedan je od najvećih fudbalskih klubova u Kini. Bio je pravi simbol onih ogromnih ulaganja u kineski fudbal, tokom prošle decenije je doveo Džeksona Martineza (Atletiko Madrid) i Paulinja (Barselona) za po 42.000.000, leteli su milioni i za Lukasa Bariosa (Borusija Dortmund), Talisku (Benfika), Alesandra Dijamantija (Bolonja), Alberta Đilardina (Đenova), Nemanju Gudelja (Tjanđin Teda)… I kao i čitav projekat podizanja kineskog fudbala, Gvangdžou je propao preko noći. Trenutno je u drugoj ligi, gde se bori za opstanak.

Neverovatno je kako je brzo potonuo ka dnu jedan takav klub, koji je u 21. veku dva puta bio prvak Azije, a osam puta najbolji u Kini. Međutim, "zaklala" ga je potpuno pandemija korona virusa, usled ogromne finansijske krize je ispao prošle godine u drugi rang. I tu se nije zaustavio pad.

Izabrane vesti

Posle 20 kola, odnosno dve trećine takmičenja Gvangdžou je 13. na tabeli, sa samo četiri poena više od Đangsija, koji je u zoni ispadanja. Od poslednjih pet utakmica Gvangdžou je četiri izgubio, a ovog ponedeljka od 13.30 časova mu u goste dolazi osmoplasirani Hejlungđang, tim koji ima 10 poena više.

Iako se to više ne vidi u imenu, i dalje je većinski vlasnik Gvangdžoua građevinska kompanija Evergrande.

Samo što je ta firma upala u tešku dubiozu od početka pandemije, priča se da je u neverovatnom minusu od 35 milijardi evra. To je državna firma, kada je kineska ekonomija upala u problem prenelo se i na Evergrande, a fudbalski klub je naravno među prvima pušten u vodu. U maju ove godine imala je više od 1.600 aktivnih sudskih sporova, tako da sportski klub ni najmanje nije bio u fokusu čelnika.

Ipak, predsednik kluba Žu Đijin nedavno je pričao o tome kako bi Gvangdžou FK ipak mogao da ozdravi, odnosno da postoji plan kako da se vrati u prvoligaško društvo.

Ukoliko izbori opstanak u drugoj ligi, a za sada to baš i ne deluje tako izvesno, Evergrande će povećati malo ulaganja. Ipak, više se neće dovoditi skupoceni stranci već će kompletan fokus da bude prebačen na domaće igrače. Trenutno je čitav prvi tim sastavljen je od polaznika omladinske škole, niko nema više od 23 godine. I sa sličnom praksom će se nastaviti.

Dakle, Gvangdžou će ubuduće biti razvojni klub, a iako je neka ideja da se sledeće sezone umeša u borbu za Superligu Kine, neće se u skorije vreme vraćati na trofejne staze. Za sada, Evergrandeovom klubu je najvažnije da ne ispadne u treći rang.

Njegov naredni rival Hejlungđang je seriju od tri utakmice bez pobede (dva remija i jedan poraz) prekinuo u prošlom kolu trijumfom nad Sudžouom (3:0). Čini se, prekasno da bi se umešao u borbu za promociju u elitu, pošto mu drugoplasirani Sičuan beži 12 poena. U prvom susretu u sezoni, u maju, Hejlungđang je savladao Gvangdžou sa 1:0.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------



tagovi

Kina 2Gvangdžou Evergrande

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara