Valentin Barko (Reuters)
Valentin Barko (Reuters)

Najtalentovanijie dete planete stiglo u fabriku fudbalera

Vreme čitanja: 2min | sub. 20.01.24. | 18:09

Mančester Siti je prvi hteo da ga dovede

Video igra Fotoball Manager je odavno prerasla status „igrice“ i postala fudbalska biblija za mnoge ljubitelje najvažnije sporedne stavri na svetu. Pogotovo kada je reč o skautiranju mladih talenata širom sveta. Mnoge prognoze su se obistinile i talenti su izrasli u zvezde.

Brajton se u poslovanju ne vodi skautingom sa Football Managera, već ima svoju i preozbiljnu mrežu lovaca na svetske talente koji su mu doneli mnogo fudbalskog i finansijskog blaga. Ali je izabrao baš pomenutu video igru da se pohvali novim pojačanjem.

Izabrane vesti

Mesecima je Brajton radio na transferu supertalentovanog Valentina Barka iz Boke Juniors i danas je kucnuo čas da i ozvaniči njegov dolazak. U video predstavljanju je insert iz pomenute video igre. U prozoru za skauting se ubaci pojam “najtraženije čudo do deteta u FM 24“ i pretraga izbacuje ime Valentina Barka. Potom idu ponuda i potis. S tim što se sve ovo dešava u stvarnom životu.

Još i pre nego što je ušao u prvi tim Boke Juniors, ofanzivni levi bek je zaludeo skaute najvećih evropskih klubova. Brojni svedoci tvrde da se godinama u Boki nije pojavio takav potencijal. Riđokosi momak je sa 16 godina debitovao za prvi tim Boke, nosio njen dres dve godine i upisao 25 nastupa. Mančester Siti i Lajpcig su prvi zagrizli mamac, hteli da ga dovedu ali je Bajrton bio uporniji i obećao bolju perspektivu. Boka nije želela da proda levonogog brzanjca ali je bila primorana jer je postojala otkupna klauzulu u visini od 10.000.000 dolara (oko 9.150.000 evra).

Brajton je rado platio otkupnu cenu, dogovorio se sa igračem i danas ga potvrdio kao pojačanje. S obzirom kako klub sa juga Engleske radi sa mladim igračima poslednjih godina, Barku se piše svetla budućnost.

Podsetimo, Mojsesa Kaiseda su doveli za nešto više od 5.000.000 evra iz Ekvadora, a prodali su ga Čelsiju za 116.000.000 evra. Marka Kukurelju su uzeli iz Hetafea za 18.000.000 evra a prodali ga Plavcima za preko 65.000.000 evra. Ben Vajt je njihovo dete kojeg su Arsenalu prodali za skoro 60.000.000 evra. Aleksis Makalister je iz Argentine kaparisan za samo 8.000.000 a otišao je u Liverpul za 42.000.000. Roberta Sančesa su kao dete doveli iz Španije besplatno, a letos je otipao u Čelsi za skoro 30.000.000 evra.

A trenutno u timu Brajtona igraju jako talentovani momci kao što su Evan Ferguson, Kaoru Mitoma, Pervis Estupinjan, Žoao Pedro, Hulio Ensiso, Fakundo Buonanote, Karles Baleba koji vrede na desetine miliona evra i jednog dana ih možemo očekivati u većim klubovima. Kao i Valentina Barka. Na pravom je mestu.


tagovi

Valentin BarkoZimski prelazni rok 2024Boka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara