Džoel i Avram Glejzer u rukama drže prozovod Epla, a Epl bi uskoro mogao da u "svoje" ruke uzme vasništvo Mančester junajteda (Reuters)
Džoel i Avram Glejzer u rukama drže prozovod Epla, a Epl bi uskoro mogao da u "svoje" ruke uzme vasništvo Mančester junajteda (Reuters)

Najveća kompanija na svetu naciljala Mančester Junajted, Glejzerima milijarde profita

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.11.22. | 09:20

Porodica Glejzer za kupovinu kluba utrošila 270.000.000 funti svog novca, a sada bi ga prodala za 6.000.000.000

Sa objavom porodice Glejzer da prodaje Mančester Junajted krenula je licitacija ko će da kupi treći najvredniji fudblaski klub na planeti. Među potencijalnim kupcima su Džim Retklif, konzorcijum okupljen oko najsjajnije engleske zvezde koja je nosila dres Crvenih đavola u poslednjih 30 godina, Dejvida Bekama, zatim grupa čelu sa bivšim predsednikom Fudbalske asocijacije Kitom Herisom, bivšim predsednikom globalne bankarske grupacije Goldman Saksa, Džimom O'Nilom i britanskim investitorom Polom Maršalom, u javnosti još ima neotkrivenih imena poslovnih ljudi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, vlasnik najvećeg modnog koglomerata Inditeks (Zara, Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho...) Amansio Ortega, koji je u međuvremenu demantovao da ima takve planove, pa najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask, ali i - Apple!?

Misterija je ko će na kraju vlasnički zagaziti na travnjak oronulog Old Traforda, naravno pošto položi najveći novac u kupoprodajnoj istoriji jednog fudbalskog kluba.

Izabrane vesti

Ali, ako to bude kompanija iz Kupertina, čija je tržišna vrednost na današnji dan 2.294.000.000.000 (dva biliona i dvesta devedeset četiri milijarde) dolara, što je čini najvrednijom na svetu, biće to revolucionaran potez u fudbalu. Zašto?

U slučaju da ga preuzme Apple, Mančester Junajted bi postao prvi veliki klub čiji osnivači nisu iz fudbalske branše (PSV - Philips, Volfzburg - Volkswagen, Bajer - Bayer...), a da je u rukama kompanije čija primarna delatnost nisu sport i finansijske investicije.

Koliko je ovo realna opcija?

Prema pisanju Dejli stara, izvršni direktor Applea Tim Kuk uveliko se sprema za razgovore sa bankama imenovanim da nagledaju prodaju kluba, s obzirom na to da gigant iz Silikonske doline nema većinskog vlasnika, već "bezbroj" akcionara sa 16 milijardi akcija, najviše u rukama Vanguard Group (7.60%), Berkshire Hathaway (5.63%), BlackRock Fund Advisors (4.21%), Funds Management (3.72%), Fidelity Management & Research (1.96%), Geode Capital Management (1.76%), T. Rowe Price Associates (1.41%), Northern Trust Investments (1.11%), Norges Bank Investment Management (0.89%), BlackRock Investment Management (0.65%)... Od fizičkih lica pomenuti Tim Kuk (0,01%) i operativni direktor Apple-a Džef Vilijams (0,01%).

Veliko interesovanje za kupovinu kluba, odnosno većinskog paketa akcija u vlasništvu Glejzerivih najviše ide naruku baš samoj porodici. Ponovo su skočile na jučerašnjih 21,25 dolara kada je zatvorena berza, što je skoro duplo u odnosu na 16. juni kada su iznosile u ovoj godini minimalnih 10,74 dolara.

Najhrabriji ekonomski stručnjaci predviđaju da bi mogle da obore rekord iz 31. avgusta 2018, dakle pre svih nedaća koje su zakačile Đavole (pandemija korona virusa, nastavak loših rezultata, bezuspešan pokušaj formiranja Superlige...), kad se na berzi trgovalo njima po ceni od 26,20 dolara.

U slučaju da se to i ne dogodi, odnosno da akcije ne "odu u nebesa", nesumnjivo je da će američka porodica prilikom prodaje zaraditi ogroman novac, daleko više od oko 790.000.000 funti, koliko su od septembra 2003. do polovine 2005. uložili u kupovinu 98% vlasništva Mančester junajteda, od kojih su, prema ESPN-u i Gardijanu, iz svog džepa izdvojili "samo" 270.000.000. Za ostatak - 520.000.000 - podigli su zajmove, a zalog je bio klub koji je taj dug i vraćao.

Kako je ranijih nedelja pisano, Glejzeri su u početku želeli 8.000.000.000 funti od prodaje. Ali očekuje se da bi bili zadovljni sa oko 6.000.000.000, u koji bi bilo uključeno i namirivanje neto duga koji je do 30. juna iznosio 514.900.000 funti.


tagovi

Avram GlejzerDžoel GlejzerGlejzerMančester JunajtedPremijer ligaDejvid Bekam

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara