Prvi pogodak Kejna (© AFP)
Prvi pogodak Kejna (© AFP)

Napad Totenhema radi kao sat, a odbrana je zategnuta: Hari Kejn za miran put u Zagreb (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.03.21. | 22:57

Granada je hit Lige Evrope, počela od kvalifikacija, sad je pred četvrtfinalom

Gori Žoze Murinjo od želje da još jednom osvoji Ligu Evrope, uspeo je sa Portom (dok se ovo takmičenje još zvalo UEFA kup), podigao je pehar i kao šef stručnog štaba Mančester junajteda, obećao je predsedniku Danijelu Leviju da će doneti trofej u vitrine Totenhema i prečicom stići do Lige šampiona, a kako je krenuo deluje naoštreno da plan ispuni.

Posle prvog meča osmine finala sa Dinamom stekao je komotnu prednost (2:0), te iako igrom nije oduševio, narednog četvrtka na Maksimir dolazi kao izraziti favorit za plasman u četvrtfinale, jer je ušao u formu i oslanja se na napadački potencijal (15 golova poslednjih pet susreta). U Londonu su večeras viđena dva, oba u režiji Harija Kejna, koga drugog?

Izabrane vesti

Sredinom prvog dela domaćin je izveo napad kroz sredinu, Erik Lamela se na pas Bena Dejvisa stištio ka kaznenom prostoru, maltene niko od Modrih mu nije krenuo u susret, Argentincu se ukazalo sve vreme ovog sveta da se namesti i pogodi – stativu. A lopta se od okvira gola odbila na kopačku najboljeg engleskog strelca koji je iz ovakvih pozicija neumoljiv.

Baš kao što ne prašta individualne greške nalik onoj kakvu je u 70. minutu napravio Kevin Teofil Katerin. Odigrao je iskusni Francuz sve mečeve za Dinamo ove sezone u Ligi Evorpe, na njima su Modri primili tek tri gola na osam utakmica grupne i prve dve eliminacione, a onda je bivši fudbaler Sent Etjena loše reagovao na ubacivanje Serža Orijea, još ga je Kejn malo „promešao“, poslao na travu, loptu iza leđa Dominika Livakovića i osigurao Totenhemu miran put na revanš.

Kejn je stigao do 26 golova za Totenhem u svim takmičenjima ove sezone. Nadmašio je učinak iz prethodna dva takmičarska ciklusa kad se zaustavljao na „koti 24“, a pošto ima da se igra i igra – posebno ako nastavi putovanje u Ligi Evrope – biće u prilici možda i da napadne lični rekord iz sezone 2017/18 kad je brojao do 41.

Dinamo je imao periode dobre igre, posebno iza lopte, poziciono se dobro predstavio, čak uspeo pri rezultatu 1:0 da stvori dobru priliku (Bruno Petković pucao pored gola), ali objektivno malo šta je u ofanzivnom delu pokazao i teško da može da se nada čudu u revanšu. Doduše, Totenhem je ove sezone primio tri gola u Lincu, pet na Gudisonu, tri na Etihadu... Sve pre nego što je Žoze Murinjo podmazao mašinu koja sad izgleda uverljivo na obe strane terena, jer ako napad radi kao švajcarski sat, onda je u odbrana precizna, o čemu svedoči podatak da je na poslednjih pet susreta matirana samo jednom. A znate kako kažu: „Odbrana osvaja pehare“.

Identičnih 2:0 ima i Granada, koja je u Andaluziji očekivano bila bolja od norveškog Moldea. U ovom slučaju tim Dijega Martineza je u rezultatsku prednost pretočio činjenicu da je La Liga u jeku, dok prvenstvo Norveške nije ni počelo i na prilično siguran način stekao prednost.

Osigurali su je veterani. Najpre 38-godišnji Horhe Molina kaznivši veliku grešku kompletne odbrane gostiju u 26. minutu, da bi na pas upravo Moline, još jedna „stara kajla“, Roberto Soldado (35) „uhvatio“ školski volej i potpisao slavlje.

Ono dobija na značaju ako se zna da je Granadi ovo debitantska sezona u evrokupovima. Počela je još od kvalifikacija u Albaniji, u međuvremenu bila bolja od velikana kakvi su PSV i Napoli, a ako odbrani dva gola prednosti u Budimpešti naredne sedmice umarširaće u četvrtfinale.

I, svi će od nje želeti da pobegnu.

LIGA EVROPE, OSMINA FINALA, PRVE UTAKMICE

Totenhem – Dinamo Zagreb 2:0 (1:0)

/Kejn 24, 70/

Granada – Molde 2:0 (1:0)

/Horhe Molina 26, Soldado 76/


tagovi

Liga EvropeRoberto SoldadoHari KejnHorhe Molina

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara