Ensiso daje gol Mančester Sitiju (Reuters)
Ensiso daje gol Mančester Sitiju (Reuters)

Nebeske makazice iz Brazila, Ensisova bomba, Santosova rabona... FIFA nominovala kandidate za Puškašovu nagradu

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.09.23. | 18:39

Među potencijalnim dobitnicima priznanja za gol godine i tri fudbalerke

Možda nije najvažnija, ali je sigurno najatraktivnija. Među svim nagrada koje Svetska fudbalska federacija dodeljuje, nagrada posvećena legendarnom mađarskom fudbaleru Ferencu Puškašu jedna je od onih koje iz godine u godinu izazivaju mnogo pažnje. Pregršt maestralnih pogodaka širom sveta bude postignuto tokom godine, i vraški je teško odlučiti se jedan najlepši.

FIFA je ipak presekla i suzila izbor mogućih dobitnika na 11. Osam muškaraca i tri žene su u konkurenciji za gol godine, ili preciznije za period od 19. decembra 2022. do 20. avgusta 2023. Čini se da izrazitog favorita nema, svaki pogodak priča je za sebe, a najbolji će biti proglašen na svečanosti FIFA, krajem januara ili početkom februara 2024.

Izabrane vesti

Giljerme Madruga (Botafogo)

Spektakularne makazice izveo je mladi vezista na utakmici brazilske druge lige protiv Novoorizontina 23.6.2023. godine. Gol pogledajte OVDE.

Hulijo Ensiso (Brajton)

Brajtonov Paragvajac je u samom finišu sezone u Premijer ligi postigao najlepši gol sezone u Engleskoj, protiv šampiona Mančester Sitija. Njegovom razornom udarcu prethodila je i veoma duga akcija Galebova. Gol pogledajte OVDE.

Nuno Santos (Sporting Lisabon)

Samo odigravanje Rabonom je nešto baš specifično, a gol dat na taj način uvek izaziva uzdahe. Upravo je ovaj udarac proslavio Nuna Santosa. Sportingov vezista matirao je golmana Boaviste u martovskoj utakmici portugalskog prvenstva. Gol pogledajte OVDE.

Sem Ker (Ženska reprezentacija Australije)

Možda i najlepši gol letošnjeg Mundijala za žene delo je superzvezde Čelsija Sem Ker. Samanta je razorila gol Engleske u polufinalu Svetskog prvenstva, ali su Matilde uprkos njenoj majstoriji ostale bez plasmana u finale. Gol pogledajte OVDE.

Linda Kaisedo (Ženska reprezentacija Kolumbije)

Šokirale su Kafetere Nemačku u grupnoj fazi Svetskog prvenstva, a jedna od najtalentovanijih svetskih igračica, 18-godišnja Linda Kaisedo obeležila je meč svojim driblerskim sposobnostima. Gol pogledajte OVDE.

Beatriz "Bija" Zanerato (Ženska reprezentacija Brazila)

Nisu se proslavile Brazilke na Mundijalu, na Martinom opraštaju eliminisane su već u grupnoj fazi. Ipak, imale su retke trenutke sa Sambom u nogama. Jedan takav dogodio se u duelu protiv Paname. Bija Zanerato bila je egzekutor sjajne akcije Kanarinki. Gol pogledajte OVDE.

Preostali kandidati:

Alvaro Bareal (Sinsinati) Gol pogledajte OVDE.

Seong Đin Kang (Reprezentacija Južne Koreje do 20 godina) Gol pogledajte OVDE.

Brajan Lozano (Atlas) Gol pogledajte OVDE.

Ashat Tagibergen (Reprezentacija Kazahstana) Gol pogledajte OVDE.

Ivan Morante (Ibica) Gol pogledajte OVDE.

Prethodni dobitnici:

2009. Kristijano Ronaldo

2010. Hamit Altintop

2011. Nejmar

2012. Miroslav Stoh

2013. Zlatan Ibrahimović

2014. Hames Rodriges

2015. Vendel Lira

2016. Mohd Faiz Subri

2017. Olivije Žiru

2018. Mohamed Salah

2019. Danijel Žori

2020. Heung Min Son

2021. Erik Lamela

2022. Marcin Oleksi


tagovi

Puškaš nagradanajlepši goloviHulio Ensiso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara