(©AFP)
(©AFP)

Nedelja u Seriji A: Dan derbija straha u Italiji! Podrhtavaju Milan i Rim, spremljene “optuženičke klupe”

Vreme čitanja: 8min | ned. 19.03.23. | 13:33

Popodne Derby della Capitale, a uveče – Derby d‘Italia

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Strah je reč koja lebdi u vazduhu u Milanu i Rimu. Više od sna o pobedi, aktere dva derbija, Inter - Juventus i Lacio - Roma, uznemirava noćna mora poraza i to pred pauzu u prvenstvu, što znači dve nedelje “optuženičke klupe”. To se posebno odnosi na Simonea Inzagija i Mauricija Sarija, ali ni Maks Alegri a ni Žozeu Murinju mogu sebi da dozvole luksuz da izgube još jedan meč u ovoj sezoni. U Italiji imaju izreku “bolje dva ranjena nego jedan mrtav” i ovog vikenda je vrlo popularna u trouglu Torino, Milan, Rim. Na stadionu “Grande Torino” ćemo videti ponovo srpsko izdanje Granata jer će Vanja Milinković-Savić, Ivan Ilić i Nemanja Radonjić pokušati da zaustave lidera na tabeli Napoli.

Izabrane vesti

INTER - JUVENTUS (20.45)

Simone Inzagi ne sme da izgubi večeras. Istina, poraz Milana od Udinezea, je donekle smanjio pritisak na Inter u večerašnjem sudaru sa Juveom. Bjankoneri, u zavisnosti, kako se gleda na oduzimanje bodova, imaju različitu vrstu pritiska. Sa 15 bodova osvojenih na terenu oni večeras mogu samo da zarade, dok sa penealizacijom imaju imperativ pobede.

Kuriozitet je da su oba trenera na konferencijama za novinare pred meč istakli da se njihovih timovi nalaze na drugom mestu. Inzagi je izneo stav iza koga mogu da stanu vi kojima je na srcu Serija A: bez obzira kako se završi priča sa penalizacijom mora da bude rešena što pre jer sa ovom neizvesnošću minira kredibilnost prvenstva. U svakom slučaju moraćemo da sačekamo 19. april da bismo imali konačnu odluku ili će se krenuti od početka: Juveu će biti vraćeni bodovi, ali će se otvoriti novi proces čije će se posledice, zbog tehničkih vremena, osetiti tek u sledećem prvenstvu.

Oba tima dolaze osokoljeni uspesima u Evropi, pogotovo Inter koji osim prolaza u četvrt finale Lige šampiona ima solidne šanse, zahvaljujući žrebu, da se nađe i u finalu Lige šampiona, dok će Juve imati teži posao u Ligi Evrope jer će na putu imati, pored Sportinga iz Lisabona, najverovatnije Mančester Junajted u polufinalu.

Inter je u ovoj sezoni na San Siru, kao domaćin, izgubio samo od Rome u šampionatu i Bajerna u Ligi šampiona, dok je Juve izgubio na svim gostovanjima protiv, uslovno rečeno velikih u Seriji A i u Ligi šampiona: Milan, Napoli, Roma, PSŽ, Benfika, Makabi…

Međutim, Nerazuri moraju da budu vrlo oprezni jer imaju veoma loše iskustvo sa prvenstvenim mečevima posle nastupa u Ligi šampiona: na poslednjih šest su čak tri puta izgubili. S druge strane Juve je svaki put izašao kao pobednik posle nastupa u Evropi.

U različitim takmičenjima (Serija A, Superkup, Kup Italije) Inzagi je pet puta predvodio Inter protiv Stare dame i osvario je vrlo dobar skor: tri pobede, remi i poraz (u jesenjem delu šampionata).

Alegri nema pozitivan skor sa Interom od povratka na kormilo Juventusa, ali zahvaljujući prethodno akumuliranim rezultatima i dalje ima pozitivnu statistiku: sedam pobeda, pet remija i pet poraza.

Inter se nalazi u prednosti koja može da ima specifičnu težinu, svoj meč u Ligi šampiona je igrao u utorak dok je Juve gostovao u Frajburgu u četvrtak.

Lautaro Martinez nije samo ubedljivo najefikasniji igrač, postigao je u prvenstvu sam više golova nego Džeko, Lukaku i Korea zajedno, već je u 2023. godini jedini koji postiže golove sa određenom regularnošću. Argentinac je zatresao mrežu sedam puta i samo je Osimen bio efikasniji od njega sa 10 pogodaka. Džeko je poslednji gol u Seriji A dao 4. januara, Lukaku je postigao dva gola s bele tačke, Korea je “desaparecidos”.

Situacija sa golgeterima nije mnogo bolja ni u Juventusu. Dušan Vlahović je poslednji gol u Seriji A je postigao početkom februara. Istini za volju, Dušan je prekinuo golgeterski post protiv Frajburga pogotkom sa penala.

Kuriozitet je da Inter nije nijednom remizirao na San Siru u ovoj sezoni, 11 pobeda i dva poraza (Roma i Empoli) a da Juve posle početna dva remija (Smpdorija i Fjorentina) u prvih pet kola šampionata nije više odirala nerešeno u gostima, šest pobeda i četiri poraza. Indikativno je i da je Juventus pobeđivao uvek bez primljenog gola a da je gubio kada nije uspeo da postigne gol, osim u debaklu protiv Napolija (5-1).

Inter ima probleme u odbrani jer su dva startera povređena, Škrinjar i Bastoni, tako da će Inzagi morati da pošalje na teren trio Darmjan, De Fraj, Ačerbi koji zajedno ima 100 godina, a jedina rezerva je D’Ambrozio rođen 1988. godine. Na sredini terena je dilema da li će igrati Brozović ili Mhitarjan. U prvom slučaju Čalhanoglu se premešta u ulogu polutke dok u drugom Turčin igra u ulozi režisera. U napadu je u prednosti Lukaku nad Džekom. Osim Škrinjara i Bastonija van stroja je i Gosens.

Juventus ima seriju igrača van stroja ili nedovoljno spremnih za večerašnji okršaj. U Milano nisu ni doputovali suspendovani Ken (kartoni) i povređeni Pogba, Milik, Mireti i Aleks Sandro. Di Marija i Kjeza su roviti. Argentinac još uvek ima određene šanse da bude od prvog minuta na terenu dok će Kjeza dobiti šansu u drugom poluvremenu. Praktično, Dušan Vlahović je jedini skroz zdrav napadač Juvea.

INTER 3-5-2: Onana - Darmjan, De Fraj, Ačerbi - Dumfris, Barela, Brozović, Čalhanoglu, Dimarko - Lukaku, Lautaro

JUVENTUS 3-5-1-1: Ščesni - Gati, Bremer, Danilo - De Šiljo, Fađoli, Lokateli, Rabio, Kostić - Sule - Vlahović

LACIO - ROMA (18.00)

U Rimu se očekuje jedan od najružnijih derbija u istoriji, što ne znači nužno da će tako i biti. Ta očekivanja se baziraju na činjenici da ni Lacio ni Roma ne smeju da izgubi večerašnji duel. Atmosfera u Laciju je prilično napeta posle neslavnog ispadanja iz Serije A, dok bi Romine ambicije da se nađe među prva četiri tima Serije A bile ozbiljno dovedene u pitanje. Takođe, stil igre koji primenjuju Sari i Murinjo u ovoj sezoni, kao i međusubni okršaj u jesenjem delu šampiona, idu u tom smeru. Najzvučnije pobede u ovoj sezoni i Lacio i Roma su ostvarili igrajući modifikovani “katanačo” sa brzim tranzicijama.

Lacio i Roma su u ovoj sezoni u Seriji A značajno poboljšali brojeve u defanzivnoj fazi igre, ali su prilično podbacili u ofanzivnoj, što je još jedna indikacija kakav bi derbi mogao da bude.

Lacio neće moći da računa na Vesina (kartoni), Imobile će biti najverovatnije na klupi, ali samo pro forma, da pruži motivacionu podršku svojim drugovima. Hisaj nije fit sto posto i u poslednjem momentu bi mogao da uskoči u igru Lacari. Takođe, Sari razmišlja da prebaci Marušića na poziciju levog beka čak i ako Hisaj bude na raspolaganju. Sari veruje da je Adam najbolje rešenje da zaustavi Dibalu, tim pre što je protiv Milana bio besprekoran u markaciji Leaa.

Roma ne može da računa samo na Karsdorpa, pošto je Matić, prema poslednjim informacijama prevazišao stomačne probleme i trebalo bi da bude na terenu od prvog minuta. Postoji i varijanta da ga Murinjo sačuva za drugo poluvreme i da pošalje Vajnalduma na teren. Iznenađenje u formaciji Rome bi mogao da bude Beloti umesto Ejbrahama koji nikako da uđe u formu.

U redovima Nebeskoplavih se očekuje najviše od Sergeja Milinkovića-Savića. Srpski as će nositi večeras kapitensku traku i biće to, verovatno, njegov poslednji rimski derbi pošto je sve jače uverenje da će sledećeg leta napustiti Večni grad posle osam godina. Pre Mundijala Sergej je imao fantastičan skor: sedam asistencija i tri gola, polse Mundijala jedan gol i jedna asistencija. Opravdanja za Sergeja mogu da se pronađu u zdravstvenim problemima koji su ga mučili par nedelja i zato se muči da se vrati u fizičku formu koja je od fundamentalnog značaja za njegove predstave.

Veliki problem za Sarija bi mogao da bude Provedel. Golman Lacija ima visoku temperaturu, želi da igra, ali Sari i njegov staf moraju da dobro odvagaju da li da ga pošalju na teren ili ne.

Paulo Dibala je Romin kec iz rukava. Argentinac nije odigrao na visokom nivou poslednje mečeve, ali se svi slažu da će biti jedini igrač na travnjaku Olimpika koji pripada kategoriji fudbalskih virtuoza, onih koji sami, jednim potezom, jednom magijom mogu da reše meč. Takođe, Dibala je najbolji strelac i asistmen Rome sa devet golova i šest asistencija na 19 utakmica. Praktično, kad igra, Dibala postigne ili jedan gol ili servira jednu asistenciju po meču. Podsetimo, Murinjo neće biti na klupi Rome zbog suspenzije.

Lacio je izašao kao pobednik iz jesenjeg derbija a da bi pronašli sezonu u kojoj je osvario dupli trijumf moramo da se vratimo u 2011/2012 godinu. Istovremeno, Nebeskopavi nisu izgubili nijedan derbi u poslednjih šest godina kada su igrali kao domaćini, tri pobede i dva poraza.

LACIO 4-3-3: Provedel - Marušić, Kazale, Romanjoli, Hisaj - Milinković, Kataldi, Luis Alberto - Pedro, F. Anderson, Luis Alberto - Pedro, F. Anderson, Zakanji

ROMA 3-4-2-1: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Zalevski, Kristante, Matić, Spinacola - Dibala, Pelegrini - Ejbraham

TORINO - NAPOLI (15.00)

Torino je poslednji put pobedio Napoli pre osam godina (1-0), od tada 11 pobeda Azura i četiri remija. Tim Ivana Jurića je u poslednjih sedam mečeva na svom stadionu izgubio samo jednom, od Specije, zabeleživši četiri pobede i dva remija. Uz to, na poslednja dva meča je ostvario dve pobede ne primivši nijedan gol što je dodatno galvanizovalo atmosferu na Filadelfiji i podiglo optimizam pred okršaj sa liderom na tabeli.

Na drugoj strani, Napoli se u ovoj sezoni samo dva puta vratio kući bez sva tri boda (Fjorentina 0-0, i Inter 1-0). Štaviše, Napoli je posle poraza od Intera na početku 2023. godine zaključao svoja vrata, i nije primio više nijedan gol na gostovanjima uz gol razliku 11-0.

Granate će i danas igrati u “srpskom izdanju” pošto će sva trojica srpskih fudbalera, kao i protiv Lećea, biti u startnoj postavi. Nemanja Radonjić će imati još jednu šansu da iskoristi izostanak Mirančuka i Karamoa da se nametne Juriću i pokaže da može da bude igrač od poverenja i kontinuiteta. Na sredini terena ćemo videti, verovatno, prvi put tandem budućnosti Torina Riči - Ilić, mada bi Lineti u poslednjem momentu mogao da uzme mesto mladom Italijanu. Vanja Milinković-Savić će biti pred velikim izazovom: sačuvati mrežu prvi put u Seriji A na tri uzastopne partije protiv najefikasnijeg napada u Seriji A i Ligi šampiona.

Lučano Spaleti ima uobičajene slatke muke oko sastava tima jer mu nedostaje samo Raspadori. Po dobrom starom običaju imamo tri baraža u odbrani, veznom redu i napadu: Olivera ili Mario Rui, Zjelinski ili Elmas i Lozano ili Politano.

TORINO 3-4-2-1: Milinković - Graviljon, Šurs, Bonđorno - Singo, Riči, Ilić, Rodrigez - Vlašić, Radonjić - Sanabrija

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Kim, Olivera - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Lozano, Osimen, Kvarachelija

---------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

SERIJA A – 27. KOLO

Petak

Sasuolo - Specija 1:0 (0:0)

/Berardi 71p/

Atalanta - Empoli 2:1 (0:1)

/De Ron 58, Hejlund 86 - Ebuehi 44/

Subota

Monca - Kremoneze 1:1 (0:0)

/Karlos Agusto 69 - Ćofani 61/

Salernitana - Bolonja 2:2 (1:1)

/Pirola 7, Dija 64 - Ferguson 11, Likojanis 73/

Udineze - Milan 3:1 (2:1)

/Pereira 9, Beto 45+6, Ehizibue 70 - Ibrahimović 45+4/

Nedelja

12.30 (3.10) Sampdorija (3.05) Verona (2.65)

15.00 (1.65) Fjorentina (3.70) Leče (6.75)

15.00 (4.90) Torino (3.40) Napoli (1.80)

18.00 (2.80) Lacio (2.95) Roma (3.05)

20.45 (2.10) Inter (3.40) Juventus (3.90)



tagovi

Serija AInterJuventusRomaLacioNapoliTorinoŽoze MurinjoMauricio SariSimone InzagiMasimilijano AlegriLučano SpaletiIvan JurićNemanja RadonjićIvan IlićVanja Milinković SavićSergej Milinković SavićNemanja MatićFilip KostićDušan Tadić

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara