Paulo Dibala (©Reuters)
Paulo Dibala (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Juve bez Vlahovića, a Milan bez Leaa na ispitu zrelosti; De Rosi u Firenci lovi Bolonju

Vreme čitanja: 6min | ned. 10.03.24. | 11:49

Nastavlja se velika borba u Italiji

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima) 

Juventus bez Dušana Vlahovića i Milan bez Rafe Leaa imaju zadatak da pobede Atalantu odnosno Empoli i nastave trku za drugo mesto na tabeli, istina u relaksiranom stanju budući da je Inter pobedio Bolonju i blokirao neugodnog protivnika Bjankonera i Rosonera. Roma ima veliku priliku da učvsti petu poziciju i da se približi Bolonji na samo bod otvarajući borbu prsa u prsa za četvrto mesto. 

Izabrane vesti

FJORENTINA - ROMA 

Prštaće na Frankiju večeras. Fjorentina bi zahvaljujući remiju Napolija i porazu Bolonje mogla da se vrati u trku za mesto u Ligi šampiona ako ovoji sva tri boda. Roma bi u slučaju pobede prišla na samo bod razlike Bolonji na četrvrtom mestu i izbacila bi iz trke direktnog konkurenta (Fjorentinu)

Oba tima dolaze na današnji okršaj osokoljena pobedama u evropskim kup takmičenjima i rafalnom napadačom paljbom budući da su i jedni i drugi postigli po četiri gola protiv Makabija i Brajtona. 

20.45: (2.65) Fjorentina (3.35) Roma (2.85)

Italijano razmišlja da proba ponovo sa formacijom 4-1-4-1, dok će De Rosi, najverovatnije, odmoriti samo bekove. Dibala će biti na terenu od prvog minuta pošto prednost od četiri gola omogućava De Rosiju da odmori Argentinca protiv Engleza. Inače, argentinski dragulj je postigao čak osam golova od kada je De Rosi preuzeo rimski klub. 

Roma je samo jednom odnela sva tri boda na prethodna četiri dvoboja sa Fjorentinom. Toskanci su dva puta izašli kao pobednici a jednom je meč okončan remijem. Obe pobede Ljubičastih su se verifikovale na Frankiju i da bi pronašli tri vezana trijumfa u Firenci moramo da se vratimo u period između 1978. i 1980. godine. Takođe, igrači Vinčenca Italijana su zadržali sva tri boda u Firenci na poslednjih osam mečeva u toskanskoj prestonici, plus jedan remi i poraz (od Intera). 

Indikativno je da je Roma u mečevima sa timovima koji zauzimaju prvih osam pozicija u šampionatu osvojila samo pet bodova (jedna pobeda, dva remija i šest poraza). Niko nema tako loš skor među vodećim timovima.  

Danijele De Rosi je popravio sve parametre osim pomenutog. Jedini poraz od njegovog dolaska na klupu Rome je urpavo protiv Intera pored šest pobeda. Od kada je šef stručnog štaba Đalorosih samo su Inter i Bolonja osvojili više bodova od Rome. 

Romelu Lukaku će danas postati drugi igrač u istoriji Belgije koji je odigrao 400 mečeva u pet najjačih šampionata sveta. 

Pažnja na Belotija i nepisani zakon o učinku napadača protiv bivših klubova. Galo je u januaru prešao iz Rome u Fjorentinu i u svojoj karijeri je postigao šest golova Romi noseći dres Torina i Palerma. 

Domaćin će biti oslabljen izostankom Beltrana (kartoni) dok su an spisku povređenih Kristensen i Kuame. Roma je doputovala u Firencu bez Smolinga, Kristijansena i Renata Sančeza

FJORENTINA 4-1-4-1: Teračano - Kajode, Milenković, Kvarta, Biragi - Artur - Niko Gonzales, Bonaventura, Barak, Sotil - Beloti 

ROMA 4-3-3: Svilar - Karsdorp, Mančini, Endika, Anhelinjo - Kristante, Paredes, Pelegrini - Dibala, Lukaku, El Šaravi 

JUVENTUS - ATALANTA

Juventus je primoran da igra jedan od ključnih mečeva u ovoj sezoni bez Dušana Vlahovića. Srpski centarfor je protiv Napolija dobio peti žuti karton u sezoni i večeras će gledati utakmicu sa tribina. Na Arkadijušu Miliku i Federiku Kjezi leži odgovornost da se izostanak Vlahovića ne oseti previše. 

Osim Vlahovića, Alegri ne može da računa na još jedan stub svog tima, Adrijena Rabio. Francuz je i dalje na listi povređenih igrača, baš kao i novo pojačanje Alkaraz dok su već duže vreme van stroja Ken i De Šiljo. Na drugoj strani Atalanti će nedostajati samo Holm (kartoni) 

Juve - Atalanta je meč za X. Ne samo zato što bi poraz za oba tima značio ulaz u krizu i gubitak stečenih pozicija već i zato što su dva tima remizirala čak devet puta na poslednjih 14 susreta. 

18.00: (2.30) Juventus (3.35) Atalanta (3.40)

Atalanta je posle serije od osam utakmica bez poraza, pretrpela dva neuspeha, protiv Intera i Bolonje. Na drugoj strani Stara dama je ostvarila samo jednu pobedu na prethodnih šest utakmica u Seriji A, plus dva remija i čak tri poraza. Novi problem Juventusa je što prima redovno golove već mesec i po dana. Od meča sa Lećeom, 21. januara, Ščesni je svaki put kapitulirao barem jednom. 

Juventusa je samo jednom u poslednje četiri godina uspeo da pobedi Atalantu uz dva poraza i sedam remija. Jedina pobeda je došla prošle godine u Bergamu, golovi Ilinga Juniora i Dušana Vlahovića. U Torinu Juve ne zna za pobedu nad Deom već pet godina, jedan poraz i četiri remija. 

-------------------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------------

Đanluka Skamaka je postigao gol protiv Sportinga u Lisabonu u Ligi Evrope i ostavio je dobar utisak tako da bi trebalo da bude potvrđen u špicu napada mada nije isključeno da Gasperini na kraju uvrsti među startere De Ketelara. Generalno, trener Boginje, za razliku od kolege Alegrija, ima bogat izbor za napad, budući da će na klupi imati Lukamna, Turea i De Ketelara ili Skamaku, malo li je. 

Filip Kostić je izgubio status startera i večeras bi, posle Napolija, mogao ponovo da završi na klupi. Srpski reprezentativac ima određene šanse da počne susret, ali je Iling Junior u prednosti. 

JUVENTUS 3-5-2: Ščesni - Gati, Bremer, Danilo - Kambijazo, Mekeni, Lokateli, Mireti, Iling (Kostić) - Milik, Kjeza

ATALANTA 3-4-2-1: Karneseki - Skalvini, Đimšiti, Kolašinac - Zapakosta, Pašalić, Ederson, Ruđeri - Mirančuk, Kopmejners - Skamaka

MILAN - EMPOLI 

Milan nema smao zadatak da pobedi ovog popodneva Empoli već i da sačuva svoju mežu. Primljenih 48 golova u Seriji A i kup takmičenjima u ovoj sezoni su alarmantni  imajući u vidu da je Pioli uspehe Milana u prethodne dve sezone, skudeto i polufinale Lige šampiona,  bazirao na čvrstoj i gotovo neprobojnoj odbrani. 

Šef stručnog štaba Rosonera ima na raspolaganju sve defanzivce, osim suspendovanog Florencija (kartoni) i ovog popodneva bi trebalo da vidimo od prvog minuta Tomorija sa Tčauom

Veliki problem za Milan je odsustvo Leaa. Portugalac preskače meč zbog kartona i to u momentu kada je ušao u vrhunsku formu: trese mreže, deli asistencije, dribla, zabavlja publiku i samog sebe. Milan je bez Leaa igrao četiri meča u ovoj sezoni. Skoj je polovičan: dve pobede i dva poraza. 

15.00: (1.45) Milan (4.40) Empoli (7.25)

Sa Leaom na terenu Luka Jović bi sigurno počeo meč protiv Empolija, ali odsustvo Portugalca drži otvorenim pitanje prvog špica u startnoj postavi. U svakom slučaju Pioli će tek na kraju odlučiti između Luke i francuskog veterana Olivijea Žirua

Empoli nema šta da izgubi protiv Milana i kao što je rekao trener Toskanaca Davide Nikola oni dolaze da napreduju i da testiraju svoje domete bez ikakvog imperativa. 

Milan je izgubio samo jedan meče sa Empolijem u poslednjih 14 okršaja i to pre sedam godina na San Siru (1-2). Sa novim trenerom Davideom Nikolom Empoli se vratio kući pevajući sa poslednja dva gostovanja. Nikola je u prvih sedam mečeva na klupi Empolija osvojio 12 bodova, gotovo jednak broj bodova kao Andreacoli i Zaneti u prethodnih 20 (ukupno 13). 

Klupa Rosonera je najefikasnija u pet najjačih šampionata na Starom kontinentu. Jović, Okafor i ostali su dali 13 golova u Seriji A. Kuriozitet je da Jović ima najbolji odnos broja minuta provedenih na terenu i postignutih golova. Srpskom asu treba 112 minuta za jedan gol, Okaforu 122 a Žiruu 179, slede Leao sa 286 minuta i Pulišić sa 293. 

Pažnja na  bivšeg igrača Milana Nijanga. U prva četiri nastupa za toskanski klub dao je tri gola i upisao jednu asistenciju. 

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Tčau, Tomori, Ernandez - Benaser, Rejnders - Pulišić, Loftus-Čik, Okafor - Jović (Žiru) 

EMPOLI 4-3-2-1: Kaprile - Ismajli, Valukijevič, Luperto, Pecela - Đazi, Marin, Maleh - Kambijagi, Zurkovski - Nijang 

SERIJA A – 28. KOLO

Petak

Napoli - Torino 1:1 (0:0)

/Kvarachelija 61 - Sanabrija 64/

Subota

Kaljari - Salernitana 4:2 (2:0)

/Lapadula 12, Gaetano 40, Šomurodov 51, 76 - Kastanos 56, Mađore 58/

Sasuolo - Frozinone 1:0 (0:0)

/Torstvet 58/

Bolonja - Inter 0:1 (0:1)

/Bisek 37/

Đenova – Monca 2:2 (0:2)

/Gudmundson 52, Vitinja 68 – Pesina 8, Mota 18,

Nedelja

12.30: (2.45) Leče (3.15) Verona (3.30)

15.00: (1.45) Milan (4.40) Empoli (7.25)

18.00: (2.30) Juventus (3.35) Atalanta (3.40)

20.45: (2.65) Fjorentina (3.35) Roma (2.85)

Ponedeljak

20.45: (1.95) Lacio (3.50) Udineze (4.40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija A

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara