Jirgen Klinsman (©Reuters)
Jirgen Klinsman (©Reuters)

Nekada je davao golove kao na traci, a sada ređa otkaze: I političari teraju Klinsmana iz Južne Koreje

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.02.24. | 10:56

Nemac se pod pritiskom vratio u SAD, ranije nego što je najavio

Trenerska karijera Jirgena Klinsmana odlično je počela, osvajanjem trećeg mesta sa Nemačkom na Mundijalu 2006, međutim, od tada je na nizbrdici. Iako mu je tada ponuđen novi ugovor, nekadašnji golgeter je odlučio da ode kao junak i odbio nastavak saradnje obrazloženjem da je iscrpljen dvogodišnjim pritiskom i da želi da se posveti porodici. Pauza u radu trajala je dve godine, kada je prihvatio poziv Bajern Minhena. U svom nekadašnjem klubu nije izdržao celu sezonu, smenjen je pet kola pre kraja, ostavivši ekipu na trećem mestu Bundeslige, dok je u Ligi šampiona Barselona bila uspešnija u četvrtfinalu.

Nakon nove dvogodišnje pauze Klinsman je 2011. preuzeo reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država, koju je vodio na dva Svetska prvenstva, zatim je kratko radio u Herti, a pre godinu dana je preuzeo Južnu Koreju. I, nigde nije uspeo da ponovi ni približan uspeh onom koji je ostvario na početku trenerske karijere.

Izabrane vesti

Zvanično je još selektor azijske reprezentacije, međutim, posle neuspeha na kontinentalnom kupu - gde je Južna Koreja bila među glavnim favoritima za trofej, a nakon što se provukla kroz grupnu fazu ispala je u polufinalu od Jordana (0:2) - pitanje je sata kada će Klinsmanov otkaz postati javan. Posebno jer na tu odluku utiču i pojedini političari.

"Zbog kontinuiranih razočaranja tokom Azijskog kupa, Klinsman je kritikovan za odsustvo taktike. Bilo je mnogo zabrinutosti još po njegovom imenovanju za selektora reprezentacije, a ovaj turnir je pokazao da su brige bile opravdane. Kritike na njegov račun se ne odnose samo na rezultate, već i na sumnju u njegove sposobnosti kao selektora i na njegov nemaran odnos prema poslu", napisao je na društvenim mrežama Seong Dong Kveon, član vladajuće stranke Pokret moći naroda i član južnokoejskog parlamenta.

Gradonačelnik Daegua, Jon Pjo Hong bio je još konkretniji i pozvao predsednika Fudbalskog saveza Južne Koreje da smeni Klinsmana, ponudivši svoje advokatske usluge ukoliko dođe do sudskog procesa zbog obeštećenja.

"Mong Gju Čung bi trebalo da preuzme odgovornost za potencijalne sankcije zbog raskida ugovora sa Klinsmanom i saopšti mu da je dobio otkaz. Imam iskustvo dobijenih parnica protiv otpuštenih trenera koji su zahtevali svoje plate nakon otkaza", poručio je Hong, koji je svojevremeno rukovodio Gjongnamom među čijim trenerima su bili i dvojica Srba, Ilija Petković i Branko Babić.

Nezadvoljni navijači sačekali su Klinsmana i ekipu još na aerodromu po povratku iz Katara, a Nemac je uprkos najavama da će se vratiti u Sjedinjene Američke Države nakon što bude obavljena analiza minulog turnira, još u subotu napustio Južnu Koreju. Prethodno je izjavio da nije zabrinut za svoj status.

"Ne planiram ništa osim analize turnira kada se sa svojim timom vratim u Koreju", rekao je Klinsman, čija plata iznosi nešto preko 2.000.000 dolara godišnje, novinarima nakon poraza od Jordana.

Zanimljivo je da nemački strateg eliminaciju u polufinalu ne vidi kao neuspeh.

"Mislim da je bilo mnogo toga dobrog u igri Južne Koreje. Ovaj tim još treba da raste do Svetskog prvenstva u SAD, Meksiku i Kanadi. Ima još nekoliko godina pred sobom, uz veoma teške kvalifikacije, tako da nas čeka mnogo posla", zaključio je Klinsman.

S obzirom na to da je već otputovao u Sjedinjene Američke Države i pre nego što je sa čelnicima južnokorejskog saveza analizirao igre svog tima, verovatno je Klinsman i sam svestan da neće on biti taj koji će obavljati predstojeći posao u kvalifikacijama za Mundijal.

U igračkim danima je Jirgen Klinsman umeo da daje golove kao na traci, a sada kao trener ređa otkaze tim tempom.


tagovi

Jirgen Klinsmanreprezentacija Južne Koreje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara