Nestala čarolija: Srbija se vratila starim boljkama, Mađari dobili pobedu na poklon

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.10.20. | 22:35

Presudio ceo splet grešaka u 20. minutu

Sve ono što je bilo blistavo u četvrtak veče, nestalo je kao neka čarolija iz bajke kojoj je iscurelo vreme na kraju vikenda. Sjajna Srbija iz Osla se, a čega smo se pribojavali, vratila protiv Mađarske na ranija "podešavanja" i ponovo odigrala skromnu utakmicu sa morem grešaka, koje su je odvele do poraza. Počastili su Orlovi goste i golom, pa posle 3. kola Lige nacija drže poslednje mesto u grupi, bez pobede - 0:1 (0:1).

Utakmica u sredu u Istanbulu biće, u dobroj meri, direktna borba za opstanak između Turske i Srbije. Onaj koji izgubi vrlo verovatno će se srušili u niži rang, u C klasu evropskog fudbala.

Izabrane vesti

Jasno je da su srpski igrači bili fizički i još više emotivno istrošeni od meča sa Norveškom, koji je imao neuporedivo veći značaj od ovog sa Mađarima. I selektor Ljubiša Tumbaković je otvoreno pre utakmice rekao da je fokus na 12. novembar i finale baraža sa Škotskom, te zbog ovog kiksa niko neće zaplakati. Ali, igrali su i Mađari baraž meč u gostima u četvrtak, pobedili u Bugarskoj, pa im to nije smetalo da ostvare treći trijumf u gostima u nizu. Nisu bili bolji tim, pogotovo ih je Srbija nadigrala u drugom poluvremenu, ali jesu dovoljno čvrsti, kompaktni, sposobni da sačuvaju prednost stečenu u prvom delu igre. Pa i da stvore još jednu veliku šansu u drugom.

Istina, nije bilo ni mrve sreće za Orlove da iz nekoliko dobrih prilika u drugom delu postignu gol, da uzmu makar bod. Najbolju je propustio Dušan Vlahović u 76. minutu, kada je pogodio stativu. Bilo ih je još, imali su ih Nemanja Radonjić i Mijat Gaćinović, ali su njihovi udarci završili preko prečke.

gallery

Ako deo ekipe koji je igrao u Oslu ima opravdanje da se istrošio u okršaju sa Norvežanima, više se očekivalo od momaka koji nisu igrali ili su se kratko zadržali na terenu Ulevala. Adem Ljajić, Luka Jović, Mijat Gaćinović, Filip Mladenović, mada se popravio u drugom poluvremenu, Luka Milivojević, pa i Strahinja Pavlović, nisu oduševili. Uostalom, dvojica od njih su zamenjeni već na poluvremenu. Očekivalo se od njih da zagrizu najviše što mogu, da možda i iznesu utakmicu na plećima i istaknu kandidaturu za mesto u timu za utakmice koje slede.

Videlo se od početka da će to biti teška utakmica i za igranje i za gledanje. Oba tima bez prevelike energije u nogama, emotivno istrošena od baraža u četvrtak, lopta ih nije slušala, nije bilo eksplozivnosti u igri, u trčanju. Logičan sled okolnosti u takvim situacijama je da golova da bude jedino ako se dese neke ozbiljne greške.

A, to se, nažalost, dogodilo u 20. minutu i bio je ceo niz kikseva u srpskom timu. Najpre je Nemanja Gudelj mlako ušao u duel na loptu na mađarskoj polovini, da bi koji sekund kasnije Mijat Gaćinović u želji da vrati fudbal golmanu poslao u padu nedovoljno snažan pas, uvalio je u nevolju i Stefana Mitrovića i Predraga Rajkovića koje je Norbert Kenjiveš nadigrao i pogodio praznu mrežu. Momak rođen u Bačkoj Topoli, koji je igrao pre desetak godina za TSC, tada niželigaški klub, matirao je Srbiju na Marakani - 0:1.

Posle toga se Tumbakovićev tim prenuo, počeo malo jače, malo bolje da igra, stvorio je i jako dobru šansu za Dušana Tadića, koji je slabašno tukao sa šesnaesterca, iako između njega i golmana Petera Gulačija nije bilo nikog.

Ali, sav pokušaj pritiska rivala, organizacije igre na protivničkoj polovini nije mogao da prođe, jer lopta nikako nije slušala. Ne zna se broja pogrešnih pasova, koji su završili van terena ili u nogama mađarskih fudbalera.

Bolje je bilo u nastavku. Igralo se na polovini rivala, bilo je više želje, više žara na terenu, pa i više šansi. Prilike su imali Radonjić, pa Gaćinović, a najveću Dušan Vlahović, kada je posle centaršuta pogodio stativu. Može se reći da taj deo meča Orlovi nisu ni odigrali toliko loše, utisak je bio da pogodak visi u vazduhu, ali ga do kraja, ipak, nije bilo.

"Fenjer" za Srbiju posle tri kola Lige nacija. Peče pomalo, iako nas sve mnogo više zanima 12. novembar...

SRBIJA - MAĐARSKA 0:1

/Keneš 20/

Stadion: Rajko Mitić (bez prisustva gledalaca)

Sudija: Sandro Šerer (Švajcarska)

Srbija (3-4-2-1): Rajković – Milenković, S. Mitrović, Pavlović – Gaćinović (Vlahović od 66.), Gudelj, Milivojević (Lukić od 46.), Mladenović – Tadić, Ljajić (Radonjić od 46.) – Jović.

Mađarska (3-5-2): Gulači – Botka, Lang, Salaj – Beše (Orban od 56.), Gazdag (Šafer od 77.), Nađ, Kalmar, Hanga (Holender od 46.) – Nikolić (Nego od 77.), Koniveš.

TREĆA GRUPA:

Srbija – Mađarska 0:1 (0:1)

/Konjiveš 20/

Rusija – Turska 1:1 (1:0)

/Mirančuk 28 – Karaman 62/



tagovi

fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara