Slavlje posle pobede u Staroj Pazovi (©MN Press)
Slavlje posle pobede u Staroj Pazovi (©MN Press)

Neustrašivih 2.000 protiv milion Nemica: Najtalentovanije smo u Evropi, vreme je da ženski fudbal izađe iz senke

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.04.22. | 08:17

"Nama je čast da igramo za ovu državu, da ginemo za ovaj grb", kaže Nevena Damjanović za Mozzart Sport

Najveća pobeda u istoriji ženskog fudbala u Srbiji. I najlepši poklon za 29. rođendan Nevene Damjanović, jedne od iskusnijih igračica u državnom timu i možda i naglasnije zagovornice za većim ulaganjima ne samo u ženski fudbal i srpski sport.

Izabrane vesti

"Hvala devojkama, najlepši poklon su mi dale, najlepši dan mi poklonile", sa osmehom na licu govori Damjanovićeva za Mozzart Sport, sada sa učvršćenim optimizmom koji ju je uvek i krasio.

Naime, još kada smo je prvi put intervjuisali aprila 2021. godine ubeđivala nas je da ova reprezentacija ima kvalitet za velika dela, iako joj mnogi nisu verovali imajući u vidu da Srpkinje nikada nisu igrale neko veliko takmičenje. Posle pobede od 3:2 nad Nemačkom, najvećom evropskom silom u fudbalu, Svetsko prvenstvo je nikad bliže. Srbija ima dva boda više od Portugalije pred okršaj sa direktnim rivalom na domaćem terenu i gostovanje kod Izraela u poslednjem kolu kvalifikacija. Ako zadrži drugo mesto izboriće baraž za Mundijal.

"Najveća pobeda u istoriji našeg fudbala, 100 odsto! Nadam se i prekretnica, da se na žene stavi malo veći akcenat, jer to zaslužuje i ova generacija, a i sve one koje dolaze, jer znam koliko su talentovane", kaže Nevena Damjanović.

Možda zvuči kao fraza, ali - nije. I pe godinu dana Damjanovićeva nam je rekla da njoj, tada kapitenu lisabonskog Sportinga, intervjui nisu potrebni, ali da ih daje kako bi ohrabrila još više devojčica da se odvaže i krenu da treniraju fudbal.

"Tačno, i ništa se tu nije promenilo. Meni naslovne strane nisu potrebne, ja sam svoju karijeru napravila. Ali ako mogu da motivišem bar jednu devojčicu da krene istim putem, da shvati da kad sam mogla i ja, iako sam krenula iz baš malog mesta, da može i ona - onda je sve vredelo".

A da ne bude zabune, pobeda nad Nemačkom - nestvaran podvig. Samo jedan detalj: u Srbiji ima nešto više od 2.000 licenciranih fudbalerki, od tog broja, neke su i prestale da igraju. U Nemačkoj ima 10.000 - klubova! Više od milion (!) licenciranih fudbalerki. Kako onda, pitamo Nevenu Damjanović?

"Jako prosto - mi smo najtalentovanije u Evropi! Samo što je ženski fudbal i ženski sport generalno dugo bio u senci. Uz malo veća ulaganja sigurna sam da bismo mogle da pariramo najjačim ekipama na svetu što smo danas i uradile".

Moramo na dodamo - na dominantan način.

"Iza svakog uspeha postoji neka priča, a ova naša... Mi smo stalno kuburile sa nekim povredama, sa koronom... Pa ja sam prošlu utakmicu protiv Turske igrala dva dana nakon što sam dobila negativan test na Kovid-19. Ali kada izađemo da igramo za reprezentaciju - mi poginemo. Nama je čast da igramo za ovu državu i uvek će tako da bude".

Uvek je verovatno tako i bilo, samo što nismo dovoljno pažnje obraćali. A svakako nismo ni imali ovakvu generaciju. Danas protiv Nemica, dvostrukih svetskih i čak osam puta evropskih šampionki, nije to bila samo želja. Bio je to i kvalitet. I sada je samo pitanje da li su Srpkinje probile tu mentalnu barijeru i sebi pokazale da mogu da se takmiče protiv najboljih?

"Ja se nadam. Jer pobediti Nemice i to ne samo pobediti ih, već nadigrati, a mislim da smo to uradile na svakoj poziciji, to nije mala stvar".

Doduše, nije još gotovo, mada baraž ne bi smeo da izmakne Srpkinjama. U sledećem kolu Portugalija kod kuće, pa za kraj Izrael na strani.

"Uh, mogu samo da kažem da ćemo biti dvostruko motivisanije, ne samo za te dve septembarke utakmice, nego i da se pripremamo svih ovih meseci, da radimo na sebi, da budemo najboja verzija sebe".

A možda i da se predstave širem auditorijumu na nekom od dva najveća srpska stadiona, jer jasno je da je ova generacija prerasla sportski centar FSS u Staroj Pazovi?

"Igrala sam mnogo utakmica pred skoro punim tribinama, sada je i u Pazovi bilo nešto više ljudi i moram da kažem da se oseća ta energija i da nam mnogo znači. Nama sve znači. Nama znači i podrška medija, nama znači svaki navijač na tribinama, svaka podrška. Nama treba da osetimo da smo svi ovde zajedno zbog tog cilja, jer ta podrška nas tera da pomeramo granice", završava Damjanovićeva.

Po Evropi nije više neuobičajeno da fudbalerke posmatra i po nekoliko desetina hiljada ljudi. Možda je vreme da se i FSS opkladi u Damjanovićevu i drugarice. Ovakvu generaciju svakako nismo imali.



tagovi

Nevena DamjanovićŽenska fudbalska reprezentacija SrbijeFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara