(©MN Press)
(©MN Press)

Neverovatni splet okolnosti: Naše tek treće EP u 40 godina

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.11.23. | 16:00

Od izbacivanja sa šampionata, preko Đenove i drona do slavlja u Leskovcu

Čekalo se 24 godine. I dočekalo se da naša fudbalska reprezentacija stigne na Evropsko prvenstvo. Da se na njega vrati „proterana“ šesticom od Holandije (1:6) ili da prvi put dođe na njega pod imenom Srbija.

Uvek ima nezadovoljnih, koji „ne priznaju“ ovaj plasman na šampionat kontinenta kao nešto veliko. No, što bi rekao Svetislav Pešić, mnogo se mi „puvamo“ za naciju kojoj će ovo biti tek treći nastup na Evropskom prvenstvu u fudbalu u poslednjih 40 godina!

Izabrane vesti

Neverovatan je splet okolnosti koji nije dozvoljavao Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori, te naposletku Srbiji da stigne do EP. Velika Juga je svoj poslednji „tango“ imala 1984. godine. Igrao se tada šampionat u Francuskoj, na završnom turniru je bilo samo osam ekipa. Plavi su ga završili fijaskom: izgubili su sve tri utakmice u grupi – od Belgije 2:0, od Danske 5:0 i od Francuske 3:2.

Četiri godine kasnije, kada se igrao šampionat u Nemačkoj, Jugoslavija nije uspela da se kvalifikuje, ostala je da gleda u leđa Engleskoj.

Došle su potom kvalifikacije za EP u Švedskoj 1992. godine. I Jugoslavija ih je prošla ubedljivo, autoritativno. I nije na šampionatu zaigrala. Počeo je rat, država se raspala, a pod pritiskom političara UEFA je diskvalifikovala Plave, koji su već bili doputovali na poprište prvenstva. Umesto Juge otišla je Danska i – osvojila titulu.

Zbog sankcija, „skraćena“ Jugoslavija nije ni igrala kvalifikacije za šampionat 1996. u Engleskoj. A, na sledeće prvenstvo, koje se igralo u Belgiji i Holandiji je došla. Bio je to jedan potpuno šizofreni nastup, koji kao da je nagovestio kakav će mrak da zavlada u taboru našeg državnog tima kada je ovo takmičenje u pitanju. U prvoj utakmici Plavi su gubili 3:0 od Slovenije i sa igračem manje (isključen Mihajlović) stigli do 3:3. Usledila je pobeda nad Norveškom (1:0) garnirana najbrže dobijenim crvenim kartonom u istoriji EP, čiji je „autor“ Kežman – dobio ga je za 90 sekundi. Potom je došao meč sa Španijom, završen porazom od 4:3, uz dva primljena gola u 94. i 95. minutu. Usledilo je četvrtfinale sa Holandijom i epski debakl – 1:6.

U kvalifikacijama za 2004. smo ostali iza Italije i Velsa, jer nas je sapleo – Azerbejdžan. Četiri godine kasnije nije nas bilo na šampionatu pošto su Portugalija i Poljska bile bolje. U trci za EP 2012. godine desila se čuvena Đenova i prekid meča sa Italijom, pa i pored toga šanse za baraž su ispuštene u mečevima sa – Estonijom i Slovenijom.

Ciklus posle toga obeležio je albanski dron iznad stadiona u Humskoj i prekid utakmice, kazna posle koje nije bilo prostora za popravni. Dok je u kvalifikacijama za EP 2020. Ukrajina razmontirala ekipu Mladena Krstajića (5:0), a u baražu posle Lige nacija Škotska zaledila Marakanu i otišla na prvenstvo.

I eto, nakon 23 godine „prokletstvo“ je skinuto. U jednoj maltene balkanskoj grupi, Srbija je pronašla put do Nemačke.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara