Dejan Kuluševski (Foto: ©Reuters)
Dejan Kuluševski (Foto: ©Reuters)

Nije baš došao samo da "pegla" knjige Juventusu

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.04.22. | 19:40

Dejan Kuluševski iz nedelje u nedelju demantuje navijače Totenhema da je Fabio Paratići njegovim dovođenjem isključivo činio uslugu svom bivšem klubu

Uvertira nije bila obećavajuća. Niko u Totenhemu nije bio zadovoljan prelaznim rokom. Antonio Konte se žalio kako nije normalno da ekipa ostane bez četvorice igrača usred sezone, navijači krivili Fabija Paratićija da čini uslugu svom bivšem klubu. Imalo je to u neku ruku smisla, jer londonski klub je na više strana izvisio za željena pojačanja, pa je poslednjeg dana prelaznog roka pokupio Juventusov škart. Kao da su time u zapadnom Londonu pokušali da zamažu oči navijačima i zamaskiraju naizgled slab prelazni rok.

Rodrigo Bentankur i Dejan Kuluševski nisu imali ozbiljniju ulogu u Torinu i Juventus je nameravao da ih se reši. Posebno švedskog fudbalera na kojeg gotovo da nisu računali. Paratići im je, ipak, pritrčao u zagrljaj, zbog čega ga su ga pristalice optužile da "pegla" knjige klubu u kojem je više od decenije obavljao ulogu sportskog direktora.

Izabrane vesti

Utisak je da su se ogrešili o obojicu. O Dejana Kuluševskog posebno. Velika borba vodila se za švedskog fudbalera pre nešto više od dve godine kada je kao pozajmljen igrač Atalante podigao Čizmu na noge partijama u Parmi. Antonio Konte silno ga je želeo još tada u Interu, ali je u tom trenutku finansijski stabilniji Juventus odneo pobedu i za 35.000.000 evra kaparisao jednog od talentovanijih fudbalera Serije A.

Međutim, taj epitet Kuluševski nije uspeo da opravda u Torinu. Kod Andree Pirla uživao je poverenje i u većem delu sezone bio starter, ali se njegov status promenio letos dolaskom Maksa Alegrija. Popularni Maks znatno mu je redukovao minutažu i pride mu prečesto menjao poziciju, pa se tako dešavalo da na pojedinim utakmicama 21-godišnjak završi u srcu veznog retka. Samopouzdanje sa kojim je stigao na Alijanc arenu potpuno je nestalo.

"Bilo je teško. Morate da budete jaki kada stvari ne idu onako kako mislite da bi trebalo da idu. Postoje stvari koje ne možete da kontrolišete. Frustrirajuće je kada nešto volite i to ne možete da iskažete. Znao sam da mi je potrebna promena", istakao je Kuluševski sredinom marta u intervjuu za Gardijan.

Zbog toga je zimus krenuo put Londona, ka čoveku čija je neostvarena želja bio. Ipak, sumnjičavo se i tada gledalo na njegov transfer u Totenhem iz razloga što je delovalo da za njega nema mesta u Konteovoj formaciji sa dvojicom ving-bekova. Italijan je međutim, za razliku od Tomasa Tuhela i slučaja Romelu Lukaku, prilagodio svom pojačanju, malo istumbao sastav i Kuluševskog zajedno sa Heung-min Sonom stavio iza Harija Kejna, što se ispostavilo kao potpuni pogodak.

"Trener i stručni štab su ti koji mi posebno pomažu, puštaju me da grešim i budem ja, puštaju me da igram bez pritiska. Kada su vam misli dobre, onda igrate dobar fudbal. Teško je mnogo toga reći o mojoj najboljoj poziciji, jer fudbal se razvija, a ja sam čovek koji ne može da miruje. Trener mi je zaista pomogao i zaista nalazim svoj prostor. Sviđa mi se gre igram i na svakoj utakmici sam imao priliku da postignem gol."

Dva je čak i postigao, po jedan protiv Lidsa i Mančester Sitija, u svojoj verovatno najboljoj utakmici od dolaska na Ostrvo, kada je uz pogodak upisao i asistenciju za pobedu nad šampionom Engleske. Bila je to njegova prva, od ukupno pet koliko ih je zabeležio u dva meseca. Poslednju je upisao u sinoćnjem rafalu nad Njukaslom, što je bio njegov deseti prvenstveni nastup za novi klub. U prvih deset premijerligaških utakmica jedino su Li Šarp i Arjen Roben do svoje 21 godine imali više asistencija u istoriji Premijer lige. Pride, niko ih od Dejanovih saigrača nije ostvario više otkako je Šveđanin stigao u Totenhem. Za 758 minuta na terenu učestvovao je u sedam golova londonskog tima - u proseku na 108 minuta - odnosno blizu 30 odsto premijerligaških pogodaka Sparsa postignutih po njegovom dolasku.

"Pričao o igraču kojeg poznajem vrlo dobro, jer je igrao u Italiji. Počeo je u Atalanti, onda ga je Atalanta poslala na pozajmicu u Parmu, pa je standardno igrao u Seriji A. I igrao je na fantastičan način. Dok sam bio trener Intera, tražio sam da mi dovedu njega, ali je Juventus bio brži. Možda su dali više novca i doveli ga. Pričamo o igraču koji ima 21 godinu. I on nastavlja da igra na ovaj način, jer je jak fizički, dosta trči, dobar je tehnički. Za Totenhem je ovo odlično pojačanje i trenutno i za budućnost", govorio je Konte u Kuluševskom posle pobede nad Njukaslom.

Totenhem ga je zimus platio Juventusu 10.000.000 evra samo da bi ga na raspolaganju imao do juna 2023. godine. Otkup će ga koštati još 35.000.000 evra, i biće obavezan u slučaju da se londonski tim plasira u Ligu šampiona ove ili naredne sezone. Isprva se mnogima učinilo kao bačen novac, ali više nije. Klima među navijačima Sparsa se menja. Baš kao što su se promenile i Totenhemove šanse da izbori četvrto mesto od dolaska Kuluševskog.


tagovi

Dejan Kuluševski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara