Nije mogao da preživi 52 primljena gola: Borusija smenila Marka Rozea, menja ga balkanski doktor skautinga

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.05.22. | 12:56

Očekivanja su bila velika, ali iskusni stručnjak nije unapredio igru Milionera

Došao je kako bi unapredio igru Borusije iz Dortmunda, možda i pripretio velikom rivalu Bajernu iz Minhena. Međutim, ništa od toga Marko Roze nije uradio na Vestfalenu. Borusija iz Dortmunda je sezonu završila na drugom mestu, rano je ispala iz Liga Evrope, ali jednostavno nije bila konkurentna u borbi sa Bajernom.

Dovoljno da čelnici kluba uruče otkaz nekadašnjem strategu Red Bul Salcburga, preko koga je Crvena zvezda prvi put ušla u Ligu šampiona. Istina, Borusija iz Dortmunda je izdala zvanično saopštenje da je došlo do sporazumnog raskida saradnje posle velike analize sezone, kojoj su pored sada već bivšeg trenera prisustvovali Jaokim Vacke, Mihael Cork, Sebastijan Kel i Matijas Zamer.

Izabrane vesti

Krenulo je porazom od najvećeg rivala u borbi za trofej Superkupa, nastavilo se izgubljenim bodovima u Frajburgu i Menhengladbahu, zatim neprijatnim i teškim neuspesima u Ligi šampiona protiv Ajaksa (0:4 i 1:3) i lisabonskog Sportinga (1:3), i taman kad je posle pauze očekivalo da stvari krenu nabolje - smanjen je bio zaostatak u odnosu na Bajern - došla je sramna eliminacija iz DFB kupa od drugoligaša Sankt Paulija - 1:2.

Pomislili su navijači Borusije iz Dortmunda da ne može gore, ali krhka odbrana Marka Rozea nastavila je da krčmi ugled. Primila je pet golova od Bajer Leverkuzena, potom je doživela debakl u sudaru sa Glazgov Rendžersom u baražu za osminu finala Lige Evrope protiv Rendžersa (2:4, 2:2).

Navijači Borusije iz Dortmunda su već tada počeli da uzvikuju slogane protiv Rozea. I znalo se da neće preživeti, posebno posle 52 primljena gola u Bundesligi.

Gotovo je izvesno da će Marka Rozea na klupi Borusije iz Dortmunda zameniti Edin Terzić. On je prošle sezone imao funkciju vršioca dužnosti posle smena Lusija Favra. Međutim, uprava Borusije sada je spremna da mu da šansu u kontinuitetu.

Iako Edin Terzić (1982. godište) nije rođen u ovom regionu, već u nemačkom Mendenu, on vodi poreklo sa Balkana, pošto mu je majka iz Osijeka, a otac iz BiH.

Glava mi je nemačka, srce balkansko, a jezik nešto između. A po nacionalnosti sam – čovek“, rekao je Terzić jednom prilikom za hrvatske medije.

Kao igrač nije napravio značajnu karijeru, pošto je igrao tek za niželigaša Vatenšajd. Posle toga posvetio se trenerskom poslu i u međuvremenu diplomirao sportske nauke na Univerzitetu u Bohumu. Trenersku karijeru počeo je kao pomoćnik u U19 selekciji Borusije Dortmund, potom je radio kao pomoćni trener i u drugom timu "milionera, i U17 kategoriji, a samostalno je vodio kadetsku U16 ekipu. Ima prilično zanimljivo iskustvo pošto je radio sa nekoliko poznatih imena.

Najveće je naravno Jirgen Klop, za kojeg je Terzić u Borusiji radio skauting, koji je njegova uža specijalnost. Za sadašnjeg trenera Liverpula gledao je po 500 utakmica godišnje i stvorio zavidnu bazu podataka o igračima, ali sam ističe da skauting nije posao jednog čovjeka već tima ljudi.

"Nikad samo jedan skaut ne gleda nekog igrača, nego pet različitih skauta na pet različitih utakmica; deset očiju i pet glava bolje vidi", govorio je Terzić.

U Evropi praktično da i nema ozbiljnijeg igrača čije karakteristike, vrline, mane i ponašanje Terzić ne poznaje, a upravo zbog toga Slaven Bilić doveo ga je svojevremeno u stručni štab reprezentacije Hrvatske i za njega je tokom Evropskog prvenstva 2012. radio analize.

 


tagovi

Marko Roze

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara