Erling Haland (Reuters)
Erling Haland (Reuters)

Nije Norveška, već Erling Haland! Švedska pala i u Oslu, prvo mesto cementirano do septembra (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.06.22. | 20:05

Halandu 21 nastup dovoljan za 20 golova za Norvešku, crta se septembarski meč odluke između skandinavske selekcije i Srbije za plasman u A ligu nacija

Jalovo je Norveška delovala pre tri dana protiv Slovenije (0:0), ali je remi bez golova nije sprečio da večeras savlada švedske komšije i iskristališe se kao prvi favorit da u sledeće izdanje Lige Nacija uđe kao član elitnog A društva. Jesu Šveđani na momente umeli ozbiljno da pritisnu zadnju liniju suseda, ali pobeda domaćina na Uleval stadionu u Oslu ni u jednom momentu nije dovedena u pitanje - 3:2. Međutim, teško da bi Lavovi držali čelo grupe 4 sa tri pobede i remijem bez prve zvezde tima i jednog od najboljih špiceva evropskog i svetskog fudbala.

Nije Norveška, nego Erlig Haland. Tako bar ispada ako se pozabavimo činjenicom da je novi fudbaler Mančester Sitija u ovogodišnjem izdanju Lige nacija postigao pet od šest golova svog tima, a ovaj poslednji namestio. Dakle, Norvežani nisu zatresli mrežu, a da Haland nije dao doprinos. Njegov gol je presudio Srbiji u Beogradu, zatim je u dva navrata tresao mrežu u Švedskoj, pa posle mirovanja protiv Slovenaca, ponovio učinak protiv Vikinga.

Izabrane vesti

Zato će Norvežani do septembra kada su na programu poslednja dva kola Lige Nacija biti lideri grupe. Ako Srbija večeras opravda epitet favorita protiv Slovenije, na neki način se crta da će upravo Orlovi u direktnom duelu sa Norvežanima u poslednjem kolu odlučivati selidbi u A ligu nacija.

Načeo je Haland ekipu Janea Andersona već posle deset minuta igre - oduvao je Hjalmara Ekdala telom, a udarac glavom bio je nezaustavljiv za Robina Olsena. Bio mu je to 19 gol na 21 nastupu za reprezentaciju. Umeo je Haland otvoreno da priča u Dortmundu kako mu je cilj da gde god da igra ima više golova u odnosu na broj utakmica. U Borusiji mu je malo nedostajalo (89 mečeva, 86 golova), a golom iz penala u 54. minutu došao je vrlo blizu ispunjenja ambicije da broj golova nadmaši količinu mečeva.

U završnici prvog dela igre gosti su pritiskali gol Norveške, ali konstantno im je nedostajalo konkretnosti, završnih pasova, ali i kvalitetnijih dodavanja pre onih koja otvaraju gol šanse. Malo nakon isteka sat vremena igre, kombinacija Kuluševski - Forzberg prepolovila je zaostatak isključivo zahvaljujući individualnom kvalitetu ofanzivaca Lajpciga i Totenhema.

Nije primljeni gol pokolebao izabranike Stalea Solbakena, koji su desetominutnu monotoniju na terenu nakon trećeg gola prekinuli pogotkom kojim je meč praktično zatvoren. Haland ovoga puta nije bio strelac, ali je maestralno sa gol-aut linije zavrnuo loptu za Aleksandera Serlota koji se skokom na drugoj stativi i trzajem glavom iskupio za neke pređašnje promašaje.

Šveđani su do kraja ublažili poraz iskoristivši sudar golmana Nilanda i štopera Ostigarda. Loptu je u praznu mrežu ćušnuo rezervista Đokereš, ali bilo je prekasno - tekao je peti, poslednji minut nadoknade. Šveđani su nakon uvodnog trijufma protiv Slovenije vezali tri poraza, te deluje da će se upravo sa Slovencima boriti za treće mesto i pokušaj da se izbegne ispadanje u niži, C rang Lige nacija.


LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 4. KOLO

Grupa 1, utorak

18.00: (6,25) Jermenija (3,90) Škotska (1,57)

20.45: (1,85) Ukrajina (3,45) Republika Irska (4,50)

Grupa 2, ponedeljak

20.45: (2,65) Island (3,10) Izrael (2,80)

Grupa 3, utorak

20.45: (2,05) Bosna i Hercegovina (3,30) Finska (3,80)

20.45: (1,95) Rumunija (3,35) Crna Gora (4,20)

Grupa 4, nedelja

Norveška - Švedska 3:2 (1:0)

/Haland 10, 54, Serlot 77 - Forzberg 62, Đokereš 90+5/

20.45: (4,20) Slovenija (3,45) Srbija (1,90)


***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacijaErling HalandNorveškareprezentacija Norveškefudbalska reprezentacija ŠvedskeEmil Forsberg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara