Enfild Roud (Reuters)
Enfild Roud (Reuters)

Nisu im dovoljno moderni: Enfild Roud i Old Traford bez domaćinstva EURO 2028

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.04.23. | 17:13

Kultni stadioni nisu više ponos britanskog fudbala

Moderna vremena diktiraju nova pravila i zanemaruju istorijski aspekt određenih objekata. Tako je i sa fudbalskim stadionima. Ogroman broj zaljubljenika u ovu igru s velikim razočaranjem dočekao je informaciju da kultni stadioni Liverpula i Mančester Junajteda, Enfild Roud i Old Traford, nisu deo zvanične ponude koju su Velika Britanije i Irska danas poslale UEFA.

Fudbalska asocijacija Engleske obrazložila je da legendarni stadioni dva najtrofejnija engleska kluba ne ispunjavaju UEFA standarde za organizaciju najprestižnijeg reprezentativnog takmičenja na kontinentu. Čelno telo tamošnjeg fudbala navodi da iz istog razloga ovi objekti već godinama nisu konkurisali za domaćinstvo finala Lige šampiona i Lige Evrope.

Izabrane vesti

Naime, propisi UEFA ukazuju da dimenzije terena moraju biti minimalno 105x68, dok su one na Enfildu 101x68. U teoriji, Liverpul bi mogao da reši taj problem kada bude proširivao gornje delove tribina, što je i najavio za naredne godine, ali bi to uključivalo obimna prilagođavanja u donjem nivou tribina. Ipak, iz redova Crvenih najavljuju da radovi na budućem proširenju neće uticati na donji nivo, pa je time propala i poslednja šansa da se na legendarnom stadionu igraju mečevi Evropskog prvenstva 2028.

Ni situacija sa Old Trafordom ne izgleda jednostavno. Dom Mančester Junajteda zahteva mnogo naizgled sitnih ali zapravo delikatnih radova koji bi osvežili izgled čuvenog zdanja. Neizvesnost oko vremenskog okvira u kojima bi radovi bili izvedeni doprinela je FA da krene linijom manjeg otpora, i iz istog grada izabere Etihad kao značajno moderniji.

Nakon ove odluke oglasili su se iz Mančester Junajteda:

“Tokom naknadnih razgovora sa FA postalo je jasno da nismo u mogućnosti da obezbedimo neophodne garancije oko završetka preuređenja stadiona Old Traford do početka EURO 2028. Kao rezultat toga, zajednički smo se dogovorili da se povučemo sa liste potencijalnih domaćina”.

U slučaju da kandidatura Velike Britanije i Irske bude uspešna EURO 2028 igrao bi se na sledećim stadionima:

Vembli (London)

Totenhem Hotspur stadion (London)

Etihad (Mančester)

Sent Džejms Park (Njukasl)

Everton Bramli Mur stadion (Liverpul) *izgradnja još nije završena

Vila Park (Birmingem)

Hempden Park (Glazgov)

Aviva stadion (Dablin)

Milenijum stadion (Kardif)

Kejsment Park (Belfast)

Danas je završen rok za podnošenje zvaničnih kandidatura za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. a ostrvskoj kandidaturi jedini protivkandidat biće Turska, koja je bila drugoplasirana na izboru za domaćina kontinentalnog takmičenja 2024. iza Nemačke.

Da sve oštriji UEFA propisi ne prepoznaju ono najsvetije u fubdalu pokazao je i ovaj primer. Na Enfildu i Old Trafordu igrani su Svetsko prvenstvo 1966. i Evropsko prvenstvo 1996. Međutim, 21. vek je još jednom pokazao svu svoju neumoljivost prema svetilištima najpopularnije sportske igre na svetu. 

Tužno ali činjenično: na “svemirskim brodovima” će se možda i igrati ali na dva vekovna fudbalska utvrđenja ne.


tagovi

Enfild RoudOld Traford

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara