Barselona (©Reuters)
Barselona (©Reuters)

Niti će Barselona u Segundu, niti će joj biti oduzet neki trofej

Vreme čitanja: 6min | ned. 19.02.23. | 08:35

"Barsagejt 2" okupira pažnju španske javnosti, ali zakon je takav da Katalonci nisu u ozbiljnoj opasnosti

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Madrida)

Skandal nazvan „Sudijski Barsagejt“, s obzirom da je samo ime Barsagejt već iskorišćeno, još je jedan u nizu problema koji u poslednje vreme prati Katalonce. Od Hose Luis Nunjezovih mita za inspektore Poreske uprave, preko slučaja Nejmar, finansijskih istraga koje su predsednici naručivali o svojim prethodnicima, zatim špijunaže iz prvog Barsagejta, do Pikeovih poslova sa Saudijskom Arabijom.

Izabrane vesti

Španski mediji su ove sedmice objavili istragu španske Poreske uprave u pogledu nekih 1.400.000 evra koje je klub u periodu 2016-2018. platio nekadašnjem potpredsedniku Sudijske komisije, Hoseu Mariji Enrikezu Negreiri. Cifra se u međuvremenu popela na 7.000.000, a razdoblje proteglo unazad čak do 2001. godine. Tako se potvrđuje da su bila umešana čak četiri predsednika: Đoan Gaspar, Đoan Laporta, Sandro Rosel i Đosep Marija Bartomeu.

Inicijalno, sumnja se pojavila zbog nepotpunih poreskih prijava u spomenutom periodu, i inspektori su pronašli kao nepravilnost godišnje isplate od oko pola miliona evra Negreirinom preduzeću Dasnil 95. Interesantno je da je firma, pored vlasnika i njegovog sina, kao direktora, imala samo jednog jedinog klijenta: Barselonu.

Predstavnici uprave kluba već su dali izjave pred poreskim vlastima i tužilaštvom, i u prvom trenutku objavili da su navedene isplate pravljene u zamenu za savetodavne usluge, odnosno, pravljenje profila sudija, opisa njihovih reakcija i ponašanja na terenu, da bi tako igrači znali šta smeju, a šta ne smeju da rade. Govorilo se o dokumentaciji i video snimcima, dok je Negreira izjavio da je davao usmene izveštaje. Materijalni dokazi se, prema izvorima iz Barse, nalaze „negde u nekoj fioci“.

Takođe, iz kluba se brane činjenicom da slične izveštaje naručuju svi. Međutim, legalna praksa se ne obavlja na ovaj način. Klubovi obično angažuju penzionisane sudije i direktno ih zapošljavaju da bi im davali savete. Aktivne ne. A pogotovo ne člana uprave Sudijske komisije.

Ipak, kao i u slučaju npr. Pikeovog posredovanja sa Saudijskom Arabijom, verovatno će se sve svesti na pitanje sportske etike, nauštrb nezakonitosti. Jer, veoma je teško dokazati da su isplate pravljene da bi se uticalo na arbitre.

Nekadašnji sudija, sada komentator u Largeru, Ituralde Gonzales, koji je u jednom delu tog perioda bio aktivan, stao je u odbranu vlastitog kolektiva, navodeći da Enrikez Negreira praktično nije imao kontakta sa sudijama, da nije učestvovao na sastancima i da je odabir sudija za mečeve bila isključiva nadležnost predsednika Komisije. Dodao je da su mnogo više kontakta imali sa njegovim sinom, Havijerom, koji je bio zadužen za koučing i psihološko savetovanje.

Laporta je prvo zapretio sudom zbog klevete i pozvao se na teorije zavere upravo sada, kada im ruže cvetaju na sportskom planu. Nakon toga, ipak je zatražena interna revizija. Problem je u tome što se izjave bivših potpredsednika ne podudaraju i što prebacuju jedni drugima vruć krompir. Đoan Gaspar je naveo da ništa ne zna, Bartomeu je, naprotiv, izjavio da isplate potiču iz vremena Gaspara, a da su posebno uvećane u Laportinom prvom mandatu. Sam Bartomeu ih je okončao, i to upravo u trenutku kada je Negreira prestao biti potpredsednik Sudijske komisije.

Novi dokazi i dokumenti koji su isplivali, pokazuju da je u tom trenutku Negreira poslao pismo u kojem zahteva da mu se za ostatak 2018. godine isplati novac koji mu se duguje, tačnije 267.000 evra, ili da će u protivnom raskinuti odnos „poverljivosti i vernosti“. Šest meseci kasnije, nakon što je Barselona, tada pod upravom Bartomeua, ovo odbila, poslao je službeni dopis, preko advokata, u kojem se navodi da će „ako nema dogovora, izaći na videlo sve nepravilnosti“.

Kamp Nou (©Reuters)Kamp Nou (©Reuters)

I koje su moguće posledice, pitaju se svi trenutno, dok slušamo priče o Mančester Sitiju i Juventusu, mogućnostima gubljenja titula i ligaške pozicije. U Španiji, na sportskom planu – nikakve.

Kako stari, tako i novi zakon o sportu, predviđaju da „veoma teški prekršaji“, kao što je ovaj, zastarevaju za tri godine. Dakle, niti ćemo videti Barsu u drugoj ligi, niti će joj biti oduzet ijedan trofej. Mogla bi, eventualno, intervenisati još samo UEFA, uz mogućnost da se jedno vreme klub izbaci iz međunarodnih takmičenja, ali to ne deluje verovatno.

Ostaje krivični postupak. Tužilaštvo istražuje krivično delo koje se u Španiji naziva „korupcija među privatnim licima“. Konkretno, mogu biti optuženi sam Negreira, umešani predsednik ili predsednici kluba, i sama Barselona kao pravno lice. Tužilaštvo trenutno istražuje šta je konkretno plaćeno. Traži dokumente i video snimke. Ako ih pronađe, opet ćemo sa nezakonitog preći u sferu neetičkog ponašanja. Ako se oni, međutim, ne pojave, postavlja se pitanje pozamašnih fiktivnih isplata i, u najmanju ruku, rasipanje novca članova kluba.

---------------

Sve utakmice Primere možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

Mnogi smatraju da su ovo crni dani za španski fudbal, i da mora da se sprovede detaljna istraga da bi se opralo lice sudija, i ukazalo na pojedince, a ne na kolektiv. U tom smislu, po prvi put su se La Liga i Španski fudbalski savez složili da će nastupiti na strani optužnice u slučaju sudskog postupka.

Ipak, većina odgovornih pere ruke sa izjavama tipa: „Ja tad nisam bio tu“. Na primer, predsednik saveza, Luis Rubijales, i sadašnji predsednik Sudijske komisije, Luis Medina Kantaleho (u to vreme aktivni sudija). I ponovo podsećamo, sve je ovo izašlo u javnost zbog samoinicijativne istrage Poreske uprave. Niko iz sveta fudbala nije prijavio bilo kakvu nepravilnost.

Navijači Barselone (©Reuters)Navijači Barselone (©Reuters)

A dok istina ne izađe na videlo, svi se bave analizom utakmica odigranih u poslednjih 20 godina. Tako neki prave računice da su u periodu 2016-2018. Barsi dosuđena 33 jedanaesterca, samo 3 protiv njih, i da u 59 utakmica nijedan njen igrač nije izbačen sa terena. Plaćajući Negreiru, osvojila je dva od tri prvenstva, bez njegove pomoći, jedno od četiri.

Ide se toliko daleko unazad, da je predsednik tzv. Super Deportiva, posumnjao kako je Barselona pobedila njegovu ekipu, i tako osvojila prvenstvo 1993/94. u čuvenoj utakmici kada je Miroslav Đukić promašio penal, zahvaljujući sudijskim uslugama. Jer, prema vestima koje su procurele juče, Negreira je navodno ucenjivao još jednog, nedavno preminulog člana uprave Barselone, koji se na toj funkciji nalazio još 90-tih, u vreme Nunjeza, pa bi se navodne usluge sudija mogle protegnuti i to razdoblje.

U međuvremenu, Ćavi Ernandes je bio izričit, slično kao i Gvardiola u pogledu Mančester sitija: „Ne bih nikako želeo da pobeđujem na prevaru. Ako vidim tako nešto, odlazim“. A sudije, koje su od uvođenja VAR-a na tapetu brojnih polemika, teško da će uspeti da se odmore od pritiska.

PIŠE: Ognjenka MARIĆ

PRIMERA – 22. KOLO

Petak

Đirona - Almerija 6:2 (4:0)

/Kasteljanos 8, Cigankov 34, Rikelme 36, Ernandez 43, Martin 77, Stuani 79 - Ramazani 66, Ture 81/

Subota

Sosijedad - Selta 1:1 (1:0)

/Ojarzabal 5 - Le Norman 90+3ag/

Betis - Valjadolid 2:1 (2:1)

/Huanmi 2, Kanales 45+4pen - Larin 30/

Majorka - Viljareal 4:2 (2:1)

/Kadevere 20, Rodrigez 45, 56, Murići 63 - Morales 43. Čukvueze 50/

Osasuna - Real Madrid 0:2 (0:0)

/Valverde 78, Asensio 90+2/

Nedelja

14.00: (2,85) Elče (3,00) Espanjol (2,70)

16.15: (2,55) Rajo Valjekano (3,05) Sevilja (3,00)

18.30: (2,10) Atletiko Madrid (3,25) Bilbao (4,10)

21.00: (1,17) Barselona (7,50) Kadiz (15,0)

Ponedeljak

21.00: (2,75) Hetafe (2,85) Valensija (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Đoan LaportaĐosep Marija BartomeuPrimeraBarselonaSandro Rosel

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara