Slavlje Estupinjana posle gola Čelsiju (Reuters)
Slavlje Estupinjana posle gola Čelsiju (Reuters)

Njukasl igrao fudbal za Ligu šampiona i sladio se Čelsijevom sramotom u Brajtonu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.10.22. | 18:04

Edi Hau od Svraka napravio tim koji bi mogao da konkuriše za evropsku elitu, Plavci primili tri komada za 45 minuta, Totenhem gubio 2:0 od Bornmuta, ali uspeo da preokerne i pobedi

Vrhunsko fudbalsko popodne na Ostrvu obeležila su tri duela 14. kola Premijer lige. Čelsi je otišao iz Brajtona posramljen (4:1), Totenhem pobegao uspeo da pobegne sa giljotine i na kraju pobedi Bornmut (2:3), ali možda još jači otisak od mučenja londonskih moćnika, ostavio fudbal koji igra Njukasl. Fudbal "prste da poližeš, fudbal za Ligu šampiona. Dok je rastavljala Aston Vilu na proste činioce (4:0), sladila se ekipa Edija Haua činjenicom da je Čelsi neshvatljivo ponižen na jugu Engleske. Njukasl je konkurenciji poslao jasnu poruku o svojim ambicijama - samo zahvaljujući golu Rodriga Bentankura za za trijumf Totenhema u drugom minutu nadoknade nije preuzeo je treće mesto. Međutim četvrta pozicija je njegovom vlasništvu i to je jasan pokazatelj da će napasti plasman u evropsku elitu znatno ranije nego što se očekivalo.

Bljesnula je Aston Vila momentalno po odlasku Stivena Džerarda, ali protiv razgorošađenih Kaluma Vilsona i Migela Almirona nije mogla. Postala je peta recka Svraka u poslednjih šest utakmica. Pod budnim oko selektora Engleske Gereta Sutgejta koji je posmatrao duel na Sent Džejmsis parku, Vison je odlučio da odigra partiju vrednu poziva da sa Gordim Albionom krene na Svtesko prvenstvo u Katar. Od četiri gola Njukasla postigao je prva dva, a naredna dva namestio.

Izabrane vesti

Nakon golova u 45+6. i 56. minutu, Vilson je primorao Robina Olsena na intervenciju posle koje je Žoelinton poviso na 3:0, a onda je asistencijom za ove sezone nezaustavljivog Almirona postao deo najlepšeg poteza na utakmici. Paragvajac je sa oko 25 metara poslao neodbranjivu kiflu u gol Vile. Bio je to treći put u poslednjih pet okršaja da je Njukasl postigao najmanje četiri pogotka.

Već je ove sezone Njukasl pokazao da može da se nosi sa članovima velike šestorke u direktnim duelima, a praksa mu postaje i da u serijama pobeđuje nižu ili srednju klasu engleskog fudbala. Trijumfi Njukasla u serijama više ne iznenađuju, ali pitanje je šta se dogodilo sa Čelsijem?

Delovalo je da je Grejam Poter preobratio Čelsi otkako je sredinom septembra preuzeo kormilo od Tomasa Tuhela. Plavci nisu imali poraz u prvih devet utakmica, retko su primali golove, okrenuli su nezavidnu situaciju u Ligi šampiona u svoju korist i obezbedili nokaut fazu sa prve pozicije u grupi. A onda je Poter sa svojim pulenima došao na noge Brajtonu, klubu koji je prethodne tri sezone vrlo uspešno vodio.

Neverovatno je koliko se za jedno poluvreme na Ejmeks stadionu raspala odbrana koja je za prvih 810 minuta otkako je Poter preuzeo kormilo primila tek četiri pogotka. Koliko je opasno Brajton delovao u prvoj polovini utakmice, Plavci su mogli još ozbiljnije da nagrabuse... Tijago Silva je posle samo tri minuta čistio loptu pred gol linijom, Moises Kaisedo zatresao spoljni deo mreže posle pola sata igre, u finišu poluvremena ponovo pretio strelac vodećeg gola Leandro Trosar.

Roberto De Zerbi koji je nasledio Potera, je tek u šestoj utakmici na klupi Brajtona došao do prvog trijumfa, ali imao je paklen raspored sa Liverpulom, Mančester Sitijem i Totenhemom. A mora se priznati da je ovako slađe. Uništila je ekipa italijanskog stručnjaka Plavce počev od gola sjajnog Trosara već u 5. minutu, a onda je primorala na dva auto-gola... Prvo Rubena Loftus-Čika u 14., zatim i Treva Čalobe u 42. minutu.

Zamirisalo je na povratak gostiju kada je samo tri minut po izlasku iz svlačionice Kai Haverc glavom unovčio teledirigovani centaršut Konora Galahera, ali je Brajton zbio redove i sjajno odgovorio na Čelsijeve nalete i 73 posto poseda lopte u drugom delu. Uspeo je čak i da začini trijumf novim pogotkom u režiji Paskala Grosa u drugom minutu sudijske nadoknade.

Za kraj, ne samo da je Totenhem pobegao Bornmutu sa giljotine, već je i slavio na jugu Engleske. Trešnjice su golovima Kifera Mura u 22. i 49. minutu su bacile Totenhem u konopce, ali propustile su priliku da ga nokautiraju. Ekipa Antonija Kontea je uspela da se uzdigne i dođe do velikog preokreta, ponajviše zahvaljujući kornerima kojih je izvela čak 19.

Posle gola Rajana Sesenjona kojim je u 57. minutu prepolovljen zaostatak, prvo je Ben Dejvis pretvorio centaršut Ivana Perišića u gol, a onda se i Bentankur sjajno snašao u drugom minutu sudijske nadoknade i pomogao sparsima da prekinu mini seriju od dva poraza.


PREMIJER LIGA – 14. KOLO

Subota

Lester - Mančester Siti 0:1 (0:0)

/De Brujne 49/

Bornmut - Totenhem 2:3 (1:0) /Mur 22, 49 - Sesenjon 57, Dejvis 73, Bentankur 90+2/

Brentford - Vulverhempton 1:1 (0.0)

/Mi 50 - Neveš 52/

Brajton - Čelsi 4:1 (3:0)

/Trosar 5, Loftus-Čik 14, Čaloba 4, Gros 90+2 - Haverc 48/

Kristal Palas - Sautempton 1:0 (1:0)

/Eduar 38/

Njukasl - Aston Vila 4:0 (1:0)

/Vilson 45+6, 56, Žoelinton 59, Almiron 67/

18.30: (2,35) Fulam (3,40) Everton (3,25)

20.45: (1,30) Liverpul (6,25) Lids (10,0)

Nedelja

15.00: (1,20) Arsenal (6,75) Notingem Forest (14,0)

17.15: (1,70) Mančester Junajted (3,70) Vest Hem (5,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BrajtonČelsiGrem PoterNjukaslAston Vila

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara