©FK Crvena zvezda
©FK Crvena zvezda

Nova moda u Omladinskoj ligi: 21 stranac u juniorskim ekipama, od Kanade, preko Afrike, do Kine

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.12.23. | 10:27

U mladim timovima naših najboljih klubova sve veći broj igrača iz stranih zemalja, čak i sa drugih kontinenata

Fudbalske fabrike jedini su značajan izvor prihoda za većinu klubova u Srbiji, te je sasvim logično i razumljivo što je u većini superligaških sredina fokus na nadolazećim snagama. Ogledalo klupskih škola u velikoj meri predstavlja omladinska selekcija, a osvrt na najbolje što juniorski fudbal nudi donosi sliku kakva je pre samo nekoliko godina bila praktično nezamisliva.

Naime, u aktuelnoj takmičarskoj godini u Omladinskoj ligi Srbije fudbalski put gradi čak 21 stranac. Raspoređeni u devet od 16 klubova, talenti sa tri kontinenta traže fudbalsku sreću u našem najkvalitetnijem juniorskom takmičenju. Igrači iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Nigerije, Senegala, Italije, Rusije i Kine, članovi su ekipa koje se bore za omladinski tron u Srbiji i deo pojave koja je postala aktuelna tek prethodnih meseci.

Izabrane vesti

Činjenica je da, na primer, u Crvenoj zvezdi, nije bila retkost da sporadično šansu u omladinskom timu dobiju talenti iz Afrike poput Ibrahima Tanka ili Ričarda Odade, međutim dvocifren broj stranih igrača u ovom uzrastu postao je trend tek u prethodnih nešto više od godinu dana.

Nagoveštaj nove mode između ostalog je je predstavljala lista strelaca u Omladinskoj ligi Srbije kada je epitet najefikasnijeg poneo Šedrak Čarls. Nigerijac koji je privukao pažnju u dresu juniora IMT-a, upravo igrama u Omladinskoj ligi je privukao pažnju Crvene zvezde koja ga je letos angažovala, ali i prosledila na pozajmicu u redove Traktorista.

I ove sezone klub kraj Hale sportova jedan je od onih koji se uzda u snage afričkih talenata te u svojim redovima ima dvojicu Nigerijaca i jednog Senegalca. Isti broj stranaca brani i boje Grafičara u juniorskoj konkurenciji, ali su u Zvezdinoj filijali poverenje ukazali Nigerijcu, Kinezu i Kanađaninu.

Tri strana fudbalera ima i omladinska ekipa Novog Pazara u čijim je redovima upravo minulog vikenda pažnju privukao jedan od trojice Nigerijaca - Džulijus Ejike Opara, strelac tri gola u pobedi nad omladincima Čukaričkog. Više talenata sa stranim pasošima u omladinskim redovima od navedenih klubova ima samo Brodarac, ali za prvu ekiipu juniora sa Starog sajmišta igraju samo dvojica od četvorice. Kineski golman Džunjuan Long druga je opcija među stativama, dok minute na najkvalitetnijoj pozornici beleži igrač iz Italije Alan Nikolas Bertoloti, koji je već godinama u Srbiji i put je gradio od Ade, preko Partizana do Brodarca. Pored njih, u najstarijoj selekciji kluba sa leve obale Save su i još jedan golman iz Kine Li Jiafeng kao i fudbaler iz Rusje Nikita Neljubin, koji igraju za drugi tim omladinaca, na nivou Beograda.

Crvena zvezda se u omladinskoj selekciji ove sezone oslonila na dvojicu Senegalaca: Muhamadu Mustafu Fala i Modu Fala, dok afrički tandem u mlađim kategorijama ima i Spartak za koji igraju Nigerijci Atule Kolins i Frensis Ebuka Nvokeabija.

Dva stranca, Kaj Taker iz Kanade i Ahmed Rabiu iz Nigerije, deo su omladinaca novobeogradskog Radničkog, dok u imenjaku iz Niša prosek vadi Džejms Čarnej iz Sjedinjenih Američkih Država. Konačno, mesto na ovoj listi obezbedio je i Voždovac čije boje brani Rus Nikita Pahomov.

Trend iz Omladinske lige Srbije prate i ojedini klubovi na lokalnom nivou te je OFK Beograd rekorder u Beogradu sa čak petoricom Afrikanaca. Članovi omladinskog tima sa Stare Karaburme su Ukandu Pol Adekunle, Ačka Kvadvo Opoku, Abdulatif Tohib Asafi, Adeleke Tohib Ajomide i Atunras Sodik Opejemi, a ruski tandem Grigori Konjaev - Stepan Mozgov deo je juniora Ušća.

Činjenica da naši klubovi šire tržište i gledaju ka drugim izvorima bisera (pre svega ka Africi), predstavlja pozitivan segment razvoja, međutim situacija u omladinskim redovima otvara i prostor za polemiku o tome da li je neophodno da, pored filijala i dvojnih registracija, strani igrači zauzimaju mesta domaćim talentima i u juniorskoj konkurenciji.

STRANCI U OMLADINSKOJ LIGI SRBIJE

Brodarac

Džunjuan Long (Kina)

Alan Nikolas Bertoloti (Italija)

Li Jiafeng (Kina)

Nikita Neljubin (Rusija)

Grafičar

Jusuf Fajsal Abdulhamid (Nigerija)

Su Juliang (Kina)

Džošua Taker (Kanada)

Novi Pazar

Bamigboj Toib Dare (Nigerija)

Ejike Džulijus Opara (Nigerija)

Ajia Soliu Jakub (Nigerija)

IMT

Mankal Malang (Senegal)

Mustafa Abiodun (Nigerija)

Gabriel Obepka (Nigerija)

Spartak

Atule Kolins (Nigerija)

Frensis Ebuka Nvokeabija (Nigerija)

Crvena zvezda

Muhamadu Mustafa Fal (Senegal)

Modu Fal (Senegal)

Radnički NB

Kaj Taker (Kanada)

Ahmed Rabiu (Nigerija)

Radnički Niš

Džejms Čarnej (Sjedinjene Američke Države)

Voždovac

Nikita Pahomov (Rusija)


tagovi

Omladinska liga Srbijeomladinci crvene zvezde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara